Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis, lunea trecută, sancţionarea lui Daniel Stoica, preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) al societăţii "Cocor Turism" (simbol GALA), cu o amendă în cuantum de 30.000 lei, potrivit unei decizii remise Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Acţionarii minoritari ai "Cocor Turism", captivi de cinci ani în acţionariatul societăţii, vor să primească acelaşi tratament ca SIF "Transilvania" (simbol SIF3), care, în 2009, a obţinut dreptul de retragere în schimbul sumei de 2,26 de lei pentru fiecare acţiune dintre cele 2,25 de milioane de titluri pe care le deţinea la compania hotelieră.
Decizia acordării SIF3 a dreptului de retragere a fost luată în AGA din august 2009, în contextul în care acţionarii companiei au aprobat fuziunea "Cocor Turism" cu societăţile "Cocor Estival" şi "Ovidiu Estival 2002".
Acţionarii care nu erau de acord cu această mişcare au primit atunci posibilitatea să se retragă din societate, însă hotărârea AGA menţionează un preţ de retragere doar pentru SIF "Transilvania", precizând că preţul de retragere pentru oricare alt acţionar va fi stabilit de către un expert independent, numit de judecătorul delegat la Oficiul Registrului Comerţului (ORC).
La acel moment, CNVM (predecesoarea ASF) l-a sancţionat pe preşedintele CA al "Cocor Turism" cu o amendă în valoare de 5.000 lei, în considerarea faptului că în cadrul procedurii de retragere nu s-a asigurat un tratament egal pentru toţi acţionarii emitentului.
Potrivit deciziei transmise recent BVB, Consiliul de Administraţie al GALA urmează să iniţieze demersurile necesare pentru elaborarea raportului de evaluare a acţiunilor societăţii de către un expert independent, desemnat de ORC, de pe lângă Tribunalul Prahova, la dispoziţia căruia societatea va trebui să pună toate documentele şi informaţiile necesare.
În cazul în care Daniel Stoica nu va plăti amenda impusă de ASF, se va trece la executare silită, se mai arată în documentul remis BVB.
Dumitru Beze, Preşedintele Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC), ne-a declarat, referitor la decizia ASF: "Este un pas important pentru protecţia investitorilor, însă problema rămâne nerezolvată". Domnia sa speră că în câteva luni problema o să se rezolve, adăugând că ASF trebuie să întreprindă toate măsurile necesare pentru ca acest lucru să se întâmple.
Potrivit deciziei ASF din această lună, CA al Cocor Turism are "obligaţia de a adopta măsurile care se impun în vederea clarificării la Oficiul Registrului Comerţului (ORC) şi la instituţiile pieţei de capital a situaţiei actualizate a acţionariatului societăţii".
Conform evidenţelor ORC şi ale Depozitarului Central, la data de 30.06.2013, SIF Transilvania figura ca acţionar al "Cocor Turism" cu o deţinere de 26,6% din capitalul social.
"Cocor Turism" a raportat pierderi de circa 12,14 milioane de lei în primele nouă luni ale acestui an, cu 41% mai mari faţă de cele din perioada similară a anului trecut.