ONU adoptă un "Pact al viitorului"

A.D.
Internaţional / 23 septembrie 2024

ONU adoptă un "Pact al viitorului"

Statele membre ale ONU s-au angajat în weekend să creeze "un viitor mai bun" pentru umanitatea încercată de războaie, sărăcie şi modificări climatice, cu un număr mic de opozanţi, între care şi Rusia, faţă de adoptarea acestui "Pact al viitorului", transmite news.ro.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres a emis în 2021 ideea acestui "Summit al viitorului", prezentat drept o "ocazie unică" de a schimba cursul istoriei omenirii.

"Noi am deschis uşa, nouă ne revine acum tuturora să trecem prin ea, pentru că nu este vorba doar despre înţelegere, ci şi despre acţiune. Iar azi vă provoc să treceţi la acţiune", a declarat el duminică la tribună, după adoptarea pactului.

Conducerea ONU a lăsat să se întrevadă, înaintea summitului, o anumită frustrare cu privire la ambiţiile acestui text menit să permită o consolidare a instituţiilor internaţionale "depăşite", incapabile să răspundă în mod eficient provocărilor actuale.

În urma unor negocieri dure, până în ultimul moment, el şi-a pregătit mai multe versiuni de discurs, în cazul unui eşec al acestui summit, care deschide marea reuniune anuală a Adunării Generale (AG) a ONU, la care peste 130 de şefi de stat şi de guverne se succed la tribună - începând de mâine.

Fără să împiedice adoptarea Pactului, Rusia, dar şi Belarus, Iran, Coreea de Nord, Nicaragua şi Siria şi-a afişat ieri, opoziţia faţă de text si au cerut, fără succes, să se adauge elemente care să sublinieze că ONU "nu poate să intervină" în afacerile "interne" ale statelor.

"AGASANT"

"Nmeni nu este mulţumit de acest text", a declarat adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Verşinin.

Acesastă afirmaţie a fost contrazisă de discursuri susţinute la tribună, multe dintre ele întrerupte după cele cinci minute alocate, spre uimirea unor lideri puţini obişnuiţi să li se taie microfonul.

Cancelarul german Olaf Scholz, care a catalogat Pactul drept o "busolă" a apreciat în faţa presei "mai degrabă agasant" faptul că Rusia "nu vrea să o apuce pe drumul pe care restul lumii l-a ales".

În acest Pact, liderii se angajează să consolideze sistemul multilateral "pentru a urmări ritmul unei lumi care se schimbă" şi "a proteja nevoile şi interesele generaţiilor actuale şi viitoare" ameninţate de "crize continue".

Pactul conţine peste 20 de pagini, unde sunt prezentate 56 de "acţiuni" în domenii de la importanţa multilateralismului la respectarea Chartei ONU şi menţinerea păcii, de la reforma instituţiilor financiare internaţionale, la cea a Consiliului de Securitate şi de la lupta împotriva modificărilor climatice, la dezarmare şi dezvoltarea inteligenţei artificiale (AI).

Chiar dacă există câteva "idei bune", "acesta nu este tipul de document revoluţionar care să reformeze total multilateralismul pe care şi-l doreşte Antonio Guterres", a declarat Richard Gowan, de la International Crisis Group, înainte de adoptare.

Această părere este mai degrabă împărtăşită de către diplomaţi, dintre care mulţi se uită-n tavan când sunt întrebaţi despre ambiţia textului şi impactul acestuia": "apă călduţă", "cel mai mic numitor comun", "dezamăgitor".

"DEZGUSTĂTOR"

"În mod ideal am fi sperat la idei noi, idei 2.0", declara un diplomat, subliniind provocarea de a pune de acord 193 de ţări pentru a merge mai departe.

Lupta împotriva încălzirii globale a fost unul dintre punctele delicate ale negocierilor, iar trimiterea la "tranziţia" în vederea ieşirii din energiile fosile a dipărut din proiectul textului - timp de mai multe săptămâni - înainte de a reveni.

"Este un semnal pozitiv", dar "liderii politici trebuie să transforme aceste promisiuni în acţiune", a reacţionat directorul Greenpeace, Mads Christensen.

Alt punct sensibil al negocierilor a fost revendicarea ţărilor în curs de dezvoltare a reformei instituţiilor financiare internaţionale. Ele insistă asupra unor angajamente concrete în vederea facilitării accesului unora dintre ei la finanţări preferenţiale pentru a face faţă impactului modificărilor climatice.

Actuala guvernanţă mondială "consolidează noţiunea că este acceptabil să ai cetăţeni de clasa întâi şi cetăţeni de clasa a doua, o noţiune pe care o considerăm toţi, sper dezgustătoare", a declarat premierul din Barbados Mia Mottley.

Ambiţios sau nu, Pactul şi anexele sale - Pactul Digital Mondial şi Declaraţia către Generaţiile Viitoare - au un caracter neconstrângător şi ridică astfel problema punerii lor în aplicare, în contextul în care unul dintre principiile promovate - de exemplu protecţia civililor în conflicte - sunt încălcate zilnic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb