După o pauză de 6 luni, Ministerul Finanţelor reia din această lună emisiunile de certificate de trezorerie pentru populaţie cu o surpriză-pe scadenţele "lungi" randamentele sunt mai mici decât anul trecut deşi foamea statului de bani a crescut spectaculos între timp.
Mai exact, titlurile cu scadenţa la un an vor avea o dobândă de 3,5%, la doi ani se plăteşte o dobândă de 4%, la 3 ani 4,25%, iar la 5 ani dobânda urcă la 4,75%. Faţă de emisiunile anterioare, dobânzile au scăzut de la 4,5% la 4,25% la scadenţa de 3 ani şi de la 5% la 4,75% la cea de 5 ani. Mişcarea e oarecum suprinzătoare, având în vedere că Guvernul, presat de un deficit în creştere galopantă pe fondul pandemiei, a făcut datorii pe bandă rulantă în 2020, luna mai bătând, de altfel, toate recordurile - aproape 5 miliarde euro (23,6 miliade lei), iar în primele 6 luni sumele colectate din piaţa internă şi din cea externă au trecut de 70 miliarde lei. Cum în tot anul 2019 populaţia a împrumutat statul cu numai 3 miliarde lei prin programul Tezaur, banii strânşi în acest mod nu au o greutate prea mare raportat la apetitul Finanţelor de a face datorii din ultima vreme.
De ce au scăzut însă randamentele exact pe scadenţele unde teama că poate apărea ceva neprevăzut cu execuţia bugetară, contextul internaţional, etc. ar fi mai puternică? Nu e chiar la îndemâna oricui să îşi blocheze banii pentru 5 ani (chiar dacă acum se pot retrage şi înainte de scadenţă, se pierde dobânda). Din punctul meu de vedere, dobânzile au scăzut în aceste cazuri, pentru că în aceste momente statul a găsit surse de finanţare alternative şi nu vrea să genereze o contra-ofertă prea solidă la clasicele depozite bancare. De ce să goneşti banii din bănci spre Trezorerie într-o vreme când oricum băncile împrumută fără probleme Guvernul?
De ce atunci nu au fost reduse şi dobânzile la titlurile de stat pe unul şi doi ani? Pentru că, în aceste cazuri, există oferte bune de economisire şi din partea băncilor-vezi de pildă CEC Bank ce copiază dobânzile la emisiunile de titluri de stat (3,5% la 12 luni şi 4% la 24 luni), dar şi alte bănci mai mici (TBI Bank are 4,2% la doi ani şi 4% la un an) şi ar fi fost cumva ciudat ca statul să ceară bani de la populaţie la dobânzi mai mici decât, să spunem, top 5 bănci pe partea de economisire. Sigur, la stat nu se percepe impozitul pe dobânda certificatelor de trezorerie, dar oricum ar fi existat un impact de imagine. Aşa, pe scadenţele mai lungi, unde concurenţa băncilor e mai firavă, s-a putut opera mai uşor scăderea de randament. De remarcat, totuşi, că la maturitatea de 3 ani, CEC-ul are acum o dobânda la termen la depozite mai mare decât Finanţele la titlurile de stat (4,5% vs 4,25%), la fel TBI Bank, cu 4,4%. La 5 ani nu există contraoferte bancare, aşa că statul concurează singur aici. Rămâne de văzut dacă CEC-ul îşi va ajusta la rândul său dobânzile la termen pentru scadenţa la 3 ani pentru a fi din nou în oglindă cu certificatele de trezorerie.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.07.2020, 19:14)
A scăzut inflația