OPINII Vom ajunge şi la dobânzi negative?

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 martie 2020

Prima mare salvă de tun pentru ajutarea economiilor lovite de pandemie a fost trasă deja în SUA, unde dobânda Fed a ajuns zero şi se pregăteşte o infuzie de capital de 700 miliarde dolari. Dar nici dobânzile mici, nici un nou episod din serialul relaxărilor cantitative nu pot calma imediat pieţele.

Şi în cazul crizei din 2008-2009 căderea pietelelor nu fost stopată după prima măsură luată de Fed, ci a fost nevoie de o tăiere graduală a dobânzilor şi de multe sute de miliarde de dolari pompate succesiv în bănci pentru ca lucrurile să se aşeze. Iar atunci nu exista sabia unui virus deasupra capului fondurilor de investiţii, oamenii se temeau doar că îşi pierd banii, nu şi viaţa. Acum pare mult mai greu ca cineva să alerge după oportunităţi când nimic nu pare să anunţe maximul crizei. Exemplul Italiei e paralizant, exemplul Chinei e greu de urmat, iar dobânzile erau oricum mai aproape de zero de la precedenta criză. Aşa că, ce ar mai putea fi făcut?

În opinia mea, nu foarte multe în acest moment când nicio decizie de politică monetară nu poate eclipsa impactul numărului tot mai mare de noi infectaţi şi de decese care se raportează zilnic. Reducerea interacţiunii sociale poate doar încetini rata de multiplicare a virusului (s-a calculat că la o rată de transmitere de 2,5 un singur bolnav ar putea da virusul la alţi 244 într-o lună dar dacă se reduc interacţiunile sociale la jumătate acest număr scade la doar...4) dar în acest fel se câştigă doar timp până la descoperirea unui vaccin şi scoaterea lui pe piaţa după perioada de testare.

Ei bine, cam în acest punct cred că ar trebui să avem gata de implementare şi o strategie pentru refacerea economiilor lovite de sugrumarea serviciilor în urmă autoizolarii consumatorilor. La câteva luni după apariţia noului vaccin pe piaţă ar trebui ca încrederea consumatorilor să găsească nişte stimulente iar banii trebuie făcuţi repede să recircule. Şi cred că undeva în 2021 vom avea şi dobânzi negative implementate de băncile centrale pentru a obliga băncile comerciale să pompeze mai repede bani în economiile afectate. Iar o dobânda negativă pentru băncile care îşi păstrează resursele la băncile centrale ar însemna o dobânda apropiată de zero sau chiar zero la economiile populaţiei. Cu atât mai mult cu cât băncile vor avea un client mult mai serios în deficitele publice greu încercate de criză.

Aşa că vom avea , la un moment dat, o revenire a consumului, la început timid apoi în paşi tot mai rapizi, ca după război. Rămâne însă de văzut şi cum se trage linie după povestea pandemiei, evoluţiile sale fiind acum destul de imprevizibile. Politică de izolare ar trebui să genereze în Italia destul de repede o plafonare a numărului de noi îmbolnăviri şi poate că şi sezonul cald va da o mâna de ajutor în acest sens peste 1-2 luni (eu urmăresc cu atenţie cum evoluează cazurile din Emiratele Arabe Unite, în Dubai fiind acum 30 de grade).

Una peste alta, încă nu este timpul pentru ""oportunităţi" de niciun fel. Destul de curând vom vedea preţuri mai mici şi la bursă şi în piaţa bunurilor de consum, deşi unii ar putea fi tentaţi să crească în prima faza preţurile pentru a compensa lipsa cererii (mai ales cei aflaţi în poziţii monopoliste sau cei care se bucură de ""aura" unor branduri foarte cunoscute). Multe persoane vor avea curând nevoie de bani iar fondurile mutuale nu au început încă să vândă precipitat pentru a onora cererile de retragere ale investitorilor. Dar va veni şi momentul achiziţiilor la bursă, poate pe la începutul verii. Nu trebuie ca nimeni să aştepte însă o revenire a economiilor în V după coronavirus, refacerea va fi mai anevoioasă, cel puţin pentru anumite sectoare. Când credeţi că veţi ajunge în următoarea vacanţa în Italia?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb