Panica din jurul Deutsche Bank se extinde

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 10 februarie 2016

Panica din jurul Deutsche Bank se extinde
CĂLIN RECHEA

Cea mai mare bancă din Germania a fost nevoită să-şi asigure investitorii că îşi poate onora obligaţiile de plată în acest an, printre care se află şi cupoanele pentru obligaţiunile covertibile emise pentru suplimentarea capitalului de rang I.

Comunicatul de la miez de noapte de pe site-ul băncii a venit în condiţiile în care preţul acestor instrumente de capitalizare (n.a. cunoscute sub numele CoCo) s-a prăbuşit de la începutul anului, pe fondul unei lichidităţi tot mai scăzute.

După ce au coborât sub pragul de 75% din valoarea nominală, obligaţiunile CoCo emise în euro cu un cupon de 6% şi-au continuat declinul, ajungând la un nou minim, de 70,73% din valoarea nominală, conform cotaţiilor de la Bursa din Berlin (vezi graficul).

Acţiunile DB au scăzut cu peste 40% de la începutul anului, după cum arată datele de la Bloomberg, până la 13,4 euro, o valoare apropiată de minimul istoric de la începutul anului 2009.

Lichiditatea redusă a obligaţiunilor convertibile a determinat investitorii să caute alte instrumente prin intermediul cărora să "parieze" împotriva DB sau să caute protecţie pentru obligaţiunile pe care le deţin. Astfel, cotaţiile CDS pentru Deutsche Bank au cunoscut o nouă creştere explozivă şi s-au apropiat de 240 puncte de bază, un nivel care a mai fost atins doar în 2008.

Deoarece promisiunea privind onorarea plăţii cupoanelor pentru obligaţiunile convertibile nu a fost suficientă, conducerea executivă a băncii a venit cu noi mesaje optimiste.

Într-o scrisoare către angajaţi, John Cryan, codirector executiv al băncii, a precizat că "Deutsche Bank AG este absolut solidă ca o stâncă", după cum scrie Bloomberg.

Dar piaţa tot nu a vrut să creadă în "miracole". În aceste condiţii, inclusiv un reprezentant de seamă al guvernului de la Berlin şi-a exprimat încrederea în DB.

"Nu sunt îngrijorat cu privire la Deutsche Bank", a declarat Wolfgang Schaeuble, ministrul de Finanţe al Germaniei, pentru Bloomberg, în cadrul unei conferinţe de presă la Paris.

Fără a-şi manifesta deschis încrederea în capacitatea DB de a trece cu bine peste turbulenţele din această perioadă, Jens Weidmann, preşedintele Bundesbank, a declarat că "nu existe motive pentru a picta situaţia în negru", deşi a recunoscut că "cerul economic este mai înnourat decât în urmă cu câteva săptămâni".

După cum scrie Financial Times, instrumentele CoCo sunt cele mai riscante obligaţiuni emise de bănci, iar valoarea nominală a emisiunilor din Europa se ridică la 95 de miliarde de euro, în condiţiile în care doar un sfert dintre acestea au rating investiţional.

Prăbuşirea preţurilor obligaţiunilor convertibile nu s-a înregistrat doar în cazul Deutsche Bank. Cele emise de Santander şi UniCredit au scăzut până la 85% din valoare nominală, respectiv 76,3%, conform datelor de la Financial Times, care se întreabă dacă "evoluţia preţului pentru obligaţiunile CoCo reprezintă un semnal sau o cauză a problemelor bancare".

Tranzacţionarea acţiunilor UniCredit a fost oprită temporar ieri la Milano, după anunţarea rezultatelor financiare, în urma unei scăderi de peste 6% a preţului. Declinul a continuat după reluarea tranzacţionării, iar acţiunile celei mai mari bănci din Italia au înregistrat la închidere o scădere de peste 7% şi de peste 45% de la începutul anului, conform datelor de la Bloomberg.

De asemenea s-a înregistrat şi o creştere a spread-ului dintre randamentele obligaţiunilor guvernamentale de 10 ani ale Italiei şi Germaniei, până la 150 puncte de bază.

Această dinamică negativă poate reprezenta prima etapă din procesul de transmitere a contagiunii din sistemul bancar către piaţa obligaţiunilor guvernamentale.

Într-o analiză din Wall Street Journal se afirmă că "DB nu se confruntă cu o criză de lichiditate, dar îngrijorările cu privire la capitalizare sunt îndreptăţite".

Aceste îngrijorări sunt la fel de îndreptăţite pentru majoritatea băncilor de importanţă sistemică din Europa, iar Banca Centrală Europeană nu poate să oprească fenomenul doar prin actualul program de relaxare cantitativă.

Oare va porni BCE tiparniţa şi pentru cumpărarea obligaţiunilor CoCo?

JIM WILLIE, ANALIST:

"Colapsul Deutsche Bank ar determina o contagiune cum nu s-a mai văzut"

"Deutsche Bank nu poate să cadă singură, va dărâma uniunea monetară europeană"

Un eventual colaps al celei mai mari bănci germane, "Deutsche Bank" AG, ar determina o contagiune în rândul băncilor sistemice cum lumea occidentală nu a mai văzut până acum, conform publicaţiei Silver Doctors, care îl citează pe analistul Jim Willie.

