Parlamentarii au stabilit calendarul alegerilor

Lilian Cojocaru
Ziarul BURSA #Politică / 14 ianuarie 2004

Comisia parlamentară pentru elaborarea legilor electorale a stabilit, ieri, datele alegerilor locale, parlamentare şi prezidenţiale.

Membrii partidelor reprezentate în comisie au semnat un protocol care prevede că alegerile locale vor avea loc pe data de 6 iunie, alegerile parlamentare şi primul tur de scrutin pentru Preşedinţie pe 28 noiembrie, iar al doilea tur pentru Palatul Cotroceni - pