OPINII Mai mulţi investitori la BVB. Cum îi păstrăm, cum îi înmulţim?

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 februarie 2021

Numărul investitorilor activi la bursă a crescut, anul trecut, cu peste 4.000, deşi 2020 a fost un an pandemic, ajungând aproape de nivelul din 2016, (65.000 acum faţă de 66.000 atunci). Bursa a plonjat anul trecut în momentul blocării economiei, dar şi-a revenit pe parcurs, statul a listat mai multe emisiuni de titluri de stat (4 în lei şi 2 în euro), am avut câteva plasamente private (Nurofert, Safetech, Mambricolaj, Agroland), dar de mici dimensiuni.

Cum pentru a profita de corecţii e nevoie de ceva experienţă la bursă, novicii intrând de regulă în piaţă după un val susţinut de creşteri, cum pentru plasamentele private e nevoie de numai 149 de investitori, creşterea semnificativă a numărului de nou veniţi în piaţă în 2020 se poate datora în principal programului Fidelis, prin care s-au listat la bursă titlurile de stat. Miza listării nu e deloc mică, în loc să aştepţi scadenţa cu titlurile cumpărate prin Trezorerie sau Poştă poţi vinde şi înainte de acel moment, recuperând chiar o parte din dobândă, dacă titlurile sunt listate la bursă. Astfel încât investiţia în certificate de trezorerie listate a părut multora tentantă, mai ales că au avut la dispoziţie şi titluri în euro, o raritate în domeniu.

Din păcate, 2021 a început fără vreo emisiune de titluri de stat pentru bursă şi e greu de anticipat care sunt intenţiile Ministerului de Finanţe în această direcţie, dacă va continua periodic să listeze emisiuni de titluri de stat sau dacă o va face doar conjunctural, pe vârfuri ale datoriei publice care urmează să fie refinanţată.

Există, însă, o ocazie specială pentru multiplicarea numărului de conturi, mă refer la previzibila listare a unor companii deţinute de stat după renunţarea la legea care bloca înstrăinarea activelor acestuia. Hidroelectrica, CEC Bank ar putea atrage un număr foarte mare de investitori începători, aşa cum au făcut-o la vremea lor Romgaz, Transelectrica, Transgaz. E poate ultima ocazie pentru a impulsiona hotărât retailul la bursă pe care brokerii ar trebui să o folosească la maximum.

Din fericire, pandemia i-a obligat să îşi simplifice procedurile de deschidere a conturilor de tranzacţionare, iar astăzi se poate face acest lucru din faţa calculatorului, scanând documentele de identitate şi completând nişte formulare. Nu este însă suficient, iar apelarea la soluţii de call center ar fi nimerită în acest context, mai ales în cazul societăţilor de brokeraj care se află în portofoliul unor bănci unde se folosesc astfel de departamente pentru ofertarea unor produse financiare pentru clienţii de retail.

Spre deosebire de marile listări anterioare, acum investitorii au o motivaţie suplimentară pentru a păstra acţiunile cumpărate în cadrul unor oferte publice, în ciuda unor cotaţii tentante imediat după listare, care i-au determinat anterior să forţeze marcarea de profit. Dobânzile la termen au scăzut foarte mult în prezent, astfel încât e de preferat lejer un randament la dividend de 5-10% unui depozit care îţi oferă 2-3% pe an. Cei care vor populariza noile oferte de acţiuni şi noile oferte de titluri de stat ar trebui să insişte puternic pe acest aspect, unul foarte sensibil pentru cei cu economii în bănci. În concluzie, sunt şanse mai bune în acest an ca investitorii noi atraşi de bursă să rămână în siajul acesteia, dacă cei care vor dori să-i atragă vor şti cum să le stimuleze interesul.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Randament de 10% la dividend? Care este emitentul? Marea majoritate va acorda cel mult comparabil cu dobanda bancara, iar pentru un punct procentual peste nu se merita riscul

    65.000 de investitori, dar rulajele sunt sub 5 milioane €.

    1. Primaverii.....

      Sunt foarte multe companii care distribuie acțiuni gratuite în cadrul programului de fidelizare a angajaților. Îți dau exemplu BT, care are aproape 9000 de angajați și cam toți primesc acțiuni gratuite în loc de prima de evaluare anuala. Toți acesti oameni vor vinde la un moment dat pt. ca au nevoie de Cash nu au ce face cu ele (poate vor și cumpăra cativa dintre ei). Și uite asa apar aproape 9000 de conturi din cei aproape 65000 de asa ziși investitori. Mai sunt și unii ca mine care tranzacționează de 2-3 ori pe an, întra la cumparare pe minim și vând doar când cotație creste serios. Și uite asa mai apar câteva mii de investitori în acte. Când cumperi de 2 ori pe an și vinzi o data sau de 2 ori nu ești mare investitor și ne mai miram de zile cu tranzacții de 4-5 milioane de euro deși sunt 65000 de investitori. Urmăresc frecvent bursa, sunt emitenți care au 10-15 tranzacții pe zi....Mare bursa din părți

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb