OPINII Romgaz, Exxon şi gazele din Marea Neagră

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 decembrie 2020

Romgaz, Exxon şi gazele din Marea Neagră

Despre gazele din Marea Neagră s-a scris mult, a existat un val de entuziasm iniţial când Transgaz urma să se ocupe de construcţia conductei destinată să le transporte, dar bucuria s-a stins apoi treptat, iar acum avem o conductă care fluieră a pagubă pentru că Exxon nu mai este interesată de proiect. Acţiunile Transgaz băltesc pe la 290 de lei, sub valoarea la care începeau anul (în jur de 340), iar nici cele ale Romgaz nu se simt prea bine - de la 35 lei la începutul anului au ajuns la 29 lei pe fondul unor rezultate mai slabe raportate de companie. Partea cu adevărat proastă pentru Romgaz ar putea urma însă de aici încolo.

Exxon vrea să renunţe la concesiunea din Marea Neagră, iar autorităţile jubilează la ideea că aceasta să fie preluată de Romgaz. Las la o parte faptul că ne-am obişnuit cu ideea ca statul să vândă, nu să cumpere ocolit astfel de concesiuni (dacă e lăsată să expire şi o dăm apoi Romgaz gratis?), dar cum se împacă preluarea respectivă cu observaţia că Romgaz nu are nici experienţa, nici utilajele pentru foraj marin? Sau le cumpără apoi tot de la Exxon? Sau poate că plăteşte pentru servicii de foraj tot americanilor?

Statul urma să câştige din gazele din Marea Neagră din taxele de concesiune, redevenţe, taxe de transport şi comenzile pe orizontală date companiilor mai mici autohtone chemate să dea o mână de ajutor pe partea logistică. Şi asta pentru că explorarea părea o căciulă cam mare pentru expertiza noastră. Are Romgaz resurse pentru aşa ceva sau răspunde doar la ordinul de a asigura un exit în condiţii cât mai bune pentru Exxon? Romgaz ar urma să fie îngropată în credite pentru a duce la final proiectul, iar riscul este ca în final să concureze...tot cu Exxon.

Asta pentru că americanii abandonează Marea Neagră pentru a se apropia de gazele din Mediterana, mai promiţătoare, iar în final, după ce explorarea e gata, ar urma să le vândă cam pe aceleaşi pieţe din regiune, precum Romgazul care scoate din Marea Neagră. Că doar nu le-or transporta peste ocean. În plus, vor intra în coliziune cu ruşii şi se pune întrebarea dacă aceştia nu vor apela la arma dumpingului pentru a-şi elimina concurenţa. Ar putea face faţă Romgaz şi concurenţei Exxon din Mediterana şi dumpingului Gazprom? Să sperăm că nu va trebui să contemple această perspectivă de sub un munte de datorii angajate (evident, cu garanţie guvernamentală) pentru finalizarea exploatării din Marea Neagră. Dacă Romgaz chiar ajunge să scoată gaze din Marea Neagră în final, de acest lucru ar beneficia mai mult Transgaz în prima fază, dar oricum mai e mult până acolo.

Opinia Cititorului ( 25 )

  1. Chestia cu Romgazul care se apucă de explorări în Marea Neagra a fost băgată ca să justifice cumva utilitatea conductei BRUA, proiect mort care va prinde rugina.

    Nu va fi extrasă nicio molecula de gaz din Marea Neagra ani buni de acum încolo, o să vedeți. Totul e o vrăjeală și o vânturare de vorbe goale specific românească. 

    1. Vom plati pe actiunile Exxon si ce au mancat si baut americanii in 20 de ani, auzi la ei - isi vand " actiunile ". Sa plece ,oricum nu au lucrat cu firme din Romania,castiga de doua ori. Este inca o autostrada goala ca cea de la Bechtel

    Destul de slab documentat articolul!

    1. Asta inseamna sa tot amâni, sa nu ai gandire si viziune geostrategica.

      Oricum ativitatea de extractie offshore este extrem de complexa si implica multe companii fiecare specializata pe domeniul ei.

      Cu siguranta dacă va fi cazul Romgaz va trebui sa inchirieze utilaje de la Exxon si alte companii specializate in activitatea offshore...fara experienta nu ai ce cauta in domeniul asta, activitatea este foarte riscanta si se pot pierde o multime de bani foarte usor. 

      Slab.... In 4 propoziții reflecta părerea personală a autorului, de unde documentare. Toate articolele pe care le postează autorul sunt slabe.

      Nu este adevarat. Cum "documentati" ce suneti?

      Este suficient de bine documentata daca te uiti la ce a realizat pana acum statul roman prin companiile controlate de el (cum este si cazul Romgazului). Exxon va iesi din afacere cu profit si fara bataie de cap iar noi vom obtine pielea ursului din padure - niste gaze care nu vor ajunge "la suprafata" decat cu costuri foarte mari pe care nu le vom putea face (asa cum nu am facut nici autostrazi sau altceva in ultimii 30 de ani). Romgazul va fi un fel de SIF1 - teoretic va fi valoros (prin detinerea zacamantului) dar practic vom vedea ciuciu pentru ca nu vor iesi gazele din zacamantul ala iar daca totusi vor iesi intr-un final, avand in vedere preturile de extracte, vor fi prea scumpe pentru a face fata concurentei. Vom produce "pe stoc", adica marfa scumpa si nevandabila.

      Oare si-a pus cineva intrebarea de ce vinde Exxon daca afacerea este una atat de buna si viabila? 

      Or fi prosti astia de la Exxon iar Romgazul da pe-afara de inteligenta numirilor politice de acolo? 

      Chiar suntem un popor de chiori. Ne prostesc toti.

      Sa cumpere Romgazul dupa ce va iesi primul mc de gaz din zacamantul ala daca pretul de vanzare ii va permite sa faca fata concurentei. 

      Completare:

      Vanzatorul, Exxon mananca gaze si petrol pe paine in timp ce cumparatorul, Romgaz, este pension pentru gasca politica. 

      Oare cine castiga si cine pierde? Nu e clar? 

      Exxon cu siguranta stie ce vinde, dar SNG stie oare ce cumpara? 

      De ce vinde Exxon (asta este intrebarea)? 

      Simplu: Pentru ca nu este sigur de viabilitatea afacerii (sau poate pentru ca este sigur de lipsa viabilitatii ei) intrucat exista multe incertitudini cum ar fi: legislatia autohtona, costurile de forare si de exploatare, durata lucrarilor, cantitatea ce poate fi extrasa efectiv, dimensiunea pietei si nu in ultimul rand conditiile de piata din momentul livrarii gazelor si mai ales pretul. Este posibilca in final, dupa consum insemnat de timp si de resurse financiare, profitul sa fie prea mic (sau poate inexistent) pentru a justifica acest efort. Cel mai probabil aceasta este explicatia - prea multe incertitudini pe de o parte si banul incasat pe cealalta parte. 

      Poate Romgaz sa controleze vreunul dintre riscurile enumerate si sa elimine din incertitudini? Cel mult legislatia care sa fie una prietenoasa. In rest, la experienta, potentialul finaciar si controlul politic pe care le are, Romgaz nu va putea controla riscurile nici macar cat Exxon (care totusi a ajuns la concluzia ca afacerea este buna de vandut si nu de pastrat, spre deosebire de SNG care are alta opinie, mai mult politica decat strict economica si de specialitate).

      Mult mai potrivit pentru Romgaz ar fi un parteneriat cu cineva puternic (ca de exemplu Exxon). Romgaz sa cumpere jumatate din detinerea americanilor cu conditia ca banii din vanzare (plus cota parte de la celelalte parti implicate) sa fie folositi pentru lucrarile de extragere a gazelor.  

      Multi savanți pe aici!

      A fost extras esențialul...Chiar felicit ziaristul care a scris articolul!

      Eu aș cere părerea și celor de la OMV. Nu cumva cei de la Exxon au ajuns la concluzia că nu vor ajunge niciodată să extragă gaze din platforma respectivă, iar prin vânzarea procentului de 50% către statul român, vor să-și recupereze investiția?

      Alt aspect, se încearcă, probabil, scăderea prețului pe acțiune la companiile românești, ca ulterior, să fie vândute către "stăpânii lumii" ? 

      Din pacate prostii sunt mult mai multi.

      Aveti dreptate. Nimeni nu ne baga in straita, nici macar mamaliga proprie.

      Jucam acasa cu Barcelona pe unul din nenumaratele noi stadioane trimetind in teren Academica Clinceni, in fapt o echipa a unor cetateni onesti 

    Din cate se vede din datele financiare, Romgaz nu prea are datorii! Daca se împrumută pentru cresterea producției, ceea ce este normal ptr orice companie, mă gândesc că nu sunt chiar atât de ageamii sa arunce banii pe fereastra fara niciun profit mai ales că guvernul face și el niște garanții! Că nu are unde vinde gazele, asta chiar e buna! Pai numai în România abia avem acoperire undeva la 35 ,% cu distribuția de gaze! Complexul energetic Oltenia se pare că va trece pe gaz, la fel și Hunedoara + noi unități de generare electricitate pe gaz....etc.etc. Este evident că aici în tara va fi nevoie de mult gaz!

    1. Nu intelegi ca este incerta cresterea productiei in timp ce costurile de achizitie, cele de forare si exploatare sunt certe si mai ales uriase? Nua m facut austostrazi in 30 ani. In cati ani vom extrage gazele in "regie proprie"? In vreo 50 de ani poate ca va iesi prima molecula de gaz, timp in care omenirea nu va mai folosi gaze decat ocazional.

      E o chestiune de management al riscului. Americanii il cunosc foarte bine pe cand noi romanii suntem poeti in continuare. Nu suntem in stare nici macar sa punem o stampila pe un buletin de vot dar in rest suntem nationalisti si fuduli. De ce sa exploatam un zacamant cu altii si sa impartim atat riscurile cat si castigurile cand este mai simplu sa pastram la infinit zacamantul ca sa stie lumea ca avem gaze (asa cum avem mertanuri dar locuim in garsoniere la etajul 10)? Ne hranim cu fudulia. 

      Parca Romgaz ar vrea doar 50 %din Neptun Deep, și cealaltă jumătate OMV Petrom, se pare că împreună vor extrage!

      Nu ai inteles esentialul. Daca chiar era ceva "de extras" din toata tarasenia asta, il extragea Exxon, care chiar are potential si expertiza (spre deosebire de Petrom si de Romgaz) fara a mai vinde "gaina cu oua de aur". Daca totusi vinde "gaina cu oua de aur" inseamna ca nu prea sunt de aur ouale sau/si ca sunt prea multe riscuri pe care colosul Exxon nu si le poate asuma in timp ce Romgaz considera ca este in stare sa si le asume. A ajuns puricele sa duca ceea ce nu poate duce elefantul. Oare? Mai degraba puricele isi supraevalueaza puterile si este posibil, chiar probabil, sa sfarseasca strivit de povara respectiva.

    Un papagal care face pe desteptul dar de fapt el bate campi. Nu înțeleg de ce publicați asemenea inepti

    Ehh, nu-l cunoașteți pe Volintiru! Omul ăsta visează să cumpere Exxon,Chevron si voi vă gândiți la mizilicuri! E clar că va bifat câteva apariții la TV,nu scapă astfel de oportunități!

    De ce nu spune de la început,ceea ce se vede de pe Marte:Romgaz nu poate!! 

    Multe triste dureroase adevaruri.

    Reveniti la aceste texte si nu numai la acestea, la finele fiecaruia din urmatorii ani, comparati si judecati cum a fost sa fie si cum ar fi putut sa fie.

    Multe triste dureroase adevaruri.

    Reveniti la aceste texte si nu numai la acestea, la finele fiecaruia din urmatorii ani, comparati si judecati cum a fost sa fie si cum ar fi putut sa fie.

    TCIP . PLOIESTI înainte de 89 era întreprinderea care in toata România și în exsterior a construit tot sistemul de depozitare și transport , în 88 dacă nu mă înșel era dată în funcțiune prima conducta de gazdin Marea Neagră împreună cu cei de la petromar care deținea platformele de foraj marin 7 la nr. Înainte de 89 România a construit rafinăria de la Năvodari cea mai modernă din Europa la acea vreme si multe în exterior, în acea vreme .Ceausescu a construit , fabrica de diamante artificiale în special pentru a dota sapele de foraj la mare adancime , totul eta gândit și organizat . După 89 , la conducerea țări și a inteprinderilor au fost si sunt oameni incapabili cu studi cunparate fără niciun fel de experiență în fruntea inteprinderilor in care poporul român era si este acționar de drept pentru că tot ce sa construit înainte de 89 sa construit pe bani publici .Ceausescu nu a construit fabrici și uzine pe numele său sau ai copiilor lui

    Poate greșesc si in acest caz imi cer scuze ,dar parcă platforma de foraj adusă de Exxon ( închiriată?) costa pe la 1mld.$ ! Acum o închiriază Romgaz? Are bani?

    1. Romgaz are rezerve de circa 1 miliard dolari și ar putea sa cumpere platforma! Dar cine garantează ca va putea scoate gaz, vinde și astfel sa recupereze cheltuiala! Romgaz a risipit sume uriașe pentru reamenajarea Iernut sau pentru explorări inutile pentru care nu a dat nimeni socoteala!

      Cred că era vorba de o platformă care doar să constate dacă există rezerve,închiriată de EXXON ( nici ei nu arunca cu banii !) si apoi venea grosul investițiilor! Nu e de Romgaz !

      Unde e miliardul?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb