PÂNĂ SĂ AJUNGEM LA STATUTUL DE PIAŢĂ EMERGENTĂ Ponderea României în indicele pieţelor de frontieră MSCI ar putea creşte

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 iunie 2016

MSCI a propus excluderea Nigeriei

Bursa de Valori Bucureşti ar putea primi o cotă mai importantă în indicii MSCI, la categoria pieţe de frontieră, începând din noiembrie, întrucât MSCI a propus excluderea Nigeriei din indicii MSCI Frontier Markets şi MSCI Frontier Markets 100.

MSCI a decis să propună excluderea Nigeriei, după ce, în prima jumătate a anului trecut, Banca Naţională a Nigeriei a fixat cursul de schimb la 197 NGN faţă de dolar, ceea ce a cauzat o diminuare puternică a lichidităţii, în special la începutul anului 2016, potrivit unui raport. MSCI mai precizează că Banca Naţională a Nigeriei a anunţat, pe 26 mai 2016, că va adopta din nou o rată de schimb fluctuantă, dar nu a oferit detalii privind noile reguli.

În condiţiile excluderii Nigeriei, în noiembrie, România ar beneficia de o creştere a ponderii în indicele MSCI Frontier Markets, de la 3,6%, la 4%, şi în indicele MSCI Frontier Markets 100, de la 4,32%, la 5,18%.

Anul trecut, MSCI nu a inclus BVB pe lista scurtă în vederea promovării la statutul de piaţă emergentă, anunţând că numai Bursa din Pakistan va intra în monitorizare.

Potrivit criteriilor MSCI, pentru a primi statutul de piaţă emergentă, BVB are nevoie de cel puţin trei companii care să aibă capitalizarea peste 1,26 miliarde de dolari, să aibă free-float-ul peste 630 milioane de dolari şi să aibă o lichiditate de peste 15%.

În aceste condiţii, Bursa noastră a anunţat, recent, că, o altă agenţie de rating, FTSE Russell, i-a transmis faptul că piaţa de capital locală îndeplineşte toate criteriile necesare promovării în categoria superioară (la piaţă emergentă), cu o singură excepţie - criteriul de lichiditate.

"În noul context, singurul criteriu care rămâne de îndeplinit este cel al «Lichidităţii - suficientă lichiditate care să permită investiţii internaţionale mari» şi care se referă, în fapt, la un anumit număr de companii mari, din perspectiva valorii de piaţă şi a acţiunilor disponibile spre vânzare, care să înregistreze valori de tranzacţionare ridicate", a transmis BVB, în martie.

Dar lichiditatea este un capitol la care BVB nu excelează: anul acesta, media zilnică a tranzacţiilor a scăzut la 7,4 milioane de euro, de la 7,8 milioane de euro, în 2015, şi 11,7 milioane de euro în 2014. Astfel, toată piaţa de capital, aşteaptă cu înfrigurare ieşirea Hidroelectrica din insolvenţă şi speră la listarea producătorului de energie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb