O idee - fuziunea BVB cu OPCOM

ADINA ARDELEANU, ALINA TOMA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 mai 2013

O idee - fuziunea BVB cu OPCOM

O posibilă fuziune între Bursa de Valori Bucureşti şi OPCOM, adminis­tratorul bursei noastre de energie, deţinut integral de Trans­electrica, este o idee care începe să aibă circulaţie, în condiţiile în care piaţa noastră de capital se bazează considerabil pe sectorul energetic.

Deşi sună foarte îndrăzneţ, premisele pentru un asemenea proiect exis­tă: BVB şi OPCOM colaborează, din 2010, pentru dezvoltarea unor instrumente derivate pe energie - produse solicitate de participanţii la piaţă, statul român îşi aduce pe bursă pachete semnificative din companiile energetice, unde, oricum, lichiditatea este asigurată preponderent de emitenţi din acelaşi domeniu precum Fondul Proprietatea sau Petrom.

Potrivit unor surse apropiate dis­cuţiilor, în aceste condiţii, ar face sens ca statul şi brokerii (n.r. acţionarii bursei, în general) să gestioneze împreună cele două pieţe, după modelul de succes polonez, din acţionariat urmând să facă parte şi companii precum Transgaz, Transelectrica, Hidroelectrica sau Complexul Energetic Oltenia.

"O asemenea decizie ar determina o creştere puternică a pieţei bursiere, unde ar putea intra bănci, fonduri de investiţii şi brokeri mari, şi ar putea atrage investitori mari industriali", ne-au spus sursele citate, adăugând: "În plus, nu am face concurenţă Poloniei care este axată pe zona de Nord - Germania, ţările baltice etc. Româ­nia ar putea deveni un hub sudic al Europei Centrale. Mai mult, o asemenea fuziune ar fi benefică pentru piaţa de capital şi în ceea ce priveşte pe relaţia cu autorităţile (ASF), care la rândul lor sunt în plină reorganizare".

Concret, se poate discuta despre o entitate sub care să fie organizate, în filiale separate, pieţele de energie (electricitate, gaze) şi de valori mobiliare, sau poate fi un schimb de acţiuni între acţionarii celor două burse existente. Acum, BVB depinde de stat pentru revitalizare, dar este un business integral privat, iar OPCOM este în plină ascensiune, însă cu un viitor incert dacă nu va avea şi acţionariat privat, consideră sursele citate, care mai adaugă: "De asemenea, Contrapartea Centrală, unde sperăm să beneficiem şi de participarea BNR, este în curs de constituire. Anul aces­ta am putea reorganiza piaţa de capital şi de energie într-un mod care să ne ajute cu adevărat să trecem cu bine de criză şi să avem dezvoltare pe termen lung, să atragem investiţii străine masive".

OPCOM are în avizare şi un proiect de organizare şi funcţionare a unei Burse a gazelor, care aşteaptă aprobarea ANRE.

Importante sunt condiţiile "înţelegerii"

Atât printre acţionarii BVB, cât şi pe piaţa energiei, ideea fuziunii ar avea ceva trecere, însă toată lumea este de acord că importante sunt condiţiile "înţelegerii".

Mihai Fercală, preşedinte executiv SIF3 Transilvania, companie care are 5% din BVB, consideră că ideea unei fuziuni între BVB şi OPCOM nu este rea, în lipsa unor alte planuri, domnia sa precizând că un astfel de proiect s-a mai discutat.

"Ideea nu este chiar nefezabilă, dar depinde care sunt condiţiile în care s-ar realiza, depinde în ce mod ar renunţa statul la OPCOM", ne-a spus Mihai Fercală, adăugând: "Pentru a mă pronunţa, ca acţionar, trebuie mai întâi să văd nişte documente cu detaliile, însă ideea nu mi se pare nici fantezistă, nici utopică, ci foarte interesantă".

Costel Ceocea, preşedintele SIF2 Moldova (care deţine 5% din BVB), este de părere că o fuziune între BVB şi OPCOM nu ar fi o soluţie, în acest moment, deşi obiectivele sunt "generoase şi mobilizatoare".

Domnia sa şi-a motivat opinia prin faptul că BVB este o instituţie specifică pieţei de capital, iar OPCOM trebuie să îşi menţină specificul: "Cred că trebuie găsite soluţiile ca BVB să devină o instituţie puternică, iar instituţiile, inclusiv cele ale statului, trebuie să înţeleagă că piaţa de capital poate să asigure resursele financiare necesare pentru privatizări şi există suficiente exemple pe bursă".

Un alt acţionar al Bursei ne-a spus că are, din start, o idee preconcepută, un parteneriat cu statul părându-i-se o oroare.

"Din punct de vedere al domeniului de activitate (n.r. energie), ideea este una strălucită", a adăugat acţionarul citat, care consideră că o fuziune OPCOM-BVB este un zvon fără temei, în acest moment, Bursa de Valori având foarte multe probleme, începând cu faptul că nu mai are director general. Un alt subiect important, potrivit domniei sale, ar fi condiţiile unei eventuale fuziuni, respectiv structura acţionariatului.

Cei mai mari acţionari ai BVB sunt SIF Moldova (SIF2), SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Oltenia (SIF5), care deţin câte 5% din Bursă, fonduri Erste şi fonduri Franklin Templeton, care au tot câte 5% din acţiuni, în timp ce SIF Muntenia (SIF4) are 3,64%.

Jean Constantinescu: "BVB este o muscă, în comparaţie cu OPCOM"

Jean Constantinescu, reputat specialist în domeniul energetic, fost preşedinte al ANRE (reglementatorul pieţei de energie) şi fost director general al Transelectrica, ne-a declarat: "Este un proiect bun dacă este vorba doar de un schimb de acţiuni între deţinătorii OPCOM şi cei ai BVB. Nu mi se pare în regulă ca OPCOM să fie absorbit de BVB. Nicăieri în Europa nu există implementat un astfel de proiect. BVB este o muscă în comparaţie cu bursele europene, pe când OPCOM este o bursă de energie de top, un actor important în regiune, care are şanse reale să conducă bursa regională de energie".

Domnia sa a subliniat că piaţa noas­tră de capital se confruntă cu foarte multe probleme, menţionând că BVB nu are unde să mai crească şi râvneşte la companiile energetice şi la OPCOM: "BVB va avea foarte mult de câştigat din această alianţă. Pentru OPCOM este de bun augur infuzia de expertiză de la brokeri pentru dezvoltarea pieţei derivatelor. De această piaţă trebuie să se ocupe OPCOM, şi nu BVB. Aşa este peste tot în Europa".

Foarte important din punctul de vedere al domnului Constantinescu este deschiderea OPCOM către acţionariat privat: "Multe burse de energie au pornit cu acţionariat de stat şi au finalizat cu acţionari privaţi. Proiectul dezvoltării OPCOM presupune ca operatorii din energie să poată deveni acţionari ai bursei, iar statul să iasă din acţionariat. Cotele acţionarilor vor fi egale, pentru a asigura un management echitabil. Aşa este modelul pieţei Nordpool, după care a fost dezvoltată şi bursa noastră de energie".

Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), apreciază ideea intrării unor acţionari privaţi la OPCOM. Domnia sa ne-a declarat: "Cred că este o idee bună ca brokerii care deţin BVB să intre în acţionariatul OPCOM. Ei pot aduce cunoştinţele necesare implementării unor produse de care piaţa de energie are nevoie. Este important ca bursa noastră de energie să se deschidă către domeniul privat şi să permită intrarea în acţionariat a operatorilor din piaţa de energie, aşa cum prevede un model mai vechi de dezvoltare".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Totusi, reputatul specialist probabil nu stie ca musca asta de BVB a avut in 2011 o cifra de afaceri cu 30% mai mare decat OPCOM si un profit brut de 8 ori mai mare. E adevarat, cea mai mare parte a profitului BVB e din dobanzi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb