ORDINEA DE ZI A AGA NU SE MODIFICĂ SIF Moldova respinge propunerea "votului cumulativ"

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 martie 2013

Costel Ceocea, actualul preşedinte SIF Moldova (foto stânga), a respins cererea fostului preşedinte Sorin Turtoescu (foto dreapta) să aplice metoda votului cumulativ la alegerile din 4/5 aprilie.

Costel Ceocea, actualul preşedinte SIF Moldova (foto stânga), a respins cererea fostului preşedinte Sorin Turtoescu (foto dreapta) să aplice metoda votului cumulativ la alegerile din 4/5 aprilie.

"Nu sunt îndeplinite cumulativ condiţiile legale pentru modificarea ordinii de zi", se arată într-un raport SIF Moldova

Metoda votului cumulativ nu va fi aplicată la alegerile pentru noua conducere a SIF2 "Moldova", întrucât Consiliul de Administraţie a respins solicitarea în acest sens a lui Sorin Turtoescu, acţionar SIF2 şi fost preşedinte al companiei.

Conducerea SIF2 a considerat că cererea lui Turtoescu este tardivă în raport cu termenul legal de completare al ordinii de zi (08 martie), potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Totodată, conducerea SIF2 a constatat că nu sunt îndeplinite cumulativ condiţiile legale pentru modificarea ordinii de zi.

În legătură cu problematica ridicată de votul cumulativ, Consiliul de Administraţie al SIF Moldova informează că încă din anul 2004, când au fost dezbateri publice legate de prevederi care reglementează această speţă, (Regulamentul CNVM nr. 3/2004; Regulamentul CNVM nr. 13/2004) a comunicat CNVM o serie de puncte de vedere bazate pe opinia specialiştilor din cadrul instituţiei, dar şi a unor case de avocatură recunoscute cu expertiză pe piaţa de capital, că aplicarea votului cumulativ în cazul alegerii membrilor consiliului de administraţie a organismelor de plasament colectiv organizate ca societăţi pe acţiuni, unde deţinerile sunt limitate (la 5%), pune în faţa emitentului o serie de probleme încă neclarificate din punct de vedere juridic cu posibile consecinţe directe asupra perturbării activităţii curente, prin gestionarea efectelor unor posibile litigii, se arată în raportul citat.

Conducerea SIF2 precizează că modificarea şi completarea ordinii de zi nu se poate face după expirarea termenului legal de completare al ordinii de zi, în cazul de faţă 8 martie 2013, dar că solicitarea nu a fost formulată de un acţionar semnificativ, Sorin Turores-cu având o deţinere de 0,17%. Totodată, potrivit SIF2, la societăţile la care nu există acţionari semnificativi, cu poziţie de control sau majoritari nu se aplică prevederile legale derogatorii privind protecţia acţionarilor minoritari, deoarece nu există acţionari majoritari în raport cu care să se asigure protecţia unor acţionari minoritari.

Prevederile legale referitoare la AOPC-uri au reglementat în mod distinct SIF-urile, iar prevederile derogatorii nu includ votul cumulativ ca modalitate de exercitare a votului de către acţionari, mai precizează conducerea SIF2.

Potrivit SIF2, după momentul începerii votului prin corespondenţă (8 martie), schimbarea procedurilor publicate şi a modalităţii de exercitare a votului prin corespondenţă este imposibilă fără a se aduce atingere drepturilor acţionarilor la un tratament echitabil.

Conducerea SIF Moldova a ţinut să menţioneze că Sorin Turtoescu, acţionar SIF Moldova cu 0,17% din capitalul social, a fost administrator al SIF Moldova în perioada 1997-2009: "Încă din perioada când domnul Turtoescu Sorin era Preşedinte al Consiliului de Administraţie al SIF Moldova, s-au iniţiat demersuri pentru clarificarea acestor prevederi ale Regulamentului CNVM nr. 1/2006, demersuri în urma cărora nu a rezultat că la Organismele de Plasament Colectiv în Valori Mobiliare se aplică votul cumulativ".

Conducerea SIF2 atrage atenţia acţionarilor să se informeze şi să acorde atenţie procedurii de vot în cadrul AGA: "Recomandăm că exercitarea dreptului de vot să se realizeze numai după consultarea prealabilă a materialelor corespunzătoare fiecărui punct de pe ordinea de zi, a procedurilor de organizare a AGA şi a celor privind modul de exercitare a votului direct, prin corespondenţă şi prin reprezentant.

La alegerile SIF Moldova se anunţă o confruntare între taberele conturate în jurul Grupului Banca Transilvania şi în jurul omului de afaceri Mihai Rotaru.

Printre candidaţi, pe lângă cei din actualul CA - precum Costel Ceocea, Claudiu Doroş, Valentin Ionescu, Emiliam Bădică - se numără Andrei Hrebenciuc, Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania, Radu Hanga, directorul general BT Asset Management, Mihai Ionescu, director Deutsche Bank România, omul de afaceri Radu Octavian, Cătălin Iancu, preşedintele OTP Asset Management, brokerul Swiss Capital Mihai Chişu, fostul comisar CNVM Bogdan Chetreanu.

Metoda votului cumulativ este avantajoasă în special pentru acţionarii minoritari, iar în acest procedeu de votare, fiecare acţionar are dreptul la un număr de voturi egal cu numărul acţiunilor deţinute, înmulţit cu numărul poziţiilor supuse la vot. Acţionarii îşi pot repartiza voturile după cum doresc.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. O decizie corecta si previzibila din punctul meu de vedere.

    1. Ai dreptate ca previzibila. Despre corectitudine e de discutat.

    SIF Moldova se afla intr-o eroare de interpretatre, voita sau nu. Nu am cerut modificarea sau completarea ordinii de zi, ci am solicitat, in conformitate cu regulamentul nr. 1 din 2006, aplicarea votului cumulativ. Singura mea obligatie era sa o fac cu 10(zece) zile inainte de AGA, ceea ce am si facut. Obligatia sif era ca in cazul in care constata ca solicitarea e facuta de un actionar nesemnificativ, sa o supuna aprobarii AGA. Ceea ce actualii administratori refuza. Restul sunt vorbe care sa le acopere abuzul. Sincer, ma asteptam la o alta atitudine din partea sif-ului care se declara cel mai transparent.

    PS. D-le Make, aveati si poze mai bune cu mine. Sau va trebuia una care sa sustina spusele sif-ului (ca argumente legale nu au)  

    1. In trecut alta era pozitia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb