• Băncile europene vor rambursa BCE peste 137 miliarde euro din creditele LTRO
Moneda euro s-a apreciat, la finalul săptămânii trecute, la maximul ultimelor 11 luni faţă de dolar, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat că băncile vor rambursa anticipat, în această săptămână, o parte mai mare decât s-a anticipat din împrumuturile de urgenţă pe termen de trei ani primite în decembrie 2011.
Euro a fost vineri în creştere cu 0,57%, la 1,3445 dolari pe unitate, după ce în timpul tranzacţiilor a atins un maxim de 1,3464 dolari pe unitate, cel mai ridicat nivel după februarie 2012, relatează MarketWatch.
Conform BCE, 278 de instituţii financiare vor rambursa 137,2 miliarde euro (184,4 miliarde dolari) la data de 30 ianuarie, faţă de 84 de miliarde euro, cât estimau analiştii.
Amintim că băncile din zona euro au împrumutat peste 1.000 de miliarde euro de la BCE prin programele de refinanţare pe termen lung derulate cu 13 luni în urmă (LTRO).
BCE a lansat în decembrie 2011 şi februarie 2012 două runde de refinanţare prin care a pus la dispoziţia băncilor fonduri nelimitate cu scadenţa la trei ani, la dobânzi scăzute, echivalente cu rata dobânzii de politică monetară de 0,75%.
Băncile au opţiunea să ramburseze creditele după un an de la momentul contractării. Săptămâna aceasta poate începe rambursarea creditelor contractate în prima tranşă, de la finele lui 2011, când BCE a acordat împrumuturi de 489 miliarde euro. Rambursarea creditelor din cea de-a doua tranşă, de 529 miliarde euro - acordată în 2012 -, va începe în 27 februarie. BCE va emite săptămânal o estimare cu privire la rambursarea împrumuturilor luate prin LTRO. În opinia oficialilor BCE, rambursarea anticipată a creditelor obţinute prin LTRO este "un semnal pozitiv".
Cotaţia euro a fost susţinută în ultimele săptămâni de aşteptările ca băncile să înceapă rambursarea anticipată a împrumuturilor.
"Nu este o veste bună pentru economia zonei euro şi amplifică divergenţele dintre tendinţa de apreciere a monedei şi fundamentele economiei regiunii, care nu este într-o situaţie bună", a declarat Kit Juckes, director pentru operaţiunile de schimb valutar la Societe Generale.
Indicele ICE al dolarului, care măsoară evoluţia monedei americane în raport cu şase monede importante, a coborât la 79,835, de la 79,974 la închiderea de joi a pieţei americane.
• Acţiunile europene au închis vineri la maximul ultimelor 23 de luni
Acţiunile europene au încheiat tranzacţiile de vineri la maximul ultimelor 23 de luni, după informaţii privind creşterea încrederii oamenilor de afaceri în economia germană şi rambursarea de către bănci a unei părţi mai mari din împrumuturile de urgenţă de la BCE. Indicele Stoxx Europe 500 a avansat cu 0,3%, iar la nivelul săptămânii cu 0,9%. De la începutul acestui an creşterea este de 3,6%. Indicii naţionali au crescut pe 14 din 18 pieţe de capital din Europa Occidentală.
Indicele londonez FTSE 100 a urcat cu 0,3%, CAC 40 al bursei din Paris cu 0,7%, iar DAX al bursei din Frankfurt cu 1,4%.
•
Luis de Guindos, ministrul spaniol de finanţe: "O parte importantă din sume de 137 miliarde euro, care reprezintă rambursări anticipate ale împrumuturilor de la BCE, va proveni din Spania".