Onorariile avocaţilor şi evaluatorilor societăţii Fortus Iaşi, contestate în instanţă

Doru Mocanu, Iaşi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 august 2009

Onorariile avocaţilor şi evaluatorilor societăţii Fortus Iaşi, contestate în instanţă

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), principalul creditor al Fortus Iaşi, şi-a exprimat nemulţumirea faţă de o serie de contracte juridice şi de evaluare încheiate de administratorul judiciar al acestei societăţi. În acest sens, ANAF a contestat în instanţă procesul-verbal încheiat în urma şedinţei din 20 august a Comitetului Creditorilor. În şedinţa respectivă, administratorul judiciar al Fortus, Adrian Ababei, a supus la vot aprobarea încheierii unor contracte cu cabinetele de avocatură Maria Aldea, pentru 10.000 de lei pe lună, Stoica & Asociaţii, pentru 375 euro pe oră, şi cu evaluatorii Rodica şi Dan Niţescu, pentru suma de 184.000 lei.

"Am primit aviz din partea ANAF şi am formulat acţiune în instanţă prin care contestăm procesul-verbal încheiat pe data de 20 august în şedinţa Comitetului Creditorilor, prin care se dă aviz favorabil în privinţa acestor contracte. Suntem de părere că onorariile cu care vor fi plătiţi aceşti avocaţi şi evaluatori sunt foarte mari", a declarat Maria Ţăran, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Judeţului Iaşi, reprezentantul ANAF în teritoriu.

În replică, administratorul judiciar al Fortus spune că şedinţa creditorilor s-a desfăşura conform legii, iar avizul favorabil a fost obţinut prin majoritate de voturi. "Nu este vina mea că doi dintre creditori, respectiv BCR şi un reprezentant al unor salariaţi, nu mai fac parte din Comitetul Creditorilor. Din cei cinci reprezentanţi rămaşi în componenţa comitetului, trei au votat în favoarea semnării contractelor, unul s-a abţinut şi un al treilea s-a opus. Nu văd care este interesul Finanţelor să conteste un proces-verbal legal întocmit", a afirmat Adrian Ababei.

Comitetul Creditorilor Fortus s-a diminuat de la şapte la cinci membri. "Banca Comercială Română a pierdut calitatea de membru al Comitetului Creditorilor, deoarece a cesionat creanţa către Bucharest Financial Plazza SRL. De asemenea, şi-au pierdut calitatea de creditor şi o parte dintre salariaţii Fortus SA, deoarece creanţele acestora au fost stinse", a mai spus Ababei.

Avizarea contractelor contestate de ANAF vine pe fondul unor dificultăţi financiare evidente ale Fortus Iaşi. Liderul sindical al societăţii, Dumitru Mihăiliuc, declara în urmă cu câteva zile că, din cauza reducerii comenzilor, restanţele salariale ale angajaţilor Fortus SA au crescut în ultima lună, majorându-se cu două, chiar trei chenzine, atât în cazul muncitorilor din sectorul productiv, cât şi în al celor din sectorul TESA.

De asemenea, recent, salariile membrilor structurilor de conducere de la Fortus au fost diminuate drastic, unul dintre cei mai afectaţi fiind chiar directorul general al combinatului, Gheorghe Chişcă. "Chiar domnul director Chişcă a solicitat să i se reducă salariul, eu doar am semnat. În orice caz, salariul domnului director rămâne cel mai mare din societate, deoarece are meritele lui, pe care nu i le contestă nimeni. Măsura de reducere a lefurilor a vizat întregul personal de conducere a societăţii, de la directorii executivi, până la şefii de secţii şi ateliere, şi a fost dictată de situaţia de insolvenţă în care ne aflăm, dar şi de condiţiile de criză financiară care ne afectează şi pe noi", a declarat Adrian Ababei, administratorul judiciar al societăţii Fortus SA.

Conform responsabililor Fortus, câştigurile salariale ale personalului administrativ al societăţii s-au diminuat cu aproximativ 20%, începând cu data de 1 iulie. Potrivit unor surse din cadrul companiei, dacă până la data respectivă directorul general Gheorghe Chişcă beneficia de un salariu brut de aproximativ 35.000 lei, acum acesta are un salariu de bază de 9.700 de lei. În cazul şefilor de secţii, diminuare a fost de circa 1.000 de lei, de la o valoare brută a salariului de aproximativ 4.000 de lei, la una care depăşeşte cu puţin 3.000 de lei.

În ciuda importanţei strategice pe care o deţine în sistemul economic naţional, Fortus Iaşi este în procedură de insolvenţă, la solicitarea unor creditori. Pentru achitarea datoriilor pe care Fortus le are către cei peste 100 creditori înscrişi la masa credală, ar putea fi scoase la vânzare o serie de terenuri, spaţii industriale neutilizate în activitatea de producţie, precum şi utilaje vechi. Ca atare, ar putea fi scoase la vânzare o suprafaţă de 50 de hectare de teren, sediul administrativ al societăţii şi parcarea aferentă, trei hale de depozitare, şapte secţii de producţie neutilizate în prezent, precum şi o serie de utilaje vechi. Expertul tehnic a evaluat activele ce vor fi scoase la licitaţie la aproximativ 85 milioane de euro, iar din fierul vechi se speră că vor fi obţinute minim cinci milioane de euro.

De asemenea, planul de reorganizare, aşa cum a fost elaborat documentul de către conducerea Fortus SA şi administratorul judiciar al societăţii, mai prevede şi relansarea şi mărirea capacităţilor de producţie ale combinatului. În acest sens, se doreşte ca după vânzarea bunurilor imobiliare şi îndestularea creditorilor, Fortus să mai rămână cu măcar 15 milioane de euro, bani ce vor fi destinaţi exclusiv relansării producţiei. Cu aceştia, societatea va achiziţiona o serie de utilaje noi pentru mărirea capacităţii de producţie, pentru modernizare, dar şi pentru o serie de reparaţii urgente. De asemenea, se va încerca şi o dezvoltare a pieţei de desfacere, în special a celei externe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb