OPINII De Buzatu am aflat, câţi ca el?

Mihai IORDACHE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 aprilie 2011

Am citit cu mare atenţie comunicatul SIF Oltenia despre unele nereguli constatate în exercitarea funcţiei sale de către domnul Florian Buzatu, membru în Consiliul de Administraţie şi director executiv al departamentului de administrare a portofoliului de participaţii al SIF Oltenia la diverse societăţi comerciale. În exercitarea atribuţiilor, acesta se pare că a favorizat toţi membrii familiei sale, soţie, frate şi doi fii, pe care i-a numit ca adminis-tratori sau chiar directori la câteva societăţi la care SIF Oltenia deţinea pachetul majoritar. Mai mult, a dat avizul (dacă nu chiar el a hotărât) ca acele firme să facă contracte păguboase cu o firmă a fiilor săi (la Construcţii Feroviare Craiova), să vândă active la preţuri subevaluate (la SC Univers S.A. Râmnicu Vâlcea şi SC Construcţii Montaj Craiova) către membri ai familiei sale, a decis aprobarea unei majorări de capital la SC "Alimentara" Slatina, la o valoare diminuată a acţiunilor, în condiţiile în care a decis ca SIF Oltenia să nu subscrie, astfel încât firma fiilor săi, "Multifunctional Ecologic Sistem", să deţină poziţie de control. Dacă cele arătate sunt reale şi nu avem motive de îndoială, domnul Florian Buzatu s-a aflat în vădit conflict de interese pe care nu l-a declarat în conformitate cu legea.

Personal nu l-am întâlnit niciodată pe domnul Buzatu. Am luat cunoştinţă despre existenţa sa cu ocazia unei emisiuni televizate unde participam alături de domnul Bogdan Baltazar, iar domnul Buzatu a intervenit în direct cu ajutorul unui car de reportaj aflat la Craiova. Era vorba atunci despre unele fapte cam pe lângă lege petrecute chiar la SIF Oltenia. Ulterior am vorbit de câteva ori la telefon.

Ce vreau să spun este că aşa ceva eu nu aş fi făcut niciodată. Şi nu pentru că nu aş fi avut ocazia.

Am fost întrebat dacă SIF Oltenia ar putea recupera pagubele produse de către domnul Buzatu, cu ajutorul familiei sale. Adevărul este că SIF Oltenia nu a fost prejudiciat în mod direct. Prejudiciile se localizează la societăţile menţionate. Acestea sunt în măsură să ceară în justiţie recuperarea pagubelor, iar SIF Oltenia, în calitate de acţionar principal, poate forţa declanşarea proceselor în instanţă. Mai mult, chiar înainte de asta, poate vota destituirea din func-ţiile pe care fiii domnului Buzatu le mai deţin la unele dintre aceste societăţi. În cadrul proceselor, pe lângă latura civilă, se pot invoca şi eventuale încălcări penale ale legii.

Ce mă intrigă este faptul că se ştia încă din 2006 despre unele abuzuri ale domnului Buzatu. Faptele imputate sau imputabile au continuat chiar până în 2010 şi de-abia acum s-a trecut la devoalarea acestor presupuse sau reale abuzuri.

Mă gândesc dacă nu cumva imunitatea domnului Florian Buzatu nu s-a datorat şi lui Dinel Staicu, condamnat definitiv la 7 ani cu executare pentru fraudarea BIR? Domnul Buzatu şi-a pierdut funcţia de director la ultima adunare generală, atunci când s-a ales înlocuitorul lui Dinel, noul preşedinte fiind acum tocmai domnul Şalapa, cel care a fost forţat să demisioneze ca să-i facă loc lui Dinel Staicu la manete. Cât despre domnul Buzatu, nu ştiu dacă a demisionat sau i s-a retras autorizarea de către CNVM. Sper ca această problemă să capete cât mai curând rezolvarea legală şi totală, pentru a nu impieta asupra SIF Oltenia, cel mai bine dotat din punctul de vedere al patrimoniului, datorită în special unei strategii de investiţii cu adevărat profesioniste. Mă întreb şi mulţi alţii se întreabă dacă acesta este singurul caz, nu numai la SIF Oltenia, ci şi la alte SIF-uri. Ca să nu mai vorbim de ce se întâmplă şi la alte firme, de stat sau private, unde directorii taie şi spânzură. Pentru piaţa de capital, o adevărată conducere corporativă, în care acţionarii să aibă cu adevărat controlul deciziilor şi în care răspunderea managerilor pentru deciziile luate să fie totală, este mai mult decât o necesitate, este vitală!

NOTĂ: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere. Întreaga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Da' s-a uitat cineva la minunatul domn Ciurezu, care e peren la SIF 5. Si care a tacut tot timpul milc.Si stia toate matrapazlicurile altora si ale lui insusi?

    Ce bine le mai socotesti mata nea Iordache! Da ia zi-ne , e adevarat ce se zvoneste in piata ca directorasii de la sif 2 si-au tras salarii de 1 miliard pe luna (fiecare), bashk ce mai pica pe langa ?

    1. da nene asa e. dar au si performante .nu ca pe vremea lui turtoescu.

      N-o sa-ti raspunda! Nu stiu cat si-au tras dar stiu de la un prieten de la alt sif ca seful lui era foarte oparit ca l-au intrecut astia la salarii. Se joaca la mai mare.

      Vanzand actiunile BRD facea profit si fica-ta

      DANDANACHE, esti in plop ? un miliard (pe pamant, nu pe luna ca la "aerieni" ca tine, inseamna cam 240 .000 euro; te-ai trezit ??. 

      Hai ca esti tare! Pt. o minte ingusta ca a ta precizez : 1 miliard lei = una suta mii RON ~ 24.000 euro

    intrebati-l pe matei fost presedinte sif2 cum si-a tras spatil de la gastroinvest iasi si la bacau in buricul tirgului.alo ? dl ceocea se aude????????

    1. facem prinsoare ca nu aude?

    Hotul striga hotii!

    Iordache a fost arestat pentru falsfificare de certificatelor de actionar...Despre o hotie ne scrie un hot! Du-te cu ei imprenua la inchisoare.... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb