Participarea activă a patronatului Organizaţia Femeilor Antreprenor (OFA) din cadrul confederaţiei patronale Uniunea Generală a Industriaşilor din România (UGIR) la discuţiile cu reprezentanţii Comitetului Economic şi Social European (CESE) din data de 16 februarie, subliniază angajamentul profund pentru promovarea antreprenoriatului feminin şi a unei Europe mai reziliente şi incluzive, conform unui comunicat de presă al organizaţiei.
La întâlnire - găzduită de către Reprezentanţa Permanentă a Comisiei Europene în România prin E.S. Iulia Ramona Chiriac, şefa Reprezentanţei, şi respectiv Norma-Nathalie Niţescu, Policy Adviser, European Semester Officer - au participat din partea CESE Petru Sorin Dandea (Grupul Lucrătorilor), Elena Calistru (Grupul Diversity Europe), precum şi eurodeputaţii Siegfried Mureşan (Partidul Popularilor Europeni), Victor Negrescu (Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor) şi Dragoş Pîslaru (Grupul Renew Europe).
Cu o Europă confruntată cu un an plin de provocări, inclusiv riscul crescut al extremismului şi populismului pe fondul unui euroscepticism alarmant, OFA a evidenţiat importanţa vitală a unui dialog autentic şi constructiv între autorităţile guvernamentale naţionale şi instituţiile europene, pe de o parte, şi partenerii de dialog social, pe de altă parte. Dialogul real este un pilon fundamental în lupta împotriva tendinţelor care subminează coeziunea şi valorile europene, şi trebuie să aibă la bază inclusiv reconstruirea încrederii dintre sistemul public european şi naţional şi, respectiv, mediul privat şi societatea civilă organizată.
În contextul unui an pluri-electoral, cu multiple scrutine ce pot influenţa direcţia Uniunii Europene, mesajul OFA este unul de unitate şi acţiune concertată: subliniind pericolul extremismului, al populismului şi al tendinţelor către autoritarism, patronatul OFA reiterează necesitatea unui front comun pentru protejarea şi consolidarea proiectului european.
Pentru IMM-urile din România, dialogul real, nu doar formal, cu guvernul şi autorităţile responsabile de gestionarea finanţărilor nerambursabile (europene şi naţionale) este esenţial: transparenţa şi dialogul constructiv sunt cruciale pentru a asigura un mediu de afaceri sănătos şi propice dezvoltării. Întreprinderile mici şi mijlocii, fundamentale pentru economia naţională, au nevoie de sprijin consistent pentru a naviga provocările cu care se confruntă în ultimii ani şi pentru a exploata oportunităţile de creştere durabilă care li se deschid.
În cadrul întâlnirii din 16 februarie, patronatul Organizaţia Femeilor Antreprenor (OFA) a propus măsuri concrete pentru îmbunătăţirea accesului IMM-urilor la finanţare şi pentru susţinerea tranziţiei verzi a acestora, evidenţiind rolul educaţiei şi al informării corespunzătoare în promovarea dezvoltării durabile a economiei româneşti. Aceste iniţiative sunt gândite nu doar pentru a sprijini IMM-urile, dar şi pentru a contribui la obiectivele mai ample de dezvoltare sustenabilă şi competitivitate pe plan european şi global.
Discuţiile cu CESE au oferit OFA o platformă valoroasă pentru a-şi exprima viziunile şi pentru a contribui la identificarea soluţiilor la problemele comune ale firmelor româneşti. Prin promovarea unui dialog deschis şi a unor propuneri de politici eficiente, patronatul urmăreşte să contribuie major la progresul socio-economic al României şi la consolidarea poziţiei ţării noastre în cadrul Uniunii Europene.