OPINII Cât de supraevaluată este Hidroelectrica?

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 decembrie 2022

Cât de supraevaluată este Hidroelectrica?

Din septembrie, administratorul FP anunţă ajustări ale valorii companiei astfel încât valoarea celor aproape 20 de procente deţinute la Hidroelectrica a scăzut de la 12,5 miliarde lei în august la 11,2 miliarde lei în noiembrie.

Mulţi ar fi tentaţi să pună această nouă optică privind evaluările companiei pe seama modificărilor legislative (producătorii vor fi obligaţi să vândă furnizorilor şi distribuitorilor la preţul de 450 lei/MWh, mult sub preţul de pe OPCOM) ori a scăderii cu peste 20% a producţiei în sistemul de hidrocentrale ca urmare a secetei. Or, cu producţie mai mică şi cu preţuri de vânzare mai mici, profitul excepţional din 2022 (raportarea la T3 arată 3,5 miliarde lei profit) ar putea scădea considerabil, poate la nivelul celor 3 miliarde lei din 2021.

Dincolo de asta, poate fi şi o încercare de a aduce compania la evaluări mai realiste, care să asigure exitul la viitoarea ofertă publică, ţinând cont că acţiunile vor fi oferite doar la BVB, iar piaţa noastră are deja un discount de ţară emergentă.

Ce PER ar putea avea Hidroelectrica la listare şi cu ce ar trebui comparat acesta?

Dacă ne uităm la alte companii din energie pe bursa românească, în acest moment raportul preţ/profit are valorile de 2,7 la Petrom, 5,4 la Nuclearelectrica, 5,1 la Romgaz.

S-ar putea spune că doar Nuclearelectrica ar fi comparabilă din perspectiva modului de producere a energiei, Petrom şi Romgaz fiind entităţi care distribuie practic resurse pe post de dividende, resurse care devin pe an ce trece mai puţine, pe când apa cu care îşi produce Hidroelectrica energia nu este o resursă finită (mă rog, poate ne schimbăm impresia asta dacă seceta se prelungeşte în România).

Dacă aruncăm un ochi la bursa din Viena găsim însă o companie aproape similară cu Hidroelectrica - e vorba de Verbund, care foloseşte tot hidrocentralele pentru a produce energie.

Ei bine, Verbund se tranzacţionează în acest moment la un PER de 20, deci avem o companie scumpă. Să pomenim însă că la Viena şi OMV se tranzacţionează la un PER de 4, deci semnificativ peste Petrom, posibil că prima pentru o piaţă mai vizibilă pe radarele investitorilor.

Acţiunile Hidroelectrica ar trebui să se plaseze deci între cele ale Nuclearelectrica şi cele ale Verbund din perspectiva PER-ului, iar cu discountul de 20-30% aplicat, având în vedere locul listării, am ajunge, poate, la un PER orientativ de 12-14.

Dar asta nu include discontul de ofertă publică şi pachet mare scos la vânzare, iar cum FP pare pus pe o lichidare rapidă a deţinerilor din România (vezi şi ieşirea completă din Petrom în urma vânzării restului de 2,9% din acţiuni zilele trecute), ar trebui ca acţiunile să ajungă în galantarele BVB la un PER ceva mai mic, posibil 10-12.

Or, în acest moment, evaluările din portofoliul FP sunt departe de această bornă. La ultima ajustare, cele 11,2 miliarde prinse în portofoliul FP ar duce Hidroelectrica la o valoare de piaţă de 56 miliarde lei. Pentru ca PER-ul să fie de 12 în ofertă, ar trebui ca profitul pe 2022 să ajungă la 4,6 miliarde lei, de la cele 3,5 miliarde lei raportate la T3. Nu este chiar imposibil de raportat un asemenea profit, deşi în ultimele luni ale anului preţurile din energie au scăzut destul de mult pe piaţa liberă, de la maximele din august.

Dacă profitul se plasează doar în jurul a 4 miliarde lei, atunci evaluările Hidroelectrica ar trebui tăiate până spre 48 miliarde lei.

Rămâne de văzut cum se vor aşeza lucrurile de fapt - fie Hidroelectrica îşi umflă peste aşteptări rezultatele, fie FP continuă să taie lunile următoare din evaluările companiei astfel încât să se aşeze pe nişte multipli de piaţă cât mai atractivi în preajma ofertei.

Nu uitaţi însă că profitul companiei va fi în scădere de anul viitor, prin efectul noii legislaţii şi al recesiunii care se pregăteşte, iar evaluările Hidroelectrica erau cu doi ani în urmă la valori mult mai modeste - 4,7 miliarde lei în octombrie 2020 (adevărat, anul respectiv a fost unul slab pentru companie, şi pe fondul pandemiei care a redus preţurile la orice activ) sau 7,2 miliarde lei în octombrie 2021.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. pai dv. evaluati Hidroelectrica dupa profitul dintr-un singur an?! dar da, sunt de acord ca pretul ar trebui sa fie mult mai mic decat cel cerut de FP - doar e vorba de Romania, risc sistemic, tara emergenta, instabila, etc - pai numai cand e vorba s aplatim pentru asta e Romania junk? n-o fi si cand sa cumparam Hidroelectrica? zic si eu...

    1. LOL, "risc sistemic, tara emergenta, instabila, etc" aceleasi povesti repetate mecanic, nu suntem in nato? cine ne ameninta? sau aderarea a fost o cacealma?

      Riscul de tara e de fapt din cauza razboiului la granita, pt ca inainte de razboi nu am avut per uri asa de mici la nimic ani de zile. dar toti investirorii straini s-au carat de la bvb si nici nu vor reveni pana nu se detensioneaza situatia.

      riscul de tara e si schimbarea codului fiscal de la an la an, si a guvernelor etc

      Razboi la granita am avut si in 2015, atunci era altfel?

      Care NATO? NATO e o glumă proastă ce nu-i capabil să-i țină frâu unei țări de bețivi cum îi caracterizează unii pe aici.

      Dacă se îngroașă gluma, partenerul strategic își ia tălpășița și ne lasă-n fundul gol.  

      ce fel de razboi am avut in 2015?? acum e total grav si nu stiu cine nu intelege asta. cum a cazut o racheta in polonia poate sa cada si-n romania, centralele atomice din ucraina is folosite pe post de santaj atomic, nu mai spun tot la cateva zile amenintari cu bombe atomice. ce crezi ca se-ntampla cu romania sau cu companiile din romania in oricare din cazurile de mai sus. nromal ca strainii au plecat de la bvb.

      "ce fel de razboi am avut in 2015??" LOL

    Petrom are PER 2,7 la trimestrul 3 dar au mai produs profit in trim 4, asa ca per va fi poate chiar 2. resursele de petrol a romaniei descoperite mai ajung pe 23 de ani, gazele sa zicem la fel poate mai mult, deci hidro in acest moment la per 12 sau mai mare, e cam scumpa. nu zic ca nu e o companie buna. am abonamentul la ei.

    Felicitari! Buna analiza!

    Sa adaugam si investitiile pentru finalizarea hidrocentralelor incepute in 89 pt care recent s-a dat legea cu dedicatie! 

    Vine si ziua in care toti o sa realizeze cat de artificiala este si perceptia colectiva asupra acestei companii.

    Si acest comentariu va fi sters conform regulamentului! 

    Exista diverse feluri de a evalua o companie de genul asta. Inclusiv de multiplu EV/Sales. Ceea ce ar da niste rezultate interesante. Pentru că vânzările acestei companii sunt mici (raportate la capitalizare) și expuse riscului politic/reglementativ. Posibil sa apară că este foarte supraevaluata.

    Foarte supraevaluată!!!

    Sunt companii in Bet cu per sub 7....care dau și dividende bune! De ce as baga banii la un Per triplu!

    Toate lacurile de acumulare ale hidroelectrica sunt colmatate! Compania este in pioneze!

    HDR nu trebuie sa aiba un pret per actiune mai mare de 50 ron. Un pret semnificativ mai mare va duce la o cerere mult mai mica la IPO. Nu stiu ce calcule se fac dar un IPO HDR fara cere nu da bine!

    Eu ca actionar la FP sper sa se vândă hidroelectrica la un per 12-15 . O sa cumpere cei din pilonul2 . Pentru investitorii mici , da deacord sunt companii destule mai ieftine , pana la urma cine mai cumpăra la IPO o companie în ziua de azi ???

    Ultimele uzine ale Romaniei daca le pierdem , .vom fi pierduti, adica oamenii simpli.

    Când s-a vândut Petrom pe nimic piata era in cădere.Acum când energia și gazele sunt la preturi imense, cu perspective de creștere mare , in continuare, voi vorbiți de coeficienți 12-14 că sunt mari. Nu se da banul cat vrea statul nu se vinde.De fapt fondul proprietatea , fondul lui Tăriceanu de fapt, vrea maximizarea vânzării a 19,99 din Hidroelectrica și aici e jocul.Cand va fi exit atunci sa vezi preț. Mic. Vânzare masivă de acțiuni înseamnă scădere de preț. Fondul asta dorește preț mic pe acțiune pentru că ulterior să își vândă acțiunile la preț mare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb