OMS: Rezistenţa antimicrobiană, la fel de periculoasă ca o pandemie

A.B.
Internaţional / 20 noiembrie 2020

Rezistenţa antimicrobiană, la fel de periculoasă ca o pandemie

Fenomenul mondial de rezistenţă antimicrobiană, la fel de periculos ca o pandemie, ameninţă să distrugă un secol de progres medical, a alertat, vineri, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), scrie AFP şi News.ro.

Rezistenţa la antimicrobieni apare atunci când bacteriile, virusurile, ciupercile şi paraziţii rezistă efectelor medicamentelor, între care antibioticele, ceea ce face ca infecţiile obişnuite să fie mai dificil de tratat şi să crească riscul de răspândire a bolilor, a formelor grave de infecţie şi deces.

Cu ocazia Săptămânii mondiale a conştientizării a rezistenţei la antibiotice (18-24 noiembrie), OMS, în colaborare cu Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) şi Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE), a lansat vineri un grup de înalt nivel "însărcinat să combată criza de accelerare a rezistenţei la medicamente".

Cei doi co-preşedinţi sunt premierul Bangladeshului, Sheikh Hasina, şi omologul său din Barbados, Mia Mottley.

Acest grup va aduna şefii de stat, miniştri şi lideri de companii şi organizaţii ale societăţii civile.

"Rezistenţa antimicrobiană poate părea mai puţin urgentă ca o pandemie, dar ea este la fel de periculoasă", a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în timpul unei conferinţe de presă.

Rezistenţa antimocrobiană este "una dintre cele mai mari ameninţări sanitare din epoca noastră" care "ameninţă să distrugă un secol de progres medical şi să ne lase fără apărare contra infecţiilor care, astăzi, pot fi tratate uşor", a prevenit el.

Antimicrobienii sunt arme esenţiale pentru a lupta contra bolilor la oameni, animale şi plante. Acestea includ antibiotice, antivirale, antifungice şi antiparazitare.

Factori multipli - printre care folosirea excesivă a medicamentelor la oameni, pentru creşterea animalelor şi agricultură, precum şi lipsa de acces la apă potabilă, la salubritate şi la igienă - au amplificat ameninţarea rezistenţei antimicrobiene în lumea întreagă, a estimat OMS.

"Deşi antibioticele sunt un element-cheie, rezistenţa antimicrobiană include, de asemenea, rezistenţa la medicamente împotriva HIV, malariei, bolilor tropicale neglijate", a subliniat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Pasul următor...n-o sa mai gândim în farmacie Aspirina, Paracetol, Ibuprofen, etc iar usturoiul va fi trecut pe lista plantelor halucinogene, interzise prin lege la cultivare și comercializare.

    1. Asa va fi.La începutul "pandemiei" OMS s-a pronunțat împotriva medicinei naturiste.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb