OPINII Capcana perfectă pentru debitorii din imobiliare

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 27 octombrie 2021

Capcana perfectă pentru debitorii din imobiliare

Ce poate fi mai nociv pentru cei care se pregătesc acum să ia un credit decât o combinaţie între o dobândă calculată cu mare decalaj faţă de realităţile din piaţă şi o preconizată scădere a puterii de cumpărare?

Cine ia acum un credit în lei va avea dobânda calculată faţă de reperul IRCC, un indicator de referinţă pentru piaţa monetară care are acum valoarea de 1,08%, deoarece se raportează cu un decalaj consistent (valoarea de acum este pentru T2). În acelaşi timp, ROBOR la 3 luni, care reprezintă poza la minut a situaţiei din piaţa monetară, are valoarea 2,3%. La creditele ipotecare, unde marja băncii reprezintă un adaos de 2-3% peste IRCC, momentul în care IRCC va ajunge din urmă Robor va echivala cu o scumpire a ratei de cel puţin 25%. La creditele de consum unde marjele băncilor sunt mai mari, de 6-8%, influenţa majorării dobânzilor va fi mai redusă.

Pentru cei care au un spaţiu suficient de mare de mişcare între veniturile lunare şi ratele la bancă poate nu ar fi o problemă, dar cine a împins peste 40% gradul de îndatorare s-ar putea confrunta cu ceva dificultăţi în perioada următoare, când inflaţia va muşca mai serios din puterea noastră de cumpărare.

Încă nu am primit facturile majorate consistent pentru energie, încă nu am văzut pe deplin influenţa acestora în restul preţurilor din economie. Or, când impactul scumpirilor va fi absorbit integral destui vor rămâne cu mai puţini bani la dispoziţie şi ar putea începe cu adevărat problemele pentru bănci. Un indicator că acest lucru se petrece îl va reprezenta nivelul dobânzilor la termen. Când băncile vor începe să îşi toace din capital cu provizioanele vor fi dispuse să plătească mai bine pentru a atrage depozitele populaţiei, în acest moment existând parcă o competiţie în sens contrar-cine plăteşte cea mai mare dobânda real negativă din piaţă.

BNR a sesizat că se petrece ceva neplăcut în piaţa imobiliară, că preţurilor au ajuns în zona mai greu sustenabilă şi a introdus primele restricţii pentru investitorii cu profil speculativ. De la începutul anului viitor, cei care vor dori să ia un credit imobiliar pentru investiţii, deci nu folosit ca prima locuinţă, vor achita un avans de 25% în loc de 15% ca până acum, pentru împrumuturile în lei. În plus, băncile sunt invitate să precizeze gradul de îndatorare luat în calcul în aceste cazuri şi e posibil ca o parte dintre ele să îl ajusteze în sus.

Probabil că nu e departe momentul în care şi creditele imobiliare care ţintesc doar spre prima locuinţă a debitorului (Noua Casă de pildă) să fie supuse unor restricţii şi limitări la acordare, pentru a evita dezechilibre precum cel apărut la spargerea bulei imobiliare din 2007-2008.

Acum ne confruntăm cu o situaţie în care preţurile imobiliarelor sunt în creştere din cauza scumpirii materialelor şi utilităţilor, dobânzile sunt în creştere la rândul lor pe fondul inflaţiei mărite consistent, iar puterea de cumpărare a debitorilor are tendinţa de scădere - ce poate ieşi bun de aici dacă nu se iau măsuri?

Pentru cei care s-au îndatorat deja, singurul sfat care se poate da acum este să îşi tempereze urgent apetitul pentru noi cheltuieli de casă nouă, cum ar fi noi credite pentru mobilier sau amenajări etc., pentru a-şi conserva resursele cât mai bine pentru a nu avea neplăceri lunile următoare.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. rata de economisire ca procent din gdp (pentru romania) este in cadere libera!!!!

    mai tine minte cineva cand se repeta acest film prost? 

    raspuns: 

    precedent crizei din 89 si 2007!!! 

    Domnul Isarescu ce facem cand dolarul se scumpeste?(+euro+franc+lira?)

    semnat comenturi “cretine” 

    1. Cind valuta se scumpeste vindem. D'oh!

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb