Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) a revizuit ieri, în scădere, estimările privind creşterea economiei mondiale în 2016, pentru a doua oară în ultimele patru luni, atrăgând totodată atenţia asupra riscurilor de instabilitate financiară, informează AFP, conform Agerpres.
Potrivit OECD, economia mondială va înregistra un avans de 3% anul acesta, faţă de de 3,3% estimat în luna noiembrie. Este a doua modificare a prognozelor OECD după ce, în toamna anului trecut, estimările au fost revizuite tot cu 0,3%, până la 3,3%. Aceasta înseamnă că, în 2016, creşterea economiei mondiale va fi similară cu cea din 2015, când s-a înregistrat cel mai mic avans din ultimii cinci ani.
"Revizuirea estimărilor reflectă o gamă largă de date statistice dezamăgitoare în trimestrul patru 2015 şi recenta volatilitate de pe pieţele financiare mondiale. Aceste trenduri au fost evidente atât în economiile avansate, cât şi în cele emergente", scrie raportul OECD.
Pentru 2017, OECD şi-a redus estimările, tot cu 0,3%, până la 3,3%, faţă de avansul de 3,6% previzionat anterior. "Creşterea este mai mică decât ceea ce ar fi de aşteptat într-o fază de revenire pentru economiile avansate şi dat fiind ritmul de creştere pe care economiile emergente ar putea să-l înregistreze", susţine OECD.
Cu excepţia estimărilor referitoare la avansul economiei chineze, care au rămas la 6,5%, OECD şi-a redus prognozele pentru toate marile economii. În cazul SUA, prima economie a lumii, şi Germaniei, prima economie europeană, OECD şi-a revizuit estimările cu 0,5 puncte procentuale, la 2% în acest an şi la 2,2% în 2017 pentru economia americană, respectiv la 1,3% şi 1,7% pentru economia germană.