Reporter: Cum vedeţi evoluţia pieţei de capital?
Octavian Molnar: Piaţa de capital este interconectată la economia naţională a ţării în care îşi desfăşoară activitatea. În aceste condiţii, evoluţia pozitivă depinde foarte mult de capacitatea pieţei şi a participanţilor de a influenţa trecerea din stadiul actual de "piaţă de frontieră" în "piaţă emergentă", de îmbunătăţirea calificativelor primite de economie de către agenţiile de rating.
Reporter: Cum vedeţi proiectul BVB de eliminare a celor opt bariere care stau în calea dezvoltării pieţei de capital?
Octavian Molnar: Proiectul în discuţie este unul adecvat scopului urmărit, dar importantă este consecvenţa şi implementarea lui.
Reporter: În condiţiile în care lichiditatea BVB este la cote foarte reduse şi este susţinută, în mare parte, de tranzacţii "deal", ce paşi consideraţi că ar trebui făcuţi urgent pentru dezvoltarea pieţei de capital şi cine ar trebui să îi facă?
Octavian Molnar: Creşterea lichidităţii Bursei se poate face prin câteva măsuri simple la care trebuie să participe toţi jucătorii pieţei, BVB, autorităţi şi intermediari şi să se adreseze tuturor segmentelor pieţei de capital:
1. Furnizori de lichiditate cu spred-uri atractive şi instrumente financiare diverse pentru segmentul investitorilor speculatori;
2. Noi listări cu emitenţi atractivi şi de încredere pentru atragerea investitorilor noi în piaţă;
3. Emisiuni de titluri de stat direct către populaţie şi atragerea unui segment important de investitori noi la BVB;
4. Un plan de marketing competitiv realizat de către BVB pentru creşterea vizibilităţii pieţei şi încrederii adresat investitorilor de retail. Creşterea vizibilităţii emitenţilor şi interesului clienţilor de retail este importantă pentru satisfacerea scopului principal al pieţei, cel de finanţare a economiei prin lărgirea bazei de investitori.
Reporter: Cum apreciaţi nivelul comisioanelor la nivelul pieţei de capital, în contextul în care investitorii s-au plâns că BVB este o piaţă foarte scumpă?
Octavian Molnar: Nu consider nivelul comisioanelor aplicate de BVB un impediment în buna funcţionare a pieţei. Din păcate, volumele mici de tranzacţionare şi implicit şi nivelul mic de comisioane şi venituri sunt un impediment important în buna desfăşurare a activităţii economice a intermediarilor prin costul şi încărcătura ridicată a a infrastructurii necesare.
Reporter: De ce lipsesc ofertele private de la BVB?
Octavian Molnar: În acest moment lipseşte încrederea investitorilor în coerenţa şi strategia managementului românesc, din acest motiv, lipsa de încredere în societăţile private fără o istorie corporatistă. Nu s-au identificat emitenţii suficient de interesanţi şi de credibili. Lipseşte cultura investiţională a emitenţilor de a-şi gestiona imaginea pe piaţa de capital.
Din punctul de vedere al emitenţilor lipseşte finalitatea motivării listării la BVB. Discountul cu care se tranzacţionează în acest moment acţiunile emitenţilor este prea mare şi posibilitatea finanţării emitenţilor direct din piaţă este cu desăvârşire imposibilă.
Reporter: Cum apreciaţi activitatea ASF, de la înfiinţarea sa (în general şi comparativ cu CNVM)?
Octavian Molnar: Până în prezent nu putem spune că a existat un timp suficient în care să ne facem o părere obiectivă asupra acestui aspect. Am sesizat că ASF s-a implicat în importarea reglementărilor europene pentru piaţa românească fără a aduce modificări substanţiale chiar şi în situaţiile în care acest lucru era permis de legislativul european. Ne aşteptăm ca pe viitor autoritatea se uziteze de prerogativele sale şi să implice mai activ în identificarea mijloacelor şi politicilor de susţinere a dezvoltării entităţilor pe care le reglementează. Considerăm necesară elaborarea unei strategii pentru dezvoltarea şi sprijinirea pieţei de capital şi intermediarilor săi. Autoritatea trebuie să-şi exercite şi funcţia de îndrumare prin sprijinirea intermediarilor în efortul de adaptare şi conformare la reglementări.
Reporter: Cum apreciaţi măsura care a permis SIF-urilor să se deţină între ele?
Octavian Molnar: În acest moment, nu consider că trebuie emise reglementări speciale pentru aceste entităţi. Importantă este respectarea transparenţei pieţei şi protejarea investitorilor minoritari.
Reporter: Cum vedeţi discuţiile despre creşterea pragurilor la operatorii de piaţă, dar şi la SIF-uri?
Octavian Molnar: Consider că această măsură este una care ţine de competenţa AGA pentru fiecare emitent în parte. În cazul în care autoritatea sau legiuitorul doreşte să introducă restricţii, acestea ar trebui să ţină mai mult de ramura sau sectorul de activitate decât de numirea directă a unor societăţi.
Reporter: Ce aşteptări aveţi pentru piaţa de brokeraj, în acest an?
Octavian Molnar: Până în prezent, anul acesta este un an mai bun decât cel anterior pentru societăţile de intermediere de servicii financiare, dar lipsa unui program mai dinamic de privatizare, implicit de listări noi, lasă de dorit.
Reporter: Cum caracterizaţi apetitul investitorilor locali pentru pieţele externe?
Octavian Molnar: Mirajul pieţelor noi şi al câştigurilor rapide este destul de mare, din păcate apariţia unor salesmani nereglementaţi şi agresivi pentru aceste pieţe (forex) este dăunătoare pentru piaţa românească de capital. Susţin o mai bună conexiune a BVB la pieţele internaţionale prin atragerea unui număr mai mare de instrumente internaţionale pe piaţa românească.
Reporter: Vă mulţumesc!
1. Diferente
(mesaj trimis de Dan Constantin în data de 29.07.2014, 08:02)
Domnule Molnar care este diferenta dintre bursa lui Escu si a polonezului? Multumesc.
2. moda copy paste
(mesaj trimis de Dan Coe în data de 29.07.2014, 10:11)
E mai simplu ptr. ASF sa dea copy-paste, e si la moda. Economia romaneasca nu e suficient de matura pentru a utiliza finantarea prin intermediul bursei. Piata bursiera romaneasca a fost creata artificial si inca suporta consecintele acestui fapt.
3. Uite cine vorbeste ...
(mesaj trimis de Theraflu în data de 29.07.2014, 11:26)
Acest articol este din ciclul "uite cine vorbeste " - omu lu balteanu si uite ce spune adica mai nimic .
Cumparari incrucisate la sifuri ...
SIF imobiliare ....
Contractu polonezului ....
Pragu la sifuri ....
Cine face tranzactii DEAL ....
...
Acesta este un interviu ?
...
3.1. intermediari, BVB, CNVM... (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de toti is la fel... în data de 29.07.2014, 12:15)
toti vor doar carne de tun. daca n-au carne de tun intermediari se plang ca au comisioane mici.