Euroobligaţiunile verzi ale Băncii Comerciale Române (BCR), în valoare de 700 milioane de euro, vor fi listate marţi, 30 mai, în Piaţa Reglementată a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), sub simbolul BCR27E, conform unui anunţ al operatorului pieţei noastre de capital.
Cele 7.000 de titluri sunt nepreferenţiale, eligibile pentru cerinţa minimă de fonduri proprii şi pasive eligibile, denominate în euro, şi au o valoare nominală unitară de 100.000 euro.
Obligaţiunile au o maturitate de patru ani, cu scadenţa în data de 19 mai 2027, o rată fixă anuală a cuponului de 7,625% în primii trei ani şi o dobândă flotantă, cu plata trimestrială, începând cu mai 2026, conform EURIBOR la trei luni + 4,539%. Este prima emisiune de obligaţiuni cu dobândă fixă în primii trei ani şi dobândă variabilă în ultimul an emisă la Bursa de Valori Bucureşti, potrivit anunţului.
Iniţial, BCR îşi propunea să atragă 500 milioane de euro, dar oferta a fost suprasubscrisă, fiind înregistrate ordine de cumpărare totale de peste 1,9 miliarde de euro, ceea ce a determinat emitentul să stabilească valoarea finală a emisiunii de titluri la 700 milioane de euro.
Peste 60% din emisiune a fost alocată investitorilor instituţionali interesaţi de active verzi, printre care s-au remarcat IFC şi BERD, care acţionează de regulă ca investitori - ancoră în astfel de emisiuni de obligaţiuni verzi, pentru a susţine dezvoltarea segmentului de piaţă dedicat acestui instrument de finanţare. Veniturile obţinute din emisiunea de euroobligatiuni vor fi direcţionate către proiecte de energie regenerabilă, credite ipotecare verzi şi clădiri verzi. Distribuţia titlurilor BCR a mers către peste 155 de investitori străini şi locali, conform unui anunţ recent al băncii.
Anul trecut, BCR a listat la BVB o emisiune de obligaţiuni verzi în valoare de 702 milioane lei. Emisiunile de obligaţiuni verzi ale băncii se înscriu în demersurile sale de aliniere la criteriile ESG (Environmental, Social and Governance).
BCR este membră a grupului austriac Erste.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.05.2023, 11:10)
Din nou, ce folos ca le listeaza, pentru ca lichiditatea va fi zeroooo ca si la restul?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Mario în data de 26.05.2023, 13:18)
Interesant este ca datorita acestor obligatiuni si indeplinirea obligatiilor MREL , BCR o sa distribuie dividende dupa ce in prima faza le-au anulat. Sa speram ca si Banca Transilvania o sa distribuie, si ei au atras 500 mil euro prin obligatiuni MREL.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.05.2023, 16:13)
depinde foarte mult de evolutia randamentelor titlurilor de stat pe termen mediu. daca iar cresc, iar se adanceste gaura din equity si nu vor putea acorda dividende. asta cu "recomandarea BNR" a fost pentru frizeri, nu avea cum acorda dividende la capitalurile proprii pe care le au acum
2. TLV tratata ca banca falimentara
(mesaj trimis de anonim în data de 26.05.2023, 23:40)
investitori instituţionali sau inghesuit sa ofere BCR-ului 1,9 miliarde de euro la 7,625%
iar TLV cu chiu cu vai a strans 500 milioane de euro la dobanda 9%