Acesta susţine că, în condiţiile în care băncile din zona euro dau din nou semne de criză, "Deutche Bank" se află sub o ameninţare majoră, putând fi prima mare bancă ce va intra în colaps în faza următoare a crizei bancare.

În opinia sa, spre deosebire de colapsul "Lehman Brothers" din SUA, în 2008, un eşec al "Deutsche Bank" ar genera căderea altor bănci importante, care pot fi de la 3 la 15, la număr. "Una-două vor cădea rapid, a treia şi a patra, o săptămână mai târziu, după care toate băncile din Italia vor fi kaput", spune Jim Willie, adăugând că, în acest monent, potrivit surselor sale, trei bănci majore au probleme, luptând zi de zi împotriva insolvenţei: "Citigroup" Inc. din SUA, "Barclays" Plc din Marea Britanie şi "Deutsche Bank".

"Cred că riscul constant de eşec al Deutsche Bank are legătură cu derivatele pe LIBOR şi FOREX", spune Jim Willie, care atrage atenţia, însă, că ameninţarea imediată pentru "Deutsche Bank" are de a face cu ascunderea datoriei ţărilor care au solicitat aderarea la zona euro. Analistul oferă drept exemplu Grecia şi Italia, care nu ar fi avut rapoartele de datorii la anumite niveluri dacă "Deutsche Bank" nu ar fi procedat în cazul acestora ca "Goldman Sachs": a ajutat ţările să-şi ascundă datoriile prin intermdiul swap-urilor valutare (instrumente financiare folosite pentru protejarea de riscuri). Prin aceste metode, creditorii internaţionali îşi pot converti obligaţiunile denominate în alte valute prin swap-uri, folosind un curs de schimb fictiv, care face ca datoria să pară mai mică.

Conform sursei citate, "Deutsche Bank" deţine swap-uri OTC de 25.000 de miliarde de dolari cu băncile centrale şi alte bănci majore.

"Deutsche Bank nu poate să cadă singură, va dărâma uniunea monetară europeană", afirmă Jim Willie, subliniind că un eventual eşec al "Deutsche Bank" implică bonduri suverane ale Spaniei, Franţei, Italiei, Greciei, întrucât a fost implicată în calificarea tuturor acestor ţări pentru aderarea la zona euro. De aceea, spune analistul, colapsul băncii germane ar fi diferit de cel al "Lehman Brothers".

Amintim că "Deutsche Bank" s-a văzut nevoită, luni seara, să lanseze o declaraţie prin care îşi apără lichiditatea, după ce acţiunile sale au scăzut cu 10%, până la nivelul minim atins în perioada crizei financiare. "Deutsche Bank" şi-a asigurat investitorii că îşi poate plăti obligaţiile în 2016 şi 2017, capacitatea sa de plată pentru 2016 fiind estimată la aproximativ un miliard de euro, iar cea pentru anul următor - la aproximativ 4,3 miliarde de euro. (V.R.)

Jim Willie: "Dacă pică Deutsche Bank, vor urma Citigroup, Barclays, HSBC, Morgan Stanley, Société Générale. Sunt mari ameninţări, totodată, pentru JP Morgan şi Goldman Sachs".

Acţiunile "Deutsche Bank" AG au scăzut cu 4,5% ieri, la 13,29 euro.

Jim Willie: "Dacă vom asista la eşecul Deutsche Bank, atunci preţul aurului va urca la peste 2.000 de dolari uncia, din nou, iar argintul va depăşi 100 de dolari".

La finele lunii ianuarie, "Deutsche Bank" a anunţat că a avut pierderi record în 2015, de 6,8 miliarde de euro, după un profit de 1,7 miliarde de euro în 2014, ca urmare a constituirii de provizioane pentru acoperirea cheltuielilor generate de litigii şi de investigaţii oficiale. În plus, banca a fost afectată de declinul veniturilor diviziei de investment banking.

Instituţia de credit şi-a constituit provizioane de 5,2 miliarde euro pentru litigii în 2015, comparativ cu 2 miliarde de euro în 2014.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Atunci aceasta banca trebuie sa se inchida neaparat.

    Stim ce probleme au fost in Spania. 

    Grecia din imperiu sa fie ca orice stat African; colonie; cata suferinta au indurat oamenii acestor tari? 

    Italia parca nu e asa de problematica; Franta parca mai putin; la cum simte omul de rand. 

    Sa scada atat de tare actiunile; numai ca are ceva legaturi f stranse cu acele tari. 

    De aceea oare s-au tiparit bani ; de aceea s-a sters datorie pt Grecia cu buretele. 

    Foarte draga mi-a fost aceasta banca in criza a iesit ei a zis ca ea nu vrea ajutir de stat; desi Bce cumva le-a pus -sau a dorit sa puna toate bancile la comun; sa nu se stie care a primit si care nu. 

    Daca pentru profit a facut sa sufere cateva tari; a calcat pentru profit pe cadavre( din cate stiu s-au sinucis cativa in Spania); atunci se poate face o comparatie cu razboiul din Siria?

    Vreau ca grecii sa protesteze 2-3luni sa vedem ce ise; cum ii merg actiunile la Db. 

    1. care nu citesc letopiseturile. Ieri facem zarva Mare si cumparam de la lenesi si azi vindem la cei care au citit la veioza letopiseturile. Comparatie Erste Bank Deutsche Bank...0,03 la 0.004 raportat la suma bilanz :-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb