Opinie: "Se vor mulţumi acţionarii SIF4 cu dividendul suplimentar sau vor solicita justificarea faptului că s-au depăşit limitele decenţei legale?"

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 iulie 2012

Există opinii potrivit cărora dis-tribuirea de dividende suplimentare, propusă de SIF Muntenia pentru AGA din 6/7 iulie 2012 nu ar fi legală.

Unele surse din piaţă se întreabă dacă acţionarii SIF Muntenia se vor mulţumi să aprobe primirea unui tain sau vor purcede la solicitarea unor argumente pertinente privind distribuirea sumei de 117.781.394 lei prezentată de companie, ce se vrea a fi o justificare a faptului că s-au depăşit limitele decenţei legale?

Sursele arată: "Fără a face referire la aplicabilitatea prescripţiei extinctive asupra dividendelor neridicate de către unii acţionari, pres-cripţie invocată la fiecare adunare generală începând cu anul 2006 în vederea aprobării "prescrierii dreptului de a solicita plata dividendelor neridicate timp de 3 ani de la data exigibilităţii lor şi trecerea pe rezerve a sumei neachitate...", cercetând conţinutul legislaţiei specifice subiectului în discuţie (Legea 31/1990 privind societăţile comerciale, Legea 297/2004 privind piaţa de capital, Regulamentul CNVM 1/2006 privind emitenţii şi operaţiunile cu valori mobiliare, Legea 82/1991 a contabilităţii, Ordinul CNVM 75/2005, Ordinul CNVM 13/2011 privind reglementările contabile conforme cu Directiva a IV-a a CEE etc.), am constatat că societatea putea constitui " alte rezerve" numai din profitul net prin repartizarea unei cote din acesta şi nicidecum din sume ce reprezintă datorii ale societăţii cu titlu de dividend către acţionarii săi şi că putea, însă distribui dividende din aceste "alte rezerve" (dacă le-ar fi constituit legal) odată cu aprobarea situaţiilor financiare anuale.

Făcând abstracţie de derapajele de la aplicarea reglementărilor contabile aplicabile entităţilor, reglementate şi supravegheate de CNVM , atât cele valabile în perioa-da 2006-2009 cât şi cele valabile începând cu anul 2010, şi luând în considerare faptul că SIF Muntenia a tratat dividendele neridicate timp de trei ani ca orice alte sume prescrise şi că a solicitat aprobarea acţionarilor pentru trecerea acestora în rezerve, s-ar putea aprecia că, printr-un simplu artificiu contabil, suma de 117.781.394 lei adică 26,5 milioane euro, ar fi scăpat de sub tratamentul fiscal corect. Mai concret, această sumă, probabil, ar fi trebuit înregistrată într-un cont de venituri, astfel s-ar fi regăsit în Contul de profit şi pierdere şi s-ar fi plătit şi impozitul pe profit aferent (aproximativ 4 milioane euro). Multe persoane vor spune că nu este corect, că pentru aceste dividende s-a plătit deja un impozit. Adevărat, dar impozitul ce a fost plătit a reprezentat de fapt impozitul datorat de acţionarii cărora li se cuveneau dividendele, acestea fiind venituri pentru ei, venituri cu impozitare la sursă iar SIF Muntenia avea obligaţia calculării şi virării impozitului aferent".

Potrivit surselor citate, este posibil ca bucuria acţionarilor de a mai încasa câte 0,122 lei pentru fiecare acţiune deţinută să fie spulberată dacă se va constata că de fapt profiturile viitoare vor fi afectate de impozite suplimentare şi de sume accesorii pentru neplata în termenele legale a acestora, doar pentru simplul motiv că tratamentele contabile şi fiscale au fost incorecte iar auditorul nu a sesizat acest lucru.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. ieftine in sensul ca presupun ca suma incasata de ziarist pentru acest articol de la surse banueisc ca nu este una mare...pentru cultura generala acele dividende neridicate au fost deja impozitate cu 29.44% ( 16% imp pe profit + 16 impozit pe dividende = 29.44 % pentru ca se aplica in cascada cele doua impozite), iar aberatia ca daca erau trecute prin contul de profit si pierdere ar mai fi fost impozitate e o gluma buna pentru cine intelege fenomenul

    1. Daca e prea mult pt.tine sa citesti legislatia in domeniu, de ce nu ceri un punct de vedere de la Ministerul de Finante ?

      De la Luca Pacioli si pana la Ordinul 2374/2007, datoriile prescrise (iar dividendele sunt datorii ale entitatii catre actionarii acesteia!)se inregistrau in venituri.Ulterior, pana la Ordinul 3055/2009, trebuiau inregistrate pe seama rezultatului reportat cu conditia utilizarii sumelor strict pt. acoperirea pierderilor si obligatia pe a platit impozitul aferent.Constatandu-se ca multi "profesionisti "contabili nu au reusit sa "aleaga graul de neghina", legiuitorul, prin Ordinul 3055, vine si introduce notiunea clara de dividend prescris, si bineinteles cu reflectarea acestuia in contul de venituri. Deci care este gluma ? ca administratorii SIF4 isi fac propriile legi ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb