Oferta publică iniţială a "Teraplast" - suprasubscrisă cu 3,7%

N.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 aprilie 2008

Oferta publică iniţială a "Teraplast" - suprasubscrisă cu 3,7%

Oferta publică iniţială a procesatorului de PVC Teraplast Bistriţa (TRP) a atras 56,04 milioane lei, după ce investitorii au suprasubscris cu 3,7% cele 49,6 milioane titluri emise, au anunţat vineri reprezentanţii Raiffeisen Capital & Investment, intermediarii ofertei.

Oferta publică iniţială s-a desfăşurat în perioada 7-17 aprilie având ca scop admiterea la tranzacţionare a titlurilor Teraplast, la categoria I a Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Teraplast a oferit spre subscriere 49,6 milioane acţiuni, reprezentând 20% din capitalul social al companiei înaintea majorării.

Investitorii au subscris 51,42 milioane acţiuni, în valoare totală de 56,04 milioane lei, ceea ce a dus la o rată de suprasubscriere de 3,7%.

Investitorii au putut subscrie acţiuni în cadrul ofertei, la un preţ cuprins între 1 şi 1,40 lei, dar preţul final a fost stabilit la 1 leu, deoarece oferta a fost subscrisă de mai puţin de trei ori. Potrivit pros-pectului de ofertă, în cazul în care numărul de acţiuni solicitate ar fi fost de trei ori mai mare decât numărul de titluri emise, preţul de subscriere al unei acţiuni ar fi fost stabilit la limita superioară a intervalului, adică 1,40 lei.

Alocarea acţiunilor Teraplast se va face în mod proporţional, prin modalitatea pro-rata, iar primii patru acţionari ai companiei, după mărimea participaţiilor, nu îşi vor putea vinde acţiunile deţinute timp de 180 de zile, conform unei clauze din pros-pectul de ofertă, care restricţionează transferul titlurilor (perioadă de lockup).

Potrivit reprezentanţilor Teraplast, banii obţinuţi în urma IPO-ului vor fi folosiţi pentru relocare şi creşterea capacităţii de producţie. Procesatorul de PVC şi-a propus investiţii de 66 milioane euro în următorii şase ani pentru creşterea capacităţii de producţie la toată gama de produse.

Cele mai mari investiţii sunt planificate pentru anul 2008, când au fost alocate circa 40% din sumele necesare pentru finanţarea aces-tora, urmând ca până în 2013 volumul investiţiilor să scadă treptat, a mai precizat directorul companiei.

Compania este în prezent într-un plin proces de mutare a tuturor facilităţilor sale de producţie într-un singur amplasament, în afara oraşului Bistriţa, care se va încheia la sfârşitul anului 2008. Noul amplasament al parcului industrial se întinde pe circa 20 de hectare în localitatea Sărăţel, la circa zece kilometri de Bistriţa

Dorel Goia era principalul acţionar al companiei înaintea ofertei publice, cu o deţinere de 39,36% din acţiuni, în timp ce directorul general, Emanoil Viciu, controla 24,53% din companie. SIF Banat-Crişana (SIF1) avea o participaţie de 13,08%, iar Marley Magyarorszag - sucursala din Ungaria a celui mai mare producător mondial de instalaţii, compania franceză Aliaxis - deţinea 9,22% din acţiunile Teraplast.

Teraplast Bistriţa este cel mai mare procesator de PVC din România, cu o cotă de piaţă de 36% în segmentul tubulaturii din PVC şi de peste 30% în segmentul tubulaturii de polipropilenă, conform calculelor companiei pentru anul 2007.

Grupul Teraplast cuprinde trei societăţi: Teraplast, Plastsistem şi Politub. Teraplast deţine 70,43% din Plastsistem şi 50% din Politub, restul fiind deţinut de Sicotub, un producător important de ţevi din plastic din Franţa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb