OPINII Cât de mare este randamentul riscului pentru micii investitori?

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 6 decembrie 2018

Este un truism să afirmi că un câştig superior se obţine doar în condiţii de risc proporţional. "Nu rişti, nu câştigi" spune înţelepciunea populară. Sunt însă situaţii în care prima de risc nu prea se justifică, fapt vizibil mai ales în zona plasamentelor monetare. Să începem cu banalele depozite la termen, mai exact cu cel mai popular dintre acestea, depozitul la 3 luni, în lei. Plafonul de garantare este de 100.000 euro (echivalent lei), panica nu şi-a făcut simţită prezenţa în pieţele de capital, este linişte şi pace (încă). Cu toa-te astea, diferenţele de randament între economisirea la băncile mici şi cea la băncile din top 10 sunt considerabile. Mai exact, de la simplu la mai mult decât dublu sau chiar un multiplu mai generos. De pildă, cel mai mare câştig îl oferă în acest moment, potrivit conso.ro, Banca Feroviară (dobândă de 3,05%), Ideea Bank (3%) şi TBI Bank, cu 2,25%. Pentru a găsi oferta băncilor mari am răsfoit câteva pagini ale clasamentului şi am dat în final de Banca Transilvania (1,25%), CEC Bank (0,75%), BRD (0,5%), BCR (0,3%) sau ING (0,2%). Or, ce ar putea justifica o asemenea diferenţă, de la 3% la 0,3%, în condiţiile unei atmosfere calme pe piaţa financiar-bancară, în acest moment? Dar dacă se va ajunge la tensiuni ca în 2008 şi temeri privind insolvenţa unor bănci? Vom avea atunci raport de 100:1 în loc de 10:1 între cele mai mari şi cele mai mici randamente? Probabil că mulţi preferă să doarmă liniştiţi cu gândul că banii lor sunt păstraţi de o bancă de importanţă sistemică ce nu va fi lăsată să cadă indiferent ce se întâmplă şi nu îşi mai bat capul cu randamentele. Şi de aici prima cam exagerată de risc.

Să vedem cum stau lucrurile dacă vom compara, pentru frumuseţea demersului, merele de la BVB cu perele din titlurile de stat. Pe de o parte, risc la cote înalte (oscilaţiile bursei sunt imprevizibile), pe de alta, siguranţa maximă pentru un plasament din România. Indicele BET a urcat cu 13% în 2018, fără să mai luăm în calcul dividendele. Dacă cineva ar dori să marcheze însă câştigul, ar trebui să scadă impozitul de 10% pe profit datorat statului şi comisioanele brokerilor, aşa că ar rămâne cu ceva peste 10% net. Destul de bine, având în vedere că în condiţii de risc minim randamentul ar fi de numai 4,5%, cât se plăteşte la ultima emisiune de titluri de stat pentru populaţie si aflată în derulare. Să remarcăm însă că nu e nici pe departe diferenţa dintre cele mai bune randamente la depozitele la termen, primite de la băncile mici din sistem şi cele mai costelive dobânzi oferite de băncile mari. De la simplu la dublu, hai triplu dacă includem şi dividendele, dar în niciun caz de la simplu la înzecit. Ca să nu mai spunem că 2018 a fost an bun pentru pieţele globale de capital, iar în cazul în care mai apar recesiuni şi economiile fac un pas înapoi, dobânzile mai degrabă vor creşte, iar acţiunile se vor deprecia, poate chiar spectaculos.

Trăgând linie, ar mai fi şi alte explicaţii privind aceste diferenţe de abordare şi bonificare? Poate popularizarea deficitară. E posibil ca mulţi să nu fi aflat de oferta băncilor mici, dincolo de opţiunea declarată pentru siguranţă, de presupus în cazul plasamentelor la băncile mari, aşa cum mulţi dintre cei care au pariat pe acţiuni ce au subperformat ar fi tentaţi să nu ocolească oferta Trezoreriei la randamente de 4,5%, dacă ar afla din vreme de aceasta.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Sa nu uitam ca si la banca se retine impozitul pe dobanda si alte comisioane,iar la stat stai cu banii blocat ani de zile..

    Am avut investitii in fonduri de investitii timp de 8 ani! Cu mici exceptii , daca pastram aceeasi suma de bani in depozite bancare la cea mai buna dobanda oferita in acel moment pe un an, obtineam mai mult profit , fara emotii. In plus la fondurile de investitii impozitul(la momentul acela) era de 16% si 5,5% sanatatea, ceea ce era mai mare decat impozitul la dobanzile bancare! In plus la dobanda bancara se retinea la sursa impozitul iar la fondurile din investitii trebuie declarat la Fisc, iar cei responsabili de comunicarea profitului obtinut o faceau in ultima clipa si te incurcau...Astfel ca in ultima saptamana am vandut TOT si daca nenea Orlando a facut oferte bune cu certificatele ...m-am bagat. Singurul "risc" este ca nu stiu ce va insemna aceea dobanda peste 2,3, 5, ani....

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb