O săptămână interesantă pentru piaţa valutară

G.N.
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 iunie 2009

Aglomerarea de semnale de pe mai multe pieţe face piaţa valutară puţin predictibilă în următoarele zile

Ultimele evoluţii ale dolarului american dau fiori celor care au mizat în ultima vreme pe această valută.

În luna mai, cea mai tranzacţionată monedă a lumii a căzut cu 547 de pipşi sau cu 6,5% (faţă de un coş de referinţă format din principalele valute tranzacţionate pe FOREX - piaţa valutară internaţională) şi nu exis­tă semne care să arate că trendul nu va continua şi pe parcursul acestei săptămâni. Datele revizuite cu privire la evoluţia PIB-ului în SUA pentru primul trimestru din 2009, confirmă faptul că ţara traversează cele mai grele şase luni din ultimii 51 de ani pentru activitatea economică. Oficialii americani sunt îngrijoraţi de faptul că revenirea economiei ar putea să nu aibă loc nici în 2010. Creşterea datoriei SUA a intensificat speculaţiile legate de scăderea ratingului de ţară. Şi în plus, recomandările analiştilor internaţionali pentru abandonarea dolarului american ca activ de rezervă s-au amplificat. Toa­te acestea constituie motive de îngrijorare, dar nici unul din ele nu este nou sau cu acţiune imediată. Apetitul pentru risc al investitorilor va avea, de asemenea, influenţă asupra evoluţiei dolarului american.

Clarificări aşteptate

În următoarele zile, o listă de date economice care acoperă un întreg spectru de informaţii cu privire la economia SUA, vor fi date publicităţii, fiecare dintre acestea putând constitui motiv de speculaţie cu privire la creşterea sau descreşterea activităţii economice din SUA.

Totuşi, în condiţiile în care economia SUA este departe de a se situa pe o linie ascendentă, atenţia speculatorilor va fi centrată pe semnalele legate de decelerarea ritmului de contracţie.

În fruntea listei cu privire la impactul potenţial asupra evoluţiei dolarului se află raportul lunar asupra numărului de locuri de muncă din economie (exceptând sectorul agricol) ce va fi comunicat vineri. Sondajul realizat de agenţia de presă Bloomberg printre economişti arată că alte 521.000 de locuri de muncă au fost pierdute în luna mai. Ritmul pierderii locurilor de muncă este foarte important în ecuaţie; dacă anticipaţiile analiştilor se confirmă, atunci luna mai ar reprezenta a doua lună în care acest ritm ar fi în scădere, fapt ce ar constitui un semnal pozitiv, arătând faptul că revenirea economiei SUA se află înaintea altor economii mari ale lumii.

Celelalte date economice din SUA, care vor deveni publice în această săptămână, se vor referi în principal la evoluţia individuală a unor sectoare ale economiei, furnizând o imagine mai în amănunt decât până în prezent.

Consumul privat (70% din economia SUA) va putea fi apreciat prin datele referitoare la veniturile şi cheltuielile personale şi prin cele legate de creditare. Dacă o revenire a economiei americane s-ar produce începând cu finalul acestui an, atunci câteva semne încurajatoare ar trebui să se facă simţite de pe acum.

Activitatea companiilor va putea fi apreciată prin prisma indicelui ISM (datele au apărut ieri şi vor mai apărea mâine). De 15 luni perspectiva cu privire la activitatea industrială se menţine negativă (şi de 7 luni pentru sectorul serviciilor).

O îmbunătăţire a situaţiei pe piaţa imobiliară, ilustrată de evoluţia vânzărilor de locuinţe ar confirma revenirea economiei SUA.

Euro

Alături de informaţiile cu privire la economia SUA, traderii sunt atenţi în această săptămână şi la alţi indicatori ai pieţelor internaţionale.

Declinul dolarului a mascat într-o oarecare măsură slaba performanţă a euro, care a s-a situat pe locul trei în topul celor mai slabe evoluţii ale valutelor ţărilor din G10, de la începutul acestui an şi până în prezent. Rezultatele economice slabe au fost principala cauză.

Atenţia actorilor pieţei se îndreaptă acum spre Banca Centrală Europeană.

Chiar dacă previziunile analiştilor arată cu o largă majoritate că ratele dobânzii nu se vor modifica, importante sunt orice fel de semnale legate de o modificare a retoricii BCE.

În vreme ce băncile centrale din întreaga lume reacţionau agresiv prin măsuri neconvenţionale care să mărească oferta de bani, BCE era criticată puternic pentru reacţiile sale lente.

Totuşi, euro a beneficiat de pe urma acestei atitudini.

Temerile legate de o mult prea agresivă politică monetară şi fiscală în SUA, au jucat un important rol în deprecierea dolarului american. Dacă şi BCE ar fi anunţat măsuri agresive similare, euro ar fi putut să se deprecieze la fel de mult ca şi dolarul, comparativ cu celelalte valute principale de pe piaţa internaţională.

Alte evenimente economice din zona euro nu prezintă riscuri la fel de mari pentru evoluţia monedei europene, de aceea va fi important de văzut ce se întâmplă pe alte pieţe. Anunţurile cu privire la rata dobânzilor, ce vor fi făcute de Banca Angliei, Banca Canadei, FED şi Banca Rezervelor a Australiei vor face ca această săptămână să fie extrem de interesantă pe pentru piaţa valutară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb