OPINIE AVOCAT GHEORGHE PIPEREA  Saltul acţiunilor Fondul Proprietatea, bizar

AVOCAT GHEORGHE PIPEREA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 martie 2012

De regulă, în preajma adunărilor generale ale acţionarilor, se constată mari fluctuaţii ale preţului şi lichidităţii acţiunilor. Dar nu este vorba de creşteri şi atât. Pot fi şi scăderi. De aceea, având în vedere că, în numai trei săptămâni, acţiunile FP au "sărit" de la 0,45 lei pe acţiune, la 0,6 lei pe acţiune (după o lungă perioadă de scăderi, urmată de o şi mai lungă perioadă de stagnare), este bizar ce se întâmplă, ca să nu spun suspect. Dacă ne uităm la economia locală, nu avem motive să credem că a revenit încrederea investitorilor. Dacă ne uităm la sancţiunea aplicată, zilele trecute, de către CNVM, fostului şef al BVB (n.r. Valentin Ionescu), precum şi la numărul infim de tranzacţii de la BVB, nu avem motive să credem că lumea a început din nou să se încreadă în Bursă. Şi atunci, trebuie căutat un alt motiv, căci creşterea acţiunilor FP nu este naturală (nu că acţiunile nu ar fi valoroase relativ la active, dar trendul anului trecut a fost în scădere, fără excepţie). Trebuie să ne întrebăm dacă nu cumva această evoluţie surprinzătoare are alte cauze. Ca de exemplu, faptul că unul dintre acţionarii mari ai FP (un fond auto-caracterizat drept "speculativ") a cerut managerului FP să vândă active din portofoliul FP, propunând o mărire de onorariu de succes plătibil managerului (o presiune pozitivă asupra managerului, dar potenţial negativă asupra pieţei). În plus, îmi amintesc că în ziarul BURSA de anul trecut (iunie 2011) un alt fond speculativ spunea că a cumpărat titluri cu 0,3 lei şi că aşteaptă momentul în care acţiunile vor ajunge la minim 0,6 lei (preţul cu care s-au listat la bursa acţiunile FP) pentru a pleca. E clar că cineva îşi pregăteşte exit-ul şi, de aceea, are nevoie de o creştere a valorii acţiunilor. Acestor acţionari speculativi le vine "manuşă" creşterea fulminantă a acţiunilor FP din ultimele trei săptămâni. Pe de altă parte, s-ar putea ca şi de la autorităţi să vină presiuni asupra pieţei. Statul român are tot interesul să existe o piaţă a acţiunilor FP la minim 0,6 lei (preţul de listare, de anul trecut), pentru a demonstra, chiar şi indirect, că FP e bun ca vehicul de despăgubire. Trebuie să ştiţi că unii acţionari mici, care aveau intenţia să dea în judecată statul pentru diferenţa între valoarea nominală (un leu) şi valoarea de piaţă (intervalul dintre 0,45-0,6), şi-au suspendat intenţiile de acţionare în judecată a statului, sperând că piaţa va determina un preţ de 1 leu, ceea ce le va fi rezolvat "problema".

Motivul normal şi firesc al fluctuaţiilor valorii acţiunilor este apropierea datei de referinţă pentru AGA de bilanţ (de regulă, aceasta se ţine în jurul datei de 25 aprilie; de aceea, data de referinţă este, de regulă, 25 martie). Dar, motivul real este, probabil, presiunea pusă asupra managerului pentru a vinde activele lichide ale FP, ceea ce va permite acţionarilor speculativi să îşi facă exitul la un preţ cu 100% mai mare decât preţul dat la achiziţia de acţiuni sau titluri de des-păgubire sau dosare litigioase. Reamintesc că FP ar fi trebuit să fie un vehicul de despăgubire şi nu mai este; el s-a transformat în fond de investiţii, dată fiind legislaţia prost concepută şi aparatul administrativ special conceput pentru a duce la situaţia actuală. În acest fond de investiţii au pătruns nu investitori de portofoliu (care să se ghideze după principiul "buy and hold"), ci investitori speculativi (care se ghidează pe principiul "shark byte", adică, mai pe româneşte, "muşcă şi fugi"). Această presiune pare a fi o speculaţie a emoţiilor, a aşteptărilor, a unor naivităţi din partea investitorilor. Această presiune poate fi calificată drept manipulare a pieţei.

Este posibil ca preţul acestor titluri să atingă valoarea nominală sau chiar să o depăşească?

Este posibil şi este de dorit, pentru că valoarea activelor raportată la numărul de acţiuni este supra-unitară; sunt convins că valoarea acţiunilor după mărimea activelor este mai mare de 1 leu. Şi poate fi şi mai mare dacă unele pachete foarte valoroase de acţiuni din portofoliu vor fi listate la bursă (a se vedea situaţia acţiunilor Hidrolelectrica, CEC, Poşta Română, Petrom). Dar creşterea prea rapidă a valorii acţiunilor nu este bună pentru piaţă, în orice caz, nu într-o perioadă atât de scurtă, pentru că astfel de creşteri sunt urmate în mod natural de căderi spectaculoase. Şi din aceste fluctuaţii prea mari câştigă speculatorii şi nu acţionarii "adevăraţi", aceia care vor să deţină acţiuni pe mai lungi perioade de timp, care au aşa-numitul affectio societatis.

Notă

Aviz comentatorilor de pe formum, mai mult sau mai puţin anonimi: FP nu e un Sfânt Graal pentru brokeri şi traderi şi alţi intermediari pe piaţa de capital. Dimpotrivă, este sau poate fie elementul care poate face să dispară şi încrederea bieţilor investitori încă activi la bursă (cu vreo 3000 de conturi active la ora actuală). Nu vă veţi recăpăta job-urile dacă veţi cocoloşi FP. Căutaţi să obţineţi încrederea pieţei altfel, prin mai multă atenţie pentru regulile jocului şi prin mai mult respect pentru potenţialii investitori. Bani există, dar aceşti bani nu se mişcă, nu se mai duc nici măcar în depozite la bănci. De ce? Pentru că pieţele financiare (bancară, de asigurări, de capital) nu mai prezintă încredere pentru investitorul sofisticat sau omul de rând, deopotrivă. Nu veţi recâştiga încrederea prin înjurături la adresa celor care spun adevărul şi arată cu degetul vinovaţii.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. FP nu creste spectaculos, ci revine dupa o cadere violenta. De ce ne-am indoi de sustenabilitatea revenirii, dar am considera justificata scaderea precedenta?

    Povestea e simpla: presiunea la vanzare a scazut, iar statul nu mai are actiuni de dat.  

    "ADEVARUL"!?

    Zici ca "faptul că unul dintre acţionarii mari ai FP (un fond auto-caracterizat drept "speculativ") a cerut managerului FP să vândă active din portofoliul FP"? 

    AS dori sa-mi aratati unde scrie ca s-a cerut vanzarea activelor lichide! 

    Ca de obicei sunteti slab pregatit!

    1. Autorul se pare ca a fost "informat" de Ursache. Iar ne dam tara la Americani pe gratis.

      Adevarul este ca fondul asta "speculativ" American, are reputatia de a ridica pretul activelor mult sub evaluate, precum FP, la cel putin valoare reala. Faptul ca au bagat sute de milioane de dolari in FP, pe tim de criza, da foarte multa incredere. Din ce vad pina acum, nu cred ca Elliott se va mutumii cu mai putin decit valoare nominala, probabil mai mult, in conditiile in care VUAN-ul este mai ridicat.

      Cit despre vinzarea activelor lichide, la 0.6 lei, sint minciuni si speculatii. Activele cele mai bune, vor fi pastrate, sau vindute la preturi foarte avantajoase. Activele mai putin profitabile, vor fi scoase la vinzare primele.  

      Daca dnul Piperea, ar explica cum a facut de a pierdut procesul dintre Metalexportimport (MEI), si două concerne germane Thyssen Krupp şi Otto Wolf in care la masa credală, firma românească nu a acceptat cinci milioane de dolari şi a intentat un proces în care a cerut 60 de milioane de dolari. Acum, după pronunţarea sentinţei, românii au pierdut şi acei cinci milioane de dolari....POATE ca l-am putea banui ca are idee despre ce se intampla la FP si despre franklin templeton...asa insa...;-)))

    " Bietii " investitori nu au nevoie de analizele unor neaveniti.Bieti sunt cei ce citesc si investesc pe baza bazaconiilor publicate de acestia

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb