Oraşul olandez Amsterdam a fost desemnat, luni seară, pentru a găzdui sediul Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), care va trebui să fie mutat de la Londra în perspectiva ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, transmit agenţiile internaţionale de presă.
Guvernul PSD-ALDE poartă toată vina pentru că ţara noastră a ratat găzduirea Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA), a declarat europarlamentarul Siegfried Mureşan, potrivit unui comunicat de presă.
Domnia sa a trannsmis: "România a ratat astăzi (n.r. ieri), oficial, oportunitatea de a găzdui o agenţie importantă europeană, Agenţia Europeană pentru Medicamente (European Medicines Agency - EMA). Vina pentru acest eşec este în totalitate a Guvernului PSD - ALDE, care, din dezinteres şi incompetenţă, a pregătit o candidatură slabă şi nu a reuşit să obţină sprijinul statelor din regiune pentru a găzdui EMA, ce va fi relocată din Londra după decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană (UE). România a avut toate atuurile politice de partea sa pentru a obţine această candidatură. În primul rând, ţara noastră era una dintre cele 5 state, alături de Bulgaria, Croaţia, Cipru şi Slovacia, care nu găzduiau nicio agenţie europeană, iar, dintre acestea, România are cea mai mare întindere geografică şi cea mai mare populaţie, deci un alt atu care decurge de aici în faţa celorlalte 4 state candidate. Dar, dincolo de atuurile politice cu care am plecat la drum, România trebuia să prezinte şi o candidatură serioasă pentru EMA. Or, aşa cum am atras atenţia încă din luna august, după ce s-au depus dosarele de candidatură, Guvernul PSD - ALDE a propus pentru găzduirea agenţiei un loc de construcţie a noului sediu care pare că a fost ales de la început să garanteze eşecul ţării noastre în această competiţie".
El a susţinut că un alt dezavantaj al candidaturii României a fost acela că nicio linie de transport public nu leagă zona de Aeroportul din Otopeni.
Potrivit unor surse diplomatice citate de AFP şi Reuters, după ce în runda a treia de vot, în care au intrat oraşele Milano şi Amsterdam, cele două candidate au obţinut un număr egal de voturi, preşedinţia estoniană a Consiliului Uniunii Europene a trecut la următorul pas procedural - tragerea la sorţi.
"Felicit oraşul Amsterdam pentru câştigarea votului pentru găzduirea EMA! Este o alegere excelentă, care garantează continuitate în asigurarea de medicamente sigure pentru consumatorii europeni'', a scris pe Twitter ministrul german al afacerilor europene, Michael Roth, prezent la reuniunea Consiliului Uniunii Europene de la Bruxelles.
La a doua rundă de vot au candidat Milano, Amsterdam şi Copenhaga, plasate în această ordine pe primele trei poziţii în prima rundă pentru desemnarea viitorului sediu al EMA, Bratislava obţinând locul al patrulea şi ieşind astfel din cursă.
EMA are circa 900 de angajaţi care se ocupă de evaluarea, supervizarea şi monitorizarea medicamentelor pentru fiinţe umane şi animale în interiorul blocului comunitar.
După alocarea sediului EMA, în Consiliul UE urmează procedura de vot pentru desemnarea viitorului sediu al Autorităţii Bancare Europene (EBA). Cele opt oraşe în competiţie pentru sediul EBA sunt Bruxelles, Dublin, Luxemburg, Paris, Frankfurt, Viena, Praga şi Varşovia, favoritele fiind Frankfurt şi Viena.
Găzduirea sediilor EMA şi EBA se traduce prin locuri de muncă şi vizibilitate pentru oraşele şi ţările gazdă şi de aceea competiţia a fost extrem de dură.
1. Politizam inutil
(mesaj trimis de Jay în data de 21.11.2017, 09:58)
un "esec" anticipat si normal. Bucurestiul nu avea, nu are si nu va avea, in viitorul apropiat, nicio sansa reala de a gazdui vreo agentie internationala importanta, indiferent domeniul. Totul (infrastructura, calitatea vietii, nivelul de poluare, structura societala etc.) se prezinta descurajant pentru evaluatorii stabilirii unor astfel de locatii. Este imperios necesar un salt major in mentalitatea moldo-valaha, ca sa fim bagati in seama in viitor...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.11.2017, 15:34)
Puterea si banii se impart in tarile puternice ale Europei, foste imperii. In nici un caz romanii, bulgarii, grecii nu vor befecia de ciolan. Totul e gandit, Europa puternica se construieste pe spinarea tarilor sarec de la periferia Europei.