OPINII Cine despăgubeşte retailerii care au crescut preţurile în aşteptarea rablei pentru electrocasnice?

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Miscellanea / 18 decembrie 2020

Pe 15 decembrie, la ora 12, ar fi trebui să înceapă un nou program Rabla pentru electrocasnice. Nu a mai început, în mod hilar autorităţile (Administraţia Fondului pentru Mediu) anunţând la câteva minute după ora fixată pentru start că întrerup temporar programul din cauza unor suspiciuni privind fraudele informatice. Deşi principala suspiciune care trebuie luată în calcul ar fi, în opinia mea, insuficienta pregătire a lansării site-ului şi incapacitatea serverului de a face faţă miiilor de accesări simultane, suspendarea programului produce efecte importante într-o zona mai puţin luată în calcul până acum. Mă refer aici la preţurile practicate de retaileri. Ca şi anul trecut, în intervalul dintre acordarea voucherelor şi data limita pentru utilizarea lor la înlocuirea unor electrocasnice vechi (voucherele au o perioadă de valabilitate de 15 zile), marile magazine online au majorat preţurile, în special pentru produsele unde intuiau că va există cel mai mare rulaj.

În mod previzibil, în acest an, pe lângă vedetele de anul trecut (televizoarele), la loc de cinste figurau produsele nou introduse pe listă, precum laptopurile. Şcoala online oricum crescuse cererea pentru acestea, iar faptul că mai multe mii de persoane urmau să primească vouchere de 500 lei pentru laptopuri noi s-a simţit imediat în preţurile practicate. Am verificat de pildă site-urile Altex şi eMag pe 16 decembrie. Cel mai ieftin laptop la Altex costa 1.800 lei (după care se sarea direct la 2.200 lei şi 2.300 lei) iar la eMag, exceptând un model la 1.700 lei (cu stocare de numai 64 GB însă), aveam bornele de 1.800 lei, 2.100 şi 2.200 lei pentru cele mai ieftine modele. Cum eu am reuşit în vară să iau un laptop entry level pentru puştiul din dotare la numai 900 lei iar în urmă cu câteva săptămâni vedeam frecvent modele la 1.200, 1.300, 1.400 lei, scumpirea mi se pare evidentă.

La tablete, unde va exista de asemenea un voucher în valoare de 300 lei, tendinţa de scumpire e mai puţin vizibilă, preţurile pentru astfel de gadgeturi cu minim 2 GB de memorie RAM pornind la ambele magazine online de la 450-500 lei/bucata. Mă rog, aici se poate discuta şi cât de eficient poate fi actul de învăţare online când ai la dispoziţie un ecran de numai 8 inch şi poate aşa se explică şi cererea mai redusă pentru tablete.

Per total, ca şi anul trecut, retailerii au reacţionat în momentul apropierii datei de lansare a programului reducând disconturile şi mutând preţurile în apropierea valorii de listă pentru produsele vizate de campania de reduceri. Ce se întâmplă însă dacă programul Rabla pentru electrocasnice nu se reia în următoarele zile şi va trebui să aşteptam până în 2021? Retailerii mizau pe o creştere a vânzărilor de Crăciun iar preţurile mai mari sunt un obstacol în acest sens. Anticipez, deci, lansarea unor campanii-fulger de reduceri i-re-zis-ti-bi-le începând de săptămâna viitoare, dacă ANM nu dă niciun semn de viaţa până atunci. Oricum, să recunoaştem, lansarea programului Rabla pentru electrocasnice într-o perioadă în care cererea era în mod natural crescută nu fusese cea mai bună idee. Anul trecut campania a demarat vara, iar acest fapt a temperat destul de bine tentaţia retailerilor de a mări preţurile într-o perioadă în care lumea nu se înghesuia oricum să cumpere.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Un astfel de program lansat in decembrie (lună în care oricum se mai cumpără una-alta) e cel puțin imbecil. Altfel, niste preturi mari lasă loc de false reduceri.

    Penibil este că programul anunțat cu surle și trâmbițe nu a mai început. 

    1. nu programul este problema,

      cind statul ofera bani moka,  

      cererea este foarte mare!  

      cum sel ectezi candidati,  

      ca stat in primul rind trebuie sa te asiguri  

      ca toti au sanse egale!!

      domnul Dogaru duce grija retailerilor............... 

    Oare aceasta politica mizerabila de a marii preturile inainte de reduceri (reduceri pt fraieri) nu ar trebui sanctionata de ANPC.?

    Este o practica frecventa la toti retailerilor, nu doar la electrocasnice.

    Practic la noi ofertele nu prea exista, sunt doar minciuni. 

    1. Prin amanarea programului, retailerii au primit ceea ce meritau.

      Majorarile nejustificate de preturi s-au intors impotriva lor. 

      Pentru a elimina astfel de situatii (prin care nu cumparatorul ci vanzatoprul beneficiaza practic de voucherele respective) trebuie prelungita valabilitatea vocherelor la cel putin cateva 3 luni daca nu chiar 6-12 luni.

      Altfel, voucherele vor fi pentru vanzatori, iar amagirile pentru cumparatori. 

    Vedeți că programul rabla include și tablete și laptopuri dar trebuie sa dai la schimb o unitate PC completa, cu monitor, tastatura și mouse, că sa primesti voucher de tableta sau laptop nou.

    Plus că, dacă au mărit preturile, voucherul ăla de 200-300 lei este egal cu zero, mai bine cumperi din piata libera fara sa te mai complici, după Sărbători, când sunt ceva mai ieftine. Retalierii voiau in decembrie că au deja preturi mari pe care le mai umflau un pic că sa acopere voucherul. 

    Intrebarea e oricum ciudata.. retailerii ar trebui amendati nu despagubiti pentru ca fac specula pe buzunarul romanilor cu electrocasnice.

    1. Dl. Cristian, din titlu se citeste ironia(din acest motiv am repetat titlul).... cred ca acelasi model ca la tichetele (imi vine greu sa spun vouchere) pentru biciclete de acum ceva timp(oferite de PMB) se v-a intampla cand reusesc intr-un final sa porneasca acest program........

      Da, am inteles ironia... ideea e ca ma uitam si eu dupa un aspirator.. marti l-am vazut la un pret pe Emag, apoi miercuri, cand trebuia sa se lanseze programul Rabla, pretul a crescut brusc cu 150 de lei.. deci tzeapa.. Apoi.. am o tableta veche de vreo 6 ani prin casa si ma gandeam s-o schimb cand, ce sa vezi, ca sa iei tableta noua trebuie sa predai un PC complet (unitate, monitor, tastatura, mouse).. Niste idioti ! Cred ca a iesit fum alb din capul lu Orban cand au facut programul Rabla la electrocasnice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb