O piaţă supraevaluată?

ANDREI MUNTEANU, analist finmentor.ro
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 februarie 2012

Figura 1: Sentimentul Investitorilor

Figura 1: Sentimentul Investitorilor

  • document ataşat Tabel 1: Randamentele viitoare potrivit nivelului de sentiment al investitorilor; Tabel 2: Evaluare istorică a indicelui S&P500 şi randamentele viitoare.
    apasă aici pentru a descărca.

    În ultimele 5 luni am asistat la o creştere accentuată atât a pieţei de capital din România cât şi a indicilor bursieri din Statele Unite, echivalentă în magnitudine cu revenirea ce a urmat criza financiară din 2008-2009. Având în vedere că criza datoriilor din Europa nu este nici pe aproape de a se sfârşi, iar creşterea economică mondială a ajuns într-un impas, rămâne să ne întrebăm dacă nu cumva această ascensiune este în mare parte nejustificată, şi doar de natură speculativă? Dacă într-adevăr lucrurile stau aşa, atunci putem concluziona că în momentul de faţă investitorii ar trebui să-şi reechilibreze portofoliile în scopul de a se proteja în împotriva unei noi corecţii.

    Pentru a răspunde la întrebarea anterioară, este recomandabil să investigăm două statistici de evaluare a pieţei de capital, care deseori s-au deovedit foarte folositoare în a prognoza evoluţia indicilor bursieri. Mai precis, este vorba de: (1) indicatorul de sentiment al investitorilor şi (2) raportul istoric între preţ şi profit (raportul P/E). Întrucât piaţa de capital din Statele Unite beneficiază de cea mai amplă bază de date financiare, analiza ce urmează a fost efectuată folosind aceste statistici.

    Potrivit graficului din Figura 1, în ultimele câteva săptămâni, cel mai des folosit barometru de cuantificarea a sentimentului investitorilor, compilat de Asociaţia Americană a Investitorilor Individuali (AAII), a întrecut pragul critic de 50%.

    Deşi acest nivel deseori caracterizează o piaţă care se află într-un trend de creştere accentuat, în cazul în care acest prag este întrecut pentru o perioadă mai îndelungată, atunci probabilitatea unei inversări a pieţei creşte seminificativ. Acest fapt poate fi constatat din Tabelul 1 de mai jos unde am calculat randamentele indicelui S&P-500 la 3, 6, 12 şi 18 luni după ce indicatorul AAII s-a încadrat între anumite valori, luând în considerarea tendinţa pieţei din perioada anterioară (semnele +/-).

    Potrivit acestei analize, ne putem aştepta ca în următoarea perioadă (de la 3-luni şi până la 18-luni) indicii bursieri să continue să crească, în ciuda faptului că situaţia economică la nivel mondial nu este deloc promităţoare. După cum vom vedea în scurt timp, acest fapt este în contradicţie cu cel de-al doilea indicator despre care am menţionat mai devreme, aşa-numitul PE-istoric.

    Logica care stă la baza indicatorului PE-istoric este următoarea: dacă luăm în considerare preţul actual al unei acţiuni (sau indice bursier) împreună cu media profiturilor (câştigurilor) din ultimii 5-ani, putem determina un randament implicit pentru firmă sau indicele respectiv. De pildă, dacă preţul indicelui S&P-500 în momentul de faţă este de aproximativ 1.360 dolari, iar profitul mediu din ultimii 5 ani a fost de circa 58 dolari, atunci rezultă că randamentul implicit al indicelui este de aproximativ 4,2%. Mai precis, dacă profitabilitatea indicelui, sau mai bine zis a firmelor care îl compun, va rămâne neschimbată în perioada ulterioară, atunci un investitor se poate aştepta să câştige în medie 4% pe an dacă ar fi să investească direct în indicele S&P-500. Istoria a demonstrat că ori de câte ori randamentul implicit a fost scăzut, randamentul viitor al pieţei a fost relativ plat sau chiar negativ, iar un randament implicit ridicat a fost deseori un precursor al unei pieţe "bull" (n.r. în creştere). Acest fapt este prezentat în Tabelul 2 de mai jos.

    Potrivit acestor statistici, în momentul de faţă un investitor se poate aştepta ca piaţa să înregistreze o uşoară tendinţă de creştere în lunile ce urmează. Cu toate acestea, având în vedere faptul că randamentele viitoare la 3, 6, 12 şi 18 luni sunt relativ egale, rezultă că la evaluarea prezentă (adică de circa 4,9%), variaţia randamentelor aso-ciată cu aceste medii este foarte ridicată.

    În concluzie, în pofida faptului că indicatorul de sentiment pare să semnalizeze o continuare a creşterilor care au început cu mai bine de 3 luni în urmă, starea supraevaluată a pieţei de capital solicită o abordare conservativă cu privire la creşterea expunerii investitorilor la piaţa de capital.

    Opinia Cititorului ( 1 )

    1. Domnule Andrei Munteanu sa va prezint o analiza rudimentara de tip rural.Pai daca toata lumea care a avut ocazia, a tiparit bani, la un moment dat acesti bani trbuie plasati undeva.Asa ca de aceea cresc toate. E prea multi bani.Si pe pesrsoana fizica si pe persoana juridica.Sa traiti.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    Fix la cos
    transilvaniainvestments.ro
    IBC SOLAR
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Sep. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9746
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
    Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    citiesoftomorrow.ro
    govnet.ro
    energyexpo.ro
    thediplomat.ro
    roenergy.eu
    notorium.ro
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb