Guvernul britanic încearcă luni să obţină susţinerea Parlamentului cu privire la acordul Brexitului încheiat cu Uniunea Europeană, după un prim eşec, şi să facă astfel încât Regatul Unit să iasă din UE la sfârşitul lui octombrie, însă opoziţia intenţionează să deraieze acest plan, relatează AFP.
Londra a obţinut un nou acord de divorţ cu UE joi, dar nu a reuşit să obţină susţinerea parlamentului britanic sâmbătă. Premierul Boris Johnson a fost nevoit să ceară o amânare a datei ieşirii din UE, o cerere aflată în curs de examinare la Bruxelles.
Însă liderul conservator, care se opune aprin oricărei noi amânări a Brexitului, prevăzut iniţial la 29 martie şi amânat deja în două rânduri, a trimis această cerere şi o scrisoare în care spune de ce nu vrea o nouă amânare.
Luni după-amiaza el încearcă din nou să obţină susţinerea Parlamentului faţă de acordul său al Brexitului, în cazul în care îl autorizează preşedintele Camerei Comunelor John Bercow. Acesta, acuzat de către conservatori că este anti-Brexit, ar putea refuza organizarea acestui vot, pe motiv că Guvernul a încercat deja sâmbătă să unească parlamentarii în spatele acestui text dar a eşuat.
La peste trei ani de la referendumul din 2016, în care aproape 52% dintre britanicii care s-au exprimat au susţinut tabăra "Leave", opinia publică şi parlamentarii rămân foarte împărţiţi, inclusiv în cadrul Partidului Conservator (Tories) al lui Boris Johnson. Cu toate acestea, Guvernul consideră că are o majoritate care-i susţine acordul.
El va încerca totodată să treacă prin Parlament cât mai rapid posibil texte de lege necesare în vederea intrării în vigoare a acordului. Londra este hotărâtă să plece la 31 octombrie din UE, chit că-i pune pe parlamentari să munească noaptea sau în weekend.