Numărul emigranţilor din centrul şi estul Europei care se mută în Olanda este cu mult mai mare decât era de aşteptat, a făcut cunoscut ministrul afacerilor sociale, Henk Kamp, în cursul unei întâlniri cu membrii unei comisii parlamentare, notează marţi site-ul Dutchnews.nl, citat de Agerpres.
Creşterea numerică serioasă cu începere din 2004 este "dezvoltarea cea mai importantă" în termeni de migraţie, a spus ministrul, citat de "Telegraaf".
Comisia parlamentară caută să elaboreze o serie de concluzii desprinse de pe urma modelelor recente de migraţie, scrie publicaţia amintită.
Grupul guvernamental de reflexie macroeconomică CPB a făcut cunos-cut că, în 2004 şi 2005, între 7.500 şi 15.000 de central- şi est-europeni s-au mutat în Olanda. În prezent, sunt aproximativ 200.000 de imigranţi proveniţi din aceste regiuni înscrişi la autorităţile locale, dar nu se ştie cu exactitate câţi dintre aceştia se află în atenţia oficialităţilor, menţionează CPB.
Ministrul olandez a mai afirmat că numărul persoanelor care solicită ajutoare sociale (bijstand) a crescut de la 460 în 2008 la 1070 la sfârşitul anului trecut. De asemenea, numărul celor care au cerut alocaţii de şomaj (ww) s-a majorat de la 107 în 2007 la 1.527 în decembrie 2010. Toate persoanele care muncesc plătesc contribuţii pentru alocaţiile de şomaj.
Guvernul intenţionează să înăsprească legislaţia pentru acordarea ajutoarelor sociale est-europenilor prin introducerea testelor de limbă şi a altor măsuri. În paralel, legumicultorilor li s-a interzis angajarea de cetăţeni bulgari şi români cu contracte pe o perioadă determinată pentru a culege fructe şi legume, considerându-se că în Olanda sunt numeroşi şomeri care pot presta aceste munci.