Oltchim a primit oferte angajante de la nouă ofertanţi, pentru pachetele de active ale societăţii, acestea urmând să fie analizate în perioada următoare, se arată într-un anunţ publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
"Oltchim, societate în reorganizare judiciară, anunţă încheierea în data de 6 iunie 2017 a etapei de depunere a ofertelor finale în procesul competitiv privind vânzarea pachetelor de active ale societăţii. Vă informăm că societatea a primit oferte angajante de la nouă ofertanţi. Acestea vor fi analizate în perioada următoare", se arată în document, potrivit Agerpres.
Printre ofertanţi se află şi Chimcomplex Borzeşti, membră a grupului SCR, care doreşte preluarea activelor combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea pentru a crea un gigant românesc în industria chimică, conform unui comunicat de presă al companiei.
În acest sens, Chimcomplex vizează pe mai departe crearea Companiei Române de Chimie - viitor jucător important din punct de vedere al relevanţei regionale în industria chimică, precizează compania.
În sprijinul Chimcomplex s-au alăturat gigantul american Tricon Energy, cu o cifra de afaceri de 6 miliarde de dolari, ca partener comercial, cinci bănci europene şi două fonduri de investiţii.
Oltchim a intrat în procedură de insolvenţă la 30 ianuarie 2013, iar consorţiul format din Rominsolv SPRL şi BDO Busines Restructuring SPRL a fost numit administrator judiciar.
Tribunalul Vâlcea a decis, pe 28 iunie, să confirme modificarea planului de reorganizare a "Oltchim", certificând, astfel, noua metodă de vânzare, prin nouă pachete de active.
Autorităţile au anunţat, vara trecută, noua metodă de vânzare a "Oltchim" - prin împărţirea în nouă pachete de active, după ce Comisia Europeană a anunţat o investigaţie privind un posibil ajutor de stat, asupra cumpărătorului combinatului.
Conform planului de reorganizare modificat al companiei, aprobat în şedinţa Adunării Creditorilor din 6 martie, activele "Oltchim" sunt oferite spre vânzare grupate în nouă pachete: Uzinele clor - alkali, Uzina oxo-alcooli, Uzinele propilen-oxid şi polioli, servicii site, vagoane cale ferată, Procesare PVC, Uzina petrochimică, VCM/PVC Râmnicu Vâlcea, Uzina petrochimică - Bradu-Piteşti, Uzina Anhidrida Ftalică - Râmnicu Vâlcea.
Valoarea totală de piaţă a celor nouă pachete de active este de 293,728 milioane euro, iar preţul de pornire a vânzării este de 307 milioane euro.
Statul, care deţine 54,8% din acţiunile companiei, a mai încercat privatizarea "Oltchim", dar fără succes.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.07.2017, 22:58)
Vanzarea de pachete de active nu este privatizare,este un prefaliment.Daca se dorea privatizarea ,in baza planului de reorganizare se iesea din insolventa si apoi se putea privatiza. Min. Ec . trebuie sa explice incalcarea legii. Olchim nu trebuie distrusa si Guvernul Romaniei trebuia sa intervina daca era interes pt industria chimica prin acest procedeu, ..Sa vedem finar sa nu existe 9 companii carelul,s sa inlocuiasca Oltchim . In acest caz se impune crearea unei societati comerciale cu actionari cei cumparatori a celor 9 active.