Voucherele de vacanţă s-au dovedit a fi foarte utile pentru industria turismului autohton. Alianţa pentru Turism, organizaţie care reuneşte cele 24 de asociaţii patronale din industria ospitalităţii, solicită Guvernului acordarea voucherelor de vacanţă începând din 1 ianuarie 2022, pentru o perioadă de 5 ani, atât pentru angajaţii din sistemul de stat cât şi pentru angajaţii din mediul privat. Potrivit APT: "Cele 24 de organizaţii care acoperă tot spectrul industriei ospitalităţii, reunite sub numele Alianţa pentru Turism (APT), precum şi alte organizaţii sindicale şi patronale care reprezintă toate domeniile economiei naţionale susţin importanţa majoră a reintroducerii voucherelor de vacanţă începând cu 2022. Este esenţial ca această decizie să fie legiferată până la sfârşitul acestui an. APT, alături de celelalte organizaţii sindicale şi patronale, salută anunţul public privind reintroducerea voucherelor de vacanţă, pentru toate categoriile de angajaţi începând cu 2022 şi propun guvernului o formulă îmbunătăţită. (...) Pentru o flexibilitate a rezervărilor şi pentru o predictibilitate mult mai mare atât pentru angajaţi, cât şi pentru industria turismului, Alianţa pentru Turism recomandă legiferarea acordării voucherelor de vacanţă pentru o perioadă mai lungă, de minimum 5 ani".
Voucherele emise în perioada 2019 - 2020, pentru care s-a prelungit perioada de valabilitate până la finele acestui an, au fost deja consumate, astfel că este nevoie de o nouă emisiune de vouchere, iar reintroducerea lor să fie legiferată până la 31 decembrie 2021, solicită APT: "Astfel, turiştii dar şi industria turistică vor beneficia de predictibilitatea atât de necesară care a lipsit în ultimii ani. Emiterea acestora începând cu luna decembrie 2021, pentru anul următor, ar facilita planificarea din timp a vacanţelor şi ar stimula vânzările. Deşi s-a creat falsa percepţie că angajaţii din sectorul privat nu pot beneficia de voucherele de vacanţă, cifrele dovedesc contrariul, indicând interesul în creştere al angajatorilor privaţi pentru această formă de incentivare. De exemplu, de la începutul anului până la 30 septembrie 2021, sectorul privat a alocat angajaţilor vouchere de vacanţă în valoare de peste 52 de milioane de euro, ceea ce reprezintă 17% din valoarea totală a voucherelor emise în anul precedent. Creşterea motivaţiei şi eficienţei angajaţilor, refacerea energiei fizice şi intelectuale a acestora constituie o parte dintre beneficiile aduse forţei de muncă. (...) În prezent, Alianţa pentru Turism a finalizat un proiect care urmăreşte să împrospăteze conceptul voucherelor de vacanţă, îndreptând focusul pe angajaţii din mediul privat. Obiectivul APT este acela ca, pe lângă angajaţii bugetari, două milioane de angajaţi din mediul privat să beneficieze de această facilitate. De asemenea, poate fi folosit modelul polonez, de sprijinire a copiilor, minim 25% din suma primită de adult urmând să revină şi celor sub 18 ani. APT sugerează o contribuţie dublă stat-angajator, care poate avea un aport cu sume egale pentru acordarea voucherelor de vacanţă. Este preferabil un ajutor mai mic (nu neapărat 6 salarii minime), dar acordat mai multor angajaţi".
Pe de altă parte, în lipsa emiterii voucherelor de vacanţă pentru anul viitor şi în contextul introducerii certificatului digital, va avea loc un exod al turiştilor către destinaţii din afara României, apreciază Alianţa pentru Turism: " Dacă proiectul nu ar fi relansat, iar voucherele nu ar fi emise pentru 2022, o dată cu introducerea certificatului verde şi a reducerii restricţiilor internaţionale, va urma un exod al turiştilor către destinaţii externe. Eliminarea voucherelor şi în anul 2022 ar deschide calea pentru companiile de stat către alocarea de prime de vacanţă în bani, fapt ce va duce la creşterea consumului produselor de import şi la o presiune suplimentară pe rata de schimb euro-leu. În plus, ar fi din nou încurajată zona fiscală gri prin încetinirea procesului de autorizare a unor unităţi turistice şi reducerea transparenţei. Alte consecinţe negative ar fi scăderea productivităţii muncii şi a motivaţiei angajaţilor, cu impact asupra recuperării energiei fizice şi intelectuale, a sănătăţii acestora, reorientarea investiţiilor spre alte sectoare mai ofertante, scăderea gradului de ocupare în unităţile de cazare din România, dar şi scăderea volumului de taxe şi impozite colectate la bugetul de stat, creşterea şomajului prin desfiinţarea de locuri de muncă".
Alianţa pentru Turism argumentează că voucherele de vacanţă au contribuit esenţial la îmbunătăţirea fiscalizării sectorului turistic, prin creşterea accelerată a numărului de structuri turistice clasificate, garantând colectarea de taxe şi impozite la bugetul public. Totodată, emiterea de vouchere pentru anul 2022 reprezintă şi un sprijin acordat industriei ospitalităţii în contextul pandemiei de covid, acest sector fiind cel mai grav afectat de pandemie.