OROS: "Mai multe ministere ar trebui să contribuie la dezvoltarea zonelor rurale"

J.P.
Politică / 25 martie 2021

"Mai multe ministere ar trebui să contribuie la dezvoltarea zonelor rurale"

Mai multe ministere ar trebui să se ocupe de dezvoltarea zonelor rurale din România, astfel încât în această direcţie să fie alocate mai multe fonduri, a declarat, joi, Adrian Oros, ministrul Agriculturii, relatează Agerpres.

El a participat la o conferinţă online privind Politica Agricolă Comună a României, organizată de Reprezentanţa Comisiei Europene în România.

Ministrul a arătat că politica UE se bazează pe creşterea componentelor cu valoare adăugată mare pe tot lanţul alimentar.

"Dar această tranziţie către o economie verde, neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon, nu trebuie să afecteze viabilitatea fermierilor şi să atingă scopul pe care ni-l propunem cu toţii: alimente sigure şi de o calitate înaltă. Trebuie să încercăm să stabilim un echilibru între acest tip de agricultură responsabilă şi cu susţinerea viabilităţi fermierilor, pentru obţinerea unor venituri importante pentru fermieri, astfel ca ei să rămână în acest domeniu de activitate", a completat Oros.

El a precizat că, pentru planul naţional strategic, ministerul a creionat câteva priorităţi.

"Legat de programul naţional strategic, noi am parcurs anul trecut o analiză SWOT, am avut discuţii aprofundate cu toate formele asociative, online sau faţă în faţă, ne-am deplasat în aproape toate judeţele şi au reieşit câteva priorităţi, iar obiectivele ar fi promovarea unui sector agricol inteligent, rezilient şi diversificat, consolidarea orientării către piaţă, creşterea competitivităţii fermierilor, îmbunătăţirea poziţiei fermierului în acest lanţ trofic, dar şi dezvoltarea zonelor rurale", a spus ministrul.

El a susţinut că mai multe ministere ar trebui să se ocupe de acest aspect.

"La dezvoltarea zonelor rurale ar trebui să contribuie, într-un efort sinergic, şi celelalte ministere, mă refer la cel al Mediului, al Dezvoltării, al Fondurilor Europene, şi ar trebui să fie nişte entităţi multifond, aşa încât performanţa lor să crească şi prin faptul că sumele alocate derulării proiectelor acestor entităţi ar veni de la mai multe ministere, atunci cu siguranţă acest obiectiv privind dezvoltarea locală ar fi atins mult mai sigur decât dacă finanţarea se face doar din banii de la Ministerul Agriculturii", a arătat Oros.

"Sper ca ceilalţi colegi din Guvern să fi înţeles acest lucru", a subliniat el.

Din punctul de vedere al emisiilor poluante din agricultură, ministrul a arătat că România a contribuit la reducerea mediei UE în ultimii ani.

"În perioada 2015-2015, România înregistrat o scădere cu 2,4% a emisiilor de amoniac provenite din agricultură. România este avansată în atingerea obiectivelor privind emisiile de amoniac pentru anul 2020. Emisia de betan şi oxid de azot, la hectar, din România este printre cele mai scăzute din UE", a mai spus Oros.

Oficialul guvernamental a adăugat că vânzările de pesticide în România au rămas stabile şi se situează sub media UE.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. draguta,

    ai uitat sa-ti apretezi batistuta!

    Se poate>? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb