Ordinul Arhitecţilor cere Guvernului continuarea procedurii de înscriere a sitului Roşia Montană în Lista Patrimoniului Mondial

G.B
Miscellanea / 5 iulie 2021

Ordinul Arhitecţilor cere Guvernului continuarea procedurii de înscriere a sitului Roşia Montană în Lista Patrimoniului Mondial

Ordinul Arhitecţilor din România (OAR) solicită Guvernului continuarea procedurii de înscriere a sitului Roşia Montană în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, potrivit Agerpres.

"Situl Minier Istoric de la Roşia Montană urmează să intre în dezbaterile Comitetului Patrimoniului Mondial în luna iulie 2021, ca urmare a reluării procedurii de înscriere în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO la începutul anului 2020. Cu toate acestea, în spaţiul public au apărut semnale îngrijorătoare care confirmă faptul că această revenire în faţa Comitetului este din nou în pericol. În consecinţă, Ordinul Arhitecţilor din România, care a propus Ministrului Culturii încă din anul 2007 înscrierea sitului în Lista Patrimoniului Mondial şi susţine progresul responsabil şi valorificarea patrimoniului cultural şi natural excepţional de la Roşia Montană, solicită Guvernului să nu repete greşelile Statului Român din 2018, când procedura de înscriere în Lista Patrimoniului Mondial şi în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol a fost oprită în mod nedemn şi nejustificat", susţine OAR într-o scrisoare deschisă către Guvern.

Potrivit OAR, Roşia Montană şi România au pierdut timp preţios prin amânările cauzate de "acţiunile iresponsabile" ale Guvernului, care în 2018 a solicitat Comitetului întrunit la Manama, în Bahrain, să returneze nominalizarea României.

Ordinul Arhitecţilor din România şi-a exprimat îngrijorarea că actualul Guvern este "pe punctul de a repeta greşelile anterioare" şi a atras atenţia că, spre deosebire de momentul 2018, este posibil ca România să nu mai primească din partea Comitetului o soluţie de "revenire", ci una de retragere.

În opinia OAR, este cu atât mai grav cu cât în spaţiul public este vehiculat chiar termenul de "retragere", care în termenii Convenţiei echivalează cu renunţarea la nominalizare. O nouă nominalizare a Roşiei Montane pentru includerea în Patrimoniul Mondial, dacă aceasta va mai ajunge vreodată în atenţia Comitetului, va trebui să fie supusă unei noi evaluări, a semnalat OAR.

"Argumentul potrivit căruia înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a Roşiei Montane va conduce la periclitarea câştigării de către România în dosarul de arbitraj internaţional nr. ARB/15/31 aflat pe rolul ICSID din Washington, argument invocat de ţara noastră şi în 2018 pentru a solicita Comitetului Patrimoniului Mondial amânarea analizei dosarului, nu este unul întemeiat. Recunoaşterea internaţională a valorii culturale deosebite a sitului, propusă de ICOMOS, organismul ştiinţific de specialitate consultat de către UNESCO în vederea înscrierii în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, demontează acuzaţiile companiei miniere, formulate inclusiv în cadrul procesului ICSID, acuzaţii potrivit cărora regimul de protecţie de monument istoric, potrivit legislaţiei naţionale, a fost menţinut de România pentru a bloca proiectul minier", este de părere OAR.

Potrivit Ordinului Arhitecţilor din România, recunoaşterea valorii sitului de către Comitetul Patrimoniului Mondial va dovedi că acuzele Gabriel Resources LTD şi Gabriel Resources (Jersey) LTD de încălcare arbitrară de către România a drepturilor lor, prin protejarea sitului de la Roşia Montană, sunt nefondate.

"Înainte de suspendarea procesului de înscriere, Comitetul Patrimoniului Mondial urma să analizeze nu doar înscrierea Roşiei Montane în Lista Patrimoniului Mondial, ci şi înscrierea sa în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol, statut care ar conduce la creşterea posibilităţilor ca monumentul istoric să obţină finanţare internaţională pentru protejare. Suspendarea procesului de înscriere de către România nu a făcut decât să menţină riscul de dispariţie fizică a patrimoniului de la Roşia Montană, iar o nouă tergiversare adânceşte acest pericol", a semnalat OAR.

Înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO poate atrage finanţare internaţională directă pentru lucrări de conservare - restaurare, a adăugat OAR.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb