OCDE şi-a redus semnificativ estimările de creştere a economiei globale

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 noiembrie 2013

OCDE şi-a redus semnificativ estimările de creştere a economiei globale

Organizaţia avertizează în privinţa zonei euro, dar şi a pericolului pe care îl reprezintă SUA

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi-a redus puternic estimările de creştere a economiei globale în 2013 şi 2014, în principal ca urmare a încetinirii marilor pieţe emergente, precum India şi Brazilia.

Potrivit unui raport publicat ieri de OCDE, economia mondială va creşte cu 2,7% în acest an şi cu 3,6% în 2014. În luna mai, organizaţia anticipa o creştere de 3,1% pentru 2013, urmată de un avans de 4% anul viitor.

"Majoritatea economiilor emergente manifestă fragilităţi care nu le mai permit să crească în ritmurile anterioare", declară economistul şef al OCDE, Pier Carlo Padoan, adăugând: "Aceste ţări au fost un important motor de creştere globală în vremuri grele. Acum, reciproca este valabilă, iar despre economiile avansate se poate spune că traversează din nou o perioadă bună".

Perspectivele mai slabe de creştere economică subliniază vulnerabilităţile persistente din economia globală, conform organizaţiei.

OCDE anticipează că PIB-ul zonei euro va consemna un avans de 1% anul viitor, după un declin de 0,6% anul acesta. "Creşterea din zona euro nu va fi suficient de puternică pentru reducerea şomajului, care depăşeşte 12%", au menţionat autorii raportului OCDE.

Organizaţia îi recomandă Băncii Centrale Europene (BCE) să caute noi metode de relaxare a politicii monetare, chiar dacă uniunea monetară a ieşit din recesiune. Totodată, OCDE consideră că banca centrală a SUA (Federal Reserve - Fed) ar trebui să menţină pentru o perioadă considerabilă programul de stimulare a economiei prin achiziţii de obligaţiuni.

"Fed este într-o poziţie foarte delicată. Mulţi au fost surprinşi de reacţia majoră a pieţelor atunci când s-a vorbit pentru prima oară despre reducerea achiziţiilor de obligaţiuni. Fed trebuie să reevalueze reacţiile pieţei, astfel că orice decizie este mai dificilă. Dar reducerea va trebui să aibă loc la un moment dat", a spus Padoan.

OCDE anticipează că economia SUA, cea mai mare din lume, va creşte cu 1,7% în acest an şi cu 2,9% în 2014, prognoză similară celei înaintate în luna mai.

Organizaţia a avertizat că viitorul fiscal nesigur al SUA şi politicile băncii centrale reprezintă un risc în creştere la adresa redresării economiei globale, slăbită deja de încetinirea creşterii în numeroase ţări în curs de dezvoltare. Potrivit OCDE, plafondul datoriei publice a SUA trebuie eliminat şi înlocuit cu "un plan credibil de consolidare bugetară pe termen lung", care să aibă o susţinere politică solidă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb