OPINII Ai un portofoliu "sustenabil"?

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 februarie 2022

Ai un portofoliu "sustenabil"?

La BVB au apărut primele scoruri ESG pentru opt companii listate, în urma unei colaborări dintre instituţie şi Sustainalytics. Ce măsoară astfel de scoruri? Este vorba despre impactul asupra mediului (E-Environment), relaţia cu entităţile care au interese în respectiva afacere (S-Social) şi respectarea principiilor de guvernanţă corporativă (G).

Cine vrea să afle cum se poziţionează cele opt companii locale (Antibiotice Iaşi, BRD Groupe Societe Generale, Farmaceutica Remedia, Nuclearelectrica, OMV Petrom, TeraPlast, Transgaz şi Bursă de Valori Bucureşti) găseşte respectivele scoruri pe platforma BVB Research Hub.

După cum reiese din comunicatul BVB de la eveniment, lansarea primelor scoruri ESG pe piaţa de capital locală are loc într-un context global favorabil în care totalul activelor investite în fonduri care iau în considerare criteriile ESG în alocarea investiţiilor reprezintă aproximativ o treime din totalul activelor globale, iar fondurile de invesţiii dedicate strategiilor ESG au active de peste 2,2 trilioane dolari.

Cu alte cuvinte, se doreşte ieşirea în faţa fondurilor de investiţii care au ca obiectiv plasamentele în companii care respectă principiile sustenabilităţii, a interacţiunii cu impact negativ cât mai redus asupra mediului.

Mi-a atras însă atenţia declaraţia reprezentului Antibiotice Iaşi, care se aşteaptă ca în viitor costurile de finanţare ale afacerii să fie determinate de influenţa sa asupra mediului.

"Această performanţă este rezultatul preocupării continue a managementului Antibiotice pentru implementarea criteriilor ESG. Credem că acest rezultat va genera un plus de încredere în relaţia cu actionarii, investitorii noştri, dar şi în relaţia cu ceilalţi stakeholderi. Azi mai mult ca niciodată, raportarea ESG a devenit cu atât mai importantă cu cât, în viitorul apropiat, accesul la capital va fi condiţionat şi de performanţa pe care o vom înregistra la acest capitol", declara Liviu Vatavu, director executiv Guvernanţă Corporativă şi Juridic, Antibiotice Iaşi.

Sigur, e de presupus că dacă era vorba de altă companie, Alro de pildă, declaraţiile ar fi fost mai nuanţate, pe măsura impactului asupra mediului, dar ideea din spatele lor rămâne. Adică nu va mai conta în viitor marja de profit, rezultatele din ultimii ani, felia din piaţă acaparată de afacere, ci doar modul în care se comportă cu mediul şi stakeholderii emitentul?

Nimeni nu zice să devenim negaţionişti sau să punem în paranteză efectele încălzirii climei, dar de aici până la a transforma totul în activism de mediu ori şcoală de bune maniere corporative ar trebui să fie cale lungă.

La ce ar trebui să ne aşteptăm de la investitori? Să îşi construiască şi ei portofolii "ecologice"? Să investească în ferme de greieri în locul fermelor agricole, să vândă producătorii de gaze şi să caute doar companii eoliene/fotovoltaice? Or să apară analişti care să ne dea peste nas când mai pronunţăm PER, randament la dividend, raport preţ/valoare contabilă etc. şi să ne recite doct că doar scorurile ESG contează?

Şi dacă vom avea companii cu scoruri mari ESG dar fără dividende şi cu profit minuscul, ar trebui să le ducem la stele precum pe cele din IT doar pentru că le recomandă experţi precum Greta?

Să păstrăm, totuşi, legatura cu realitatea! Bursa este despre profit, despre investiţii cu potenţial de creştere şi mai puţin despre slogane şi activism climatic. E perfect dacă vom avea şi profitabilitate şi scor ESG mare, dar până atunci, sunt de parere că puţini investitori de retail vor alege sustenabilitatea în dauna multiplilor bursieri tentanţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb