O decizie ASF confirmă reducerea deţinerii BCR-Erste la SIF Oltenia

GABRIELA MĂRĂCINEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 iulie 2014

O decizie ASF confirmă reducerea deţinerii BCR-Erste la SIF Oltenia

Fondurile ING şi grupul SIF Banat Crişana - două concertări, înainte de AGA de luni

Grupul de acţionari din jurul BCR-Erste, care, anul trecut, deţinea 8,78% din capitalul SIF5 Oltenia, şi-a redus influenţa în companie, revenind în limita legală de deţinere de 5%, potrivit unei decizii a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

În piaţă, s-a zvonit că fondul Business Capital for Romania Opportunity, controlat de Erste şi omul de afaceri Florin Pogonaru, ar fi ieşit din acţionariat, în urma neînţelegerilor dintre Pogonaru şi preşedintele SIF5, Tudor Ciurezu.

Autoritatea a luat act de faptul că deţinerile Business Capital for Romania Opportunity, Romanian Equity Partners Cooperatief, Banca Comercială Română, Erste Group Bank, Fond de pensii administrat privat BCR / BCR Pensii, FDI Erste Balanced Ron (fost FDI BCR Dinamic), FDI Erste Equity România (fost BCR Expert), administrat de SAI Erste Asset Management şi Fondul de Pensii Facultative BCR Plus au scăzut sub pragul legal de 5% din capitalul social al SIF5, înainte de AGA programată pentru 28/29 iulie 2014, în care urmează să se stabilească distribuirea profitului de anul trecut.

În aprilie 2013, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a stabilit că grupul din jurul BCR acţionează concertat, deţinând 8,78% din capitalul SIF Oltenia.

Ulterior, fondurile au dat în judecată ASF şi au obţinut la Curtea de Apel decizii de suspendare a concertării dispuse de Autoritate, astfel că, la AGA din aprilie 2014, ASF a decis să nu mai declare concertarea, invocând decizia judecătorească.

Atunci, avocatul Gheorghe Piperea a comentat că ASF trebuia să emită o nouă decizie de concertare, iar aceasta putea fi contestată, întrucât suspendarea dată de instanţă avea efecte pentru deciziile de anul trecut.

"Suspendarea este provizorie şi nu are cum să aibă efecte pentru totdeauna", potrivit domnului Piperea.

Alte voci au susţinut că ASF şi-a ignorat propriile reguli atunci când nu a mai dispus concertarea grupului BCR, întrucât, faţă de aprilie anul trecut, Autoritatea a dat, în decembrie, un aviz prin care fondurile de investiţii şi SIF-urile sunt considerate că acţionează concertat cu administratorii lor.

Se pare că, acum, Autoritatea a revizitat decizia asupra concertării grupului BCR, chiar dacă putea să ţină cont de aceeaşi suspendare din instanţă, mai ales că scăderea participaţiei grupului i-a luat de pe cap responsabilitatea suspendării drepturilor de vot până la limita legală.

Eliberată de problema "BCR", ASF a stabilit faptul că fondurile ING acţionează concertat în legătură cu SIF Oltenia (SIF5), dar şi grupul din jurul SIF Banat Crişana, ambele depăşind pragul legal de 5%.

ASF arată că grupul format din acţionarii Fondul de Pensii Administrat Privat ING, Fondul de Pensii Facultative ING Optim, Fondul de Pensii Facultative ING Activ şi ING International Romanian Equity deţin cumulat 6,0733% din capitalul social al SIF5.

Autoritatea obligă Consiliul de Administraţie al SIF5 să ia masurile necesare în cadrul AGA din 28 iulie, astfel încat fondurile să nu poată exercita drepturile de vot aferente depăşirii limitei legale.

ASF a mai transmis Consiliului de Administraţie al SIF Oltenia faptul că grupul format din SIF1 Banat Crişana, SIF4 Muntenia, al cărui administrator este SAI Muntenia (controlat în proporţie de 99,96% de SIF1), Dragoş Bîlteanu, Ion Stancu (membru al CA al SIF1), Najib El Lakis şi societatea "Biofarm" (deţinută în proporţie de 54,28% de

SIF1 împreună cu SIF 4), prezumate ca acţionează în mod concertat, nu îşi pot exercita drepturile de vot ce depăşesc limita legală de 5%. Grupul deţine, în prezent, 5,706725% din SIF Oltenia.

La AGA de la sfârşitul lunii aprilie, fondurile ING, împreună cu omul de afaceri Gheorghe Iaciu, au cerut un dividend de 93,7% din profitul marcat de SIF5 în anul precedent (130 milioane lei) adică 121,8 milioane de lei sau 0,21 lei/acţiune.

Dividendul propus de fonduri a fost mult mai generos decât cel propus de către CA-ul SIF5 (de 0,16 lei/titlu). La AGA trecută, niciuna dintre propuneri nu a strâns suficiente voturi, respectiv 50% din acţionarii prezenţi. Cele două propuneri de dividend i-au împărţit pe acţionari în două tabere, totuşi insuficient de puternice pentru a-şi impune punctul de vedere.

Consiliul de administraţie şi-a păstrat, pentru adunarea din 28 iulie, propunerea de acordare a 71,4% din profit sub formă de dividende, însă a venit, şi cu o a doua propunere: păstrarea întregului câştig, de 130 milioane lei, în companie.

Anterior Adunării Generale, tranzacţiile cu acţiuni SIF5 s-au înteţit, având loc mai multe deal-uri semnificative.

Pe 21 iulie a fost realizat un "deal" cu 0,7% din acţiunile societăţii, pentru 7,38 milioane de lei (1,64 milioane de euro), iar schimburi asemănătoare au mai avut loc şi pe 14 iulie, când s-a transferat un pachet de 0,94% din capitalul societăţii, pentru 10,725 milioane lei (2,42 milioane euro), dar şi pe 3 iulie, când a fost tranzacţionat 2,37% din SIF5, pentru 26,8 milioane lei (6 milioane euro).

Pe ordinea de zi a AGA de la SIF Oltenia mai figurează şi alegerea a trei membri în CA, pe locurile rămase vacante la finalul lunii martie în urma demisiilor lui Petre Ghibu, Daniela Toader şi Ana-Barbara Bobircă, care au fost susţinuţi la alegerile din 2013 de omul de afaceri Florin Pogonaru.

Divergenţele între Florin Pogonaru şi Tudor Ciurezu au apărut din cauza pachetului de 6% din BCR deţinut de SIF5 Oltenia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb