BCR, cea mai mare bancă de pe piaţa locală, a fost luată prin surprindere de Ordonanţa 50, pierzând controlul asupra strategiilor sale de profit şi realizând un profit sub aşteptări, de numai şase milioane de lei, în perioada 1 iulie - 30 septembrie 2010.
Astfel, profitul net consolidat după impozitare şi plata intereselor minoritare ale grupului BCR au scăzut în trimestrul al treilea de 15 ori faţă de perioada similară din 2009, în timp ce câştigul din primele nouă luni s-a situat la 494,5 milioane lei. În primul semestru al acestui an, grupul a realizat un profit net de 488,5 milioane de lei.
Provizioanele, reducerea veniturilor din comisioane şi diminuarea rezultatului net din tranzacţionare au afectat masiv profitul băncii, acesta coborând cu aproape o treime faţă de cel raportat în primele trei trimestre din 2009.
"Adoptăm o abordare prudentă a riscului, dat fiind contextul economic încă dificil. Vom continua să căutăm soluţii pentru a ajuta Româ-nia să reia creşterea economică", a declarat Dominic Bruynseels, CEO al BCR.
Costurile nete cu provizioanele de risc pentru credite şi avansuri au totalizat în primele nouă luni 1,59 miliarde de lei, în urcare cu 7% comparativ cu perioada similară din 2009, conform aşteptărilor, în condiţiile în care în special IMM-urile au continuat să resimtă constrângeri în ceea ce priveşte fluxurile de numerar, lichiditate şi profitabilitate.
Oficialii BCR se aşteaptă ca situaţia dificilă de pe piaţă să se menţină şi în ultimul trimestru al anului 2010, pentru fondul estimărilor pesimiste privind evoluţia PIB-ului din trimes-trul al treilea, din cauza scăderii puternice a cheltuielilor publice, precum şi a recentei creşteri a TVA, care va exercita presiuni suplimentare asupra cererii interne.
"Cu toate acestea, preconizăm o tendinţă ascendentă lentă de la un trimestru la altul, începând cu ultimele trei luni din acest an", explică şefii BCR. Potrivit raportului remis redacţiei, rata creditelor neperformante este la nivel "suportabil", de 16,6% în portofoliul total de credite, iar gradul de acoperire a creditelor neperformante este aproximativ 126% (garanţii şi provizioane).
Faţă de anul trecut, BCR şi-a menţinut la aproximativ 22% cota de piaţă la credite, datorită unei creşteri uşoare a creditelor pentru locuinţe şi unei poziţii relativ stabile pe segmentul corporate.
Portofoliul de credite corporate reprezintă 53,2% din total credite clienţi, în timp ce creditele retail (inclusiv microîntreprinderile) reprezintă 46,8%. Creditele garantate reprezintă aproximativ 70% din portofoliul total de credite. În acelaşi timp, depozitele de la clienţi au scăzut uşor, cu 2,63% faţă de anul trecut, până la 34,88 miliarde de lei, de la 35,8 miliarde lei la sfârşitul anului 2009 ca urmare a unei reduceri mai mari a depozitelor corporate, combinată cu o scădere moderată a depozitelor retail.
Activele totale ale băncii au cres-cut în primele nouă luni cu 1,62%, la 65,59 miliarde de lei la 30 septembrie 2010, de la 64,52 miliarde de lei, în decembrie 2009.
1. mare pierdere ...
(mesaj trimis de eu în data de 01.11.2010, 08:00)
E chiar prea mult...nu e normal sa sufere alături de clienții ei?
2. Mizerie
(mesaj trimis de Mircea în data de 01.11.2010, 09:00)
O mizerie de articol. OG 50 nu avea cum sa influenteze profitul BCR. Mi-e jena mie, de nejena voastra