Sectorul bancar din România a devenit, în ultimele 9 luni, unul dintre cele mai efervescente domenii care se digitalizează, arată un comunicat de presă al OVES Enterprise, transmis astăzi redacţiei.
Potrivit sursei citate, băncile şi companiile fintech au crescut investiţiile în digitalizare cu până la 30%, potrivit unei analize OVES Enterprise, companie românească, dezvoltatoare de software.
User interface şi user experience se află în topul preocupărilor băncilor, majoritatea instituţiilor dorind să îmbunătăţească aplicaţiile (mobile şi desktop), pentru a le face mai atractive, mai intuitive şi mai uşor de folosit. Încă de la începutul pandemiei, băncile au mizat pe faptul că utilizatorii vor petrece şi mai mult timp în faţa ecranelor şi că multe tranzacţii se vor muta online. Astfel, s-au axat pe redesign-ul aplicaţiilor.
Securitatea este, de asemenea, în atenţia băncilor, acestea căutând noi metode de identificare a vulnerabilităţilor şi de prevenţie şi limitare a atacurilor cibernetice, pentru a-şi ajuta clienţii să nu fie victime ale atacurilor de tip phishing, în principal, şi, în general, al oricărui tip de atac cibernetic.
Rapiditatea, mai ales pe transferurile bancare, este un alt factor care determină băncile să investească în dezvoltarea de noi aplicaţii care să permită transferuri de bani cu o viteză mai mare.
"Dacă la începutul anului, aproximativ 15% dintre clienţii OVES Enterprise erau din domeniul fintech, acum, această pondere a urcat la peste 50%. Pe de-o parte, segmentul a crescut foarte mult, dar momentul a coincis cu o perioadă în care am acumulat mai multă experienţă pe acest sector, reuşind, astfel, să atragem clienţi tot mai importanţi", spune Mihai Filip, CEO OVES Enterprise, menţionând că toate băncile investesc în digitalizare pentru a nu rămâne în urmă în faţa concurenţei. "Un exemplu aici vine din perioada de pandemie, când unele bănci au blocat bugetele de dezvoltare, iar altele au continuat investiţiile, iar când s-au ridicat restricţiile, cei care au investit au avut un mare avantaj în faţa celor care au aşteptat, câştigând clienţi şi cotă de piaţă. Cred că lecţia a fost acum învăţată şi, chiar dacă suntem la început de recesiune, toate instituţiile financiare, nu doar băncile, încearcă să obţină un buget cât mai mare pentru dezvoltare".
Creşterea numărului de proiecte de dezvoltare din partea instituţiilor financiare aduce un plus de stabilitate pentru dezvoltatorii de software din România, în contextul în care multe dintre companii din alte domenii restrâng sau închid proiecte de dezvoltare şi inovaţie.
De regulă, potrivit reprezentanţilor OVES Enterprise, proiectele în zona fintech se desfăşoară pe o perioadă îndelungată, chiar şi de câţiva ani. Se lucrează foarte mult la migrarea aplicaţiilor din tehnologii mai vechi în care au fost scrise, probabil, acum 10 ani, în tehnologii mai noi, mai moderne, mai sigure. Iar aici sunt mai multe verticale: partea de migrare de la vechi la nou, partea de mentenanţă a sistemelor actuale, partea de inovaţie etc.
Iar stabilitatea şi siguranţa oferite de astfel de proiecte oferă un argument în plus programatorilor care se confruntă cu scăderea cererii şi redirecţionarea proiectelor din mediul privat dinspre România şi regiune în alte ţări.
De asemenea, partea de inovaţie, specifică unui număr tot mai mare de proiecte, chiar şi în sectorul bancar, asigură, de multe ori, un challenge destul de mare pentru ca developerii să nu se plictisească şi să aibă mereu ceva nou de învăţat, se precizează în comunicat.