OPINII Digitalizarea, realitate sau SF?

MARIUS PERSINARU, COUNTRY PRESIDENT SCHNEIDER ELECTRIC ROMÂNIA ŞI MOLDOVA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 18 decembrie 2019

Marius Persinaru

Marius Persinaru

Mi s-a întâmplat ca, nu de puţine ori, să am discuţii relaxate cu oameni care, mai în glumă, mai în serios, să îmi spună: "Toate companiile fac astăzi caz de cuvinte mari - «eficientizare», "transformare digitală", "sustenabilitate" şi aşa mai departe, dar se văd toate acestea în mod concret? Fac ele mai mult decât să dea bine în rapoarte către consiliul de administraţie?" De fiecare dată, răspunsul meu este "Cu siguranţă, da".

Transformarea digitală chiar se petrece sub ochii noştri şi ia forme cât se poate de diferite: de la o mare fabrică, la un supermarket, de la un spital sau o clădire de birouri, la o mare arenă sportivă. Absolut tot ce se construieşte astăzi poate fi mai eficient din punct de vedere energetic. Avantajele palpabile ale acestei eficienţe sunt semnificative: mai puţine emisii de carbon şi un aer mai respirabil, mai puţine resurse consumate. La nivel global, omenirea pare să uite că avem la dispoziţie - cel puţin deocamdată - resursele unei singure planete, pe care le consumăm, în fiecare an, din ce în ce mai repede. De exemplu, în 2019, începând cu 29 iulie am început să trăim pe datorie, până începe 2020, pentru că am epuizat deja resursele pe care Pământul le poate produce într-un an.

Acesta este rostul tuturor tehnologiilor de eficientizare, al sistemelor care colectează date despre modul cum funcţionează o unitate de producţie sau un spaţiu de birouri: să permită dezvoltarea societăţii - care este inevitabilă, oricum - într-un mod cât mai blând cu mediul înconjurător şi cu resursele planetei. Sustenabil poate că sună pretenţios, dar nu înseamnă decât o dezvoltare care ia în calcul faptul că după noi vor veni şi alte generaţii, care vrem să trăiască cel puţin la fel sau mai bine decât noi, nu într-un scenariu apocaliptic.

Tehnologia ne este aliat pentru a reuşi să îndeplinim aceste obiective. Ea este disponibilă şi, dacă o folosim în mod susţinut, poate aduce o schimbare semnificativă în oraşele noastre. Nu există un loc prea puţin "important" pentru a fi automatizat şi a consuma mai puţine resurse, orice schimbare contează. De exemplu, poate că, la prima vedere, nu mulţi s-ar gândi la un stadion ca la un loc unde pot fi aplicate cu succes aceste tehnologii, dar este perfect compatibil. Londra, de exemplu, se mândreşte cu un stadion demn de filmele SF - unul dintre cele mai moderne din lume, la ora actuală. Pe stadionul Tottenham, cel mai mare din capitala britanică, totul este controlat şi monitorizat - inclusiv aspecte cum ar fi temperatura sau iluminatul - astfel încât resursele energetice consumate să fie minime şi eficienţa operaţională maximă. În plus, monitorizarea se întâmplă în timp real, iar vizitatorii se pot bucura de o experienţă personalizată.

Infrastructura electrică de pe stadion este verificată de la distanţă, la fiecare cinci minute, ceea ce înseamnă 60.000 de verificări pe oră, iar monitorizările automate sunt completate de prezenţa la faţa locului a experţilor, în cazul unor situaţii speciale, cum ar fi în ziua meciurilor şi premergător acestora. Cu peste 62.000 de locuri, stadionul poate îndeplini mai multe roluri, deoarece sub gazon este o suprafaţă de iarbă sintetică ce poate fi folosită pentru meciuri de fotbal american şi alte evenimente.

Recomandarea mea pentru sceptici este ca, de fiecare dată, când cred că discuţiile despre tehnologizare, automatizări sau digitalizare sunt mai apropiate de SF decât de viaţa reală, să privească în jur: tehnologia face parte din viaţa noastră şi nu mă refer doar la telefoanele mobile pe care ne bazăm tot mai mult. Şi da, aceste tehnologii există şi la noi în ţară - o parte deja implementate, o parte în curs de implementare. Într-adevăr, mai sunt multe de făcut, dar trebuie să începem de undeva şi cred că cel mai important este să ştim că se poate. Inclusiv în România.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb