Parchetul European a confirmat vineri deschiderea unei anchete în urma unor acuzaţii de corupţie împotriva unui înalt funcţionar al Comisiei Europene, suspectat că ar fi primit cadouri din partea Qatarului, relatează Agerpres.
După publicarea unui articol în cotidianul francez Liberation, Parchetul European a anunţat că deschide o anchetă "din oficiu" cu privire la estonul Henrik Hololei, fost director general responsabil de transporturi în cadrul Comisiei Europene.
Parchetul menţionează că "instituţiile şi organismele" UE "trebuie să semnaleze, fără întârziere, Parchetului European orice comportament infracţional pentru care şi-ar putea exercita competenţa" şi afirmă că, în acest stadiu, nu a primit nicio sesizare din partea Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) sau a Comisiei, adaugă Agerpres.
Potrivit Liberation, anchetatorii OLAF ar fi identificat totuşi într-un raport o serie de "recompense" de care ar fi beneficiat Henrik Hololei din partea Qatarului, între care sejururi în "hoteluri de cinci stele", "uneori cu familia" şi "sesiuni de shopping".
Se pare că Henrik Hololei ar fi "călătorit, cel mai adesea fără să o declare, de cel puţin 25 de ori pe cheltuiala Qatarului", potrivit Liberation, în perioada în care era responsabil de negociereaunui acord de "cer deschis" cu emiratul, ceea ce permitea Qatar Airways un acces mai larg la piaţa europeană, informează Agerpres.
Acest caz se alătură aşa-numitei afaceri "Qatargate", care a zguduit Parlamentul European de la sfârşitul anului 2022, când au apărut suspiciuni de corupţie în rândul europarlamentarilor, implicând Qatarul şi Marocul.
La o conferinţă de presă de joi, Comisia Europeană a afirmat că a "acţionat rapid" în cazul Hololei, în timp ce ancheta OLAF a fost "finalizată în iulie 2024" cu o recomandare de "urmărire disciplinară".
Comisia a transmis "imediat" raportul Oficiului de investigaţii şi disciplină (Idoc), cu "mandatul" de a "începe o acţiune disciplinară", a declarat un purtător de cuvânt al executivului european, adaugă Agerpres.
În prezent, dosarul este în "prima fază a unei proceduri predisciplinare", a indicat acelaşi purtător de cuvânt, care a spus că nu doreşte să "speculeze" cu privire la rezultatul acestei proceduri interne.Henrik Hololei va fi "audiat în cursul acestei etape a procedurii", a precizat Comisia.
Conform primelor dezvăluiri, acest înalt funcţionar de 54 de ani s-a retras din postul de director general în 2023 pentru o funcţie mai puţin strategică de "consilier" politic pe care îl ocupă şi în prezent, precizează Agerpres.