Olandezul Mark Rutte preia conducerea NATO pe nisipuri mişcătoare

A.D.
Internaţional / 1 octombrie 2024

Sursa foto: internet

Sursa foto: internet

Mark Rutte, fostul premier olandez preia astăzi conducerea NATO, alianţă aflată în plină incertitudine, cu doar 30 de zile înainte de alegerile din SUA, relatează news.ro.

Mark Rutte este succesorul, norvegianului Jens Stoltenberg, care a rămas la conducerea Alianţei Nord-Atlantice timp de zece ani. Procedura de învestire în funcţie are loc la sediul NATO, la Bruxelles, în cadrul unei reuniuni a Consiliului Atlanticului.

Jens Stoltenberg, în vârstă de 65 de ani, este aşteptat să deschidă reuniunea, iar Mark Rutte, în vârstă de 57 de ani, să o închidă.

"Poate că vor exista nuanţe, schimbări de accent asupra cutărui sau cutărui lucru, însă va exista şi multă continuitate", a declarat un diplomat de la NATO referitor la această tranziiţie de roluri.

Cei doi au relaţii bune. În calitate de premier olandez, Mark Rutte şi-a reprezentat ţara la summiturile NATO în ultimii 14 ani si a avut intalniri premergătoare cu fostul premier norvegian.

"El are calităţile şi experienţa pentru a-şi face munca în mod excelent", a declarat despre el Stoltenberg în ultima sa conferinţă publică, la Bruxelles, la 19 septembrie.

Aceste calităţi sunt mai mult decât necesare în faţa provocărilor care-l aşteaptă pe viitorul secretar general al NATO, cu un război care face în continuare ravagii în Ucraina, la uşa Alianţei, la doi ani şi jumătate după invazia acestei ţări de către armata rusă.

Mark Rutte urmează să vegheze în prima sa mare reuniune a miniştrilor Apărării din NATO, în perioada 17-18 octombrie , la menţinerea la cel mai înalt nivel a susţinerii indispensabile militare occidentale a Ucrainei în război, în contextul în care creşte presiunea în vederea punerii capăt acestui război şi deschiderii unor negocieri.

Statele Unite joacă un rol esenţial, însă America este în plină campanie electorală, iar pe ambele maluri ale Atlanticului se aşteaptă cu nerăbdare să se afle dacă vicepreşedinta democrată Kamala Harris sau fostul preşedinte republican Donald Trump se instalează la Casa Albă.

Olandezul s-a întâlnit de mai multe ori cu Donald Trump, căruia i-a ţinut piept într-o întâlnire, în 2018, la Washington. El i-a câştigat de asemenea încrederea şi a subliniat cât de necesară este o mai bună împărţire a poverii în NATO între americani şi europeni.

Mark Rutte trebuie totodată să se asigure că NATO este pregătit să facă ameninţării ruse, conform planurile de apărare adoptate în 2023. Acestea au arătat că aliaţii nu au o apărare antiaeriană sau capacităţi de producţie de artilerie, după ani de tăieri bugetare ale bugetelor militare, relatează news.ro.

Doar 23 dintre cele 32 de state membre au alocat cel puţin 2% din PIB cheltuielilor militare, asa cum se stabilea în urmă cu zece ani şi în continuare există voci care susţin ca este nevoie de mai multă finanţare pentru a face fată Rusiei. Pe aceste teme de discuţii, aliaţii împart opinii foarte diferite, iar sarcina esenţială a lui Mark Rutte este, într-un cuvânt, potrivit lui Jens Stoltenberg: "să-i ţină pe cei 32 de aliaţi împreună. Este o familie mare, dar uneori este o adevărată provocare să-i păstrezi fericiţi pe toţi".

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Momentul devine unul de referinta .Va incerca Rutte sa pozitioneze NATO ca si factor de decizie militar in intrega Europa avind in subordinea sa cel putin 3 vicepresdinti cu compente soprite si cu forta deciziei atasata poozitionarii geografice .Mai pe romaneste va numi Rutte trei vicepresedinti la NATO unul avind competente pe flancul de Est al Europei inglobind si Ucraina si Rep.Moldova , un altul care cumuleaza intrega Europa centrala si de Vest si altul atasat nevoilor recente ce se lipesc de noul NATO format in Pacific ? Daca da atunci Romania are sansa sa obtina postul de Vicepresedinte NATO pe Europa de est , cu competentele necesare,cu atit mai mult cu cit cea mai importanta si mare baza militara NATO va fi in Romania ?Numele lui ne este cunoscut .

    1. Poate va fi numit Johannis, că tot îi place să se plimbe. Un survol cu F35 poate i-ar surâde, chiar și fără doamna Carmen.

    Olandezul zburător va trimite F16 să survoleze Kremlinul!.

    1. N-ar fi rau, i-as sugera F35 totusi!

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb