OMV Petrom aniversează 20 de ani de la listarea la Bursa de Valori Bucureşti

Piaţa de Capital / 3 septembrie 2021

OMV Petrom aniversează 20 de ani de la listarea la Bursa de Valori Bucureşti

OMV Petrom (SNP) a reuşit în cei 20 de ani de tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti să-şi crească valoarea de piaţă de peste 15 de ori: de la 1,6 miliarde lei la finalul anului 2001, la 25 miliarde lei la închiderea şedinţei bursiere din 2 septembrie 2021. Pe baza capitalizării bursiere, OMV Petrom este cea mai mare companie românească de la bursa, conform unui comunicat remis redacţiei.

Acţiunile companiei se tranzacţionează sub simbolul bursier SNP, din 3 septembrie 2001. Recent, furnizorul global de indici FTSE Russell a anunţat includerea OMV Petrom în seria de indici FTSE Global Equity Index Series, începând cu 20 septembrie.

"Istoria bursei moderne, reînfiinţată în 1995, este în strânsă legătură cu istoricul de 20 de ani de tranzacţionare al companiei OMV Petrom la Bursa de Valori Bucureşti. Astăzi marcăm un moment important pentru întreaga comunitate a pieţei de capital, acţiunea SNP fiind una dintre cele care stârneşte interesul atât al investitorilor internaţionali, cât şi al celor locali. Performanţa pe care a avut-o OMV Petrom în ultimii 20 de ani a devenit un etalon pentru multe companii româneşti şi ne dorim ca această poveste de succes să inspire şi alte societăţi, atât din mediul privat, cât şi pe cele deţinute de Stat", a spus Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

"La 20 de ani de la listarea la Bursa de Valori Bucureşti, suntem mândri de transformarea noastră. Am devenit o companie modernă şi sustenabilă, performantă, cu o situaţie financiară solidă. Prin natura activităţii noastre, avem un rol fundamental în România: furnizăm circa 40% din necesarul de ţiţei şi gaze al tarii şi până la 10% din producţia de electricitate. Suntem parte din fibra socio-economica a României, prin investiţiile majore şi contribuţiile la bugetul de stat, dar si prin finanţarea cauzelor sociale relevante pentru tara. Vom continua să investim pentru a capta oportunităţile din piaţă si pentru a ne adapta la noul context energetic, generând valoare pentru toate părţile interesate", a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

În 15 din cei 20 de ani de tranzacţionare la bursă, OMV Petrom a distribuit dividende acţionarilor, acţiunea SNP având un randament mediu al dividendelor de aproximativ 6%. OMV Petrom este una dintre cele mai lichide acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti, fiind inclusă în aproape toţi indicii BVB, respectiv în BET, BET-TR, BET-XT, BET-XT-TR, BETPlus, BET-NG, BET-BK şi ROTX.

"Piaţa noastră de capital are nevoie de cât mai multe companii precum OMV Petrom. Ne bucurăm că împreună cu OMV Petrom, care din 20 septembrie intră efectiv în indicii All-Cap ai agenţiei FTSE Russell, putem creşte reprezentativitatea României în rândul investitorilor instiţutionali. De asemenea, compania este unul dintre promotorii Guvernanţei Corporative şi una dintre companiile cu cea mai bună comunicare cu investitorii, după cum rezultă şi din indicatorul VEKTOR calculat de ARIR.  Suntem mândri să avem un asemenea partener în toate demersurile noastre pentru a face piaţa de capital mai vizibilă atât pe plan local, cât şi la nivel internaţional", a declarat Adrian Tănase, CEO Bursa de Valori Bucureşti.

Pe parcursul celor 20 de ani de prezenţă la bursă au fost realizate aproximativ 1,3 milioane de tranzacţii cu acţiuni SNP. Din momentul listării până în 2 septembrie 2021, investitorii au tranzacţionat acţiuni SNP în valoare de peste 13 miliarde de lei. De asemenea, un număr de peste 41 miliarde de acţiuni SNP au fost tranzacţionate la bursă în aceste două decenii.

De la listarea la Bursa de Valori Bucureşti, OMV Petrom a parcurs o amplă transformare. După privatizarea companiei în 2004, OMV Petrom a investit semnificativ în modernizarea, diversificarea şi extinderea activităţilor companiei. Investiţiile în perioada 2005-2020 s-au ridicat la 16 miliarde euro, OMV Petrom fiind cel mai mare investitor privat din România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb