Metoda votului cumulativ nu va fi aplicată la alegerile pentru noua conducere a SIF2 "Moldova", întrucât Consiliul de Administraţie a respins solicitarea în acest sens a lui Sorin Turtoescu, acţionar SIF2 şi fost preşedinte al companiei.
Conducerea SIF2 a considerat că cererea lui Turtoescu este tardivă în raport cu termenul legal de completare al ordinii de zi (08 martie), potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti.
Totodată, conducerea SIF2 a constatat că nu sunt îndeplinite cumulativ condiţiile legale pentru modificarea ordinii de zi.
În legătură cu problematica ridicată de votul cumulativ, Consiliul de Administraţie al SIF Moldova informează că încă din anul 2004, când au fost dezbateri publice legate de prevederi care reglementează această speţă, (Regulamentul CNVM nr. 3/2004; Regulamentul CNVM nr. 13/2004) a comunicat CNVM o serie de puncte de vedere bazate pe opinia specialiştilor din cadrul instituţiei, dar şi a unor case de avocatură recunoscute cu expertiză pe piaţa de capital, că aplicarea votului cumulativ în cazul alegerii membrilor consiliului de administraţie a organismelor de plasament colectiv organizate ca societăţi pe acţiuni, unde deţinerile sunt limitate (la 5%), pune în faţa emitentului o serie de probleme încă neclarificate din punct de vedere juridic cu posibile consecinţe directe asupra perturbării activităţii curente, prin gestionarea efectelor unor posibile litigii, se arată în raportul citat.
Conducerea SIF2 precizează că modificarea şi completarea ordinii de zi nu se poate face după expirarea termenului legal de completare al ordinii de zi, în cazul de faţă 8 martie 2013, dar că solicitarea nu a fost formulată de un acţionar semnificativ, Sorin Turores-cu având o deţinere de 0,17%. Totodată, potrivit SIF2, la societăţile la care nu există acţionari semnificativi, cu poziţie de control sau majoritari nu se aplică prevederile legale derogatorii privind protecţia acţionarilor minoritari, deoarece nu există acţionari majoritari în raport cu care să se asigure protecţia unor acţionari minoritari.
Prevederile legale referitoare la AOPC-uri au reglementat în mod distinct SIF-urile, iar prevederile derogatorii nu includ votul cumulativ ca modalitate de exercitare a votului de către acţionari, mai precizează conducerea SIF2.
Potrivit SIF2, după momentul începerii votului prin corespondenţă (8 martie), schimbarea procedurilor publicate şi a modalităţii de exercitare a votului prin corespondenţă este imposibilă fără a se aduce atingere drepturilor acţionarilor la un tratament echitabil.
Conducerea SIF Moldova a ţinut să menţioneze că Sorin Turtoescu, acţionar SIF Moldova cu 0,17% din capitalul social, a fost administrator al SIF Moldova în perioada 1997-2009: "Încă din perioada când domnul Turtoescu Sorin era Preşedinte al Consiliului de Administraţie al SIF Moldova, s-au iniţiat demersuri pentru clarificarea acestor prevederi ale Regulamentului CNVM nr. 1/2006, demersuri în urma cărora nu a rezultat că la Organismele de Plasament Colectiv în Valori Mobiliare se aplică votul cumulativ".
Conducerea SIF2 atrage atenţia acţionarilor să se informeze şi să acorde atenţie procedurii de vot în cadrul AGA: "Recomandăm că exercitarea dreptului de vot să se realizeze numai după consultarea prealabilă a materialelor corespunzătoare fiecărui punct de pe ordinea de zi, a procedurilor de organizare a AGA şi a celor privind modul de exercitare a votului direct, prin corespondenţă şi prin reprezentant.
La alegerile SIF Moldova se anunţă o confruntare între taberele conturate în jurul Grupului Banca Transilvania şi în jurul omului de afaceri Mihai Rotaru.
Printre candidaţi, pe lângă cei din actualul CA - precum Costel Ceocea, Claudiu Doroş, Valentin Ionescu, Emiliam Bădică - se numără Andrei Hrebenciuc, Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania, Radu Hanga, directorul general BT Asset Management, Mihai Ionescu, director Deutsche Bank România, omul de afaceri Radu Octavian, Cătălin Iancu, preşedintele OTP Asset Management, brokerul Swiss Capital Mihai Chişu, fostul comisar CNVM Bogdan Chetreanu.
Metoda votului cumulativ este avantajoasă în special pentru acţionarii minoritari, iar în acest procedeu de votare, fiecare acţionar are dreptul la un număr de voturi egal cu numărul acţiunilor deţinute, înmulţit cu numărul poziţiilor supuse la vot. Acţionarii îşi pot repartiza voturile după cum doresc.
1. vot cumulativ
(mesaj trimis de cititor în data de 26.03.2013, 08:30)
O decizie corecta si previzibila din punctul meu de vedere.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.03.2013, 08:54)
Ai dreptate ca previzibila. Despre corectitudine e de discutat.
2. drept la replica avant la lettre
(mesaj trimis de Sorin Turtoescu în data de 26.03.2013, 08:52)
SIF Moldova se afla intr-o eroare de interpretatre, voita sau nu. Nu am cerut modificarea sau completarea ordinii de zi, ci am solicitat, in conformitate cu regulamentul nr. 1 din 2006, aplicarea votului cumulativ. Singura mea obligatie era sa o fac cu 10(zece) zile inainte de AGA, ceea ce am si facut. Obligatia sif era ca in cazul in care constata ca solicitarea e facuta de un actionar nesemnificativ, sa o supuna aprobarii AGA. Ceea ce actualii administratori refuza. Restul sunt vorbe care sa le acopere abuzul. Sincer, ma asteptam la o alta atitudine din partea sif-ului care se declara cel mai transparent.
PS. D-le Make, aveati si poze mai bune cu mine. Sau va trebuia una care sa sustina spusele sif-ului (ca argumente legale nu au)
2.1. Ai fost impotriva votului cumulativ Dnule T (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.03.2013, 23:11)
In trecut alta era pozitia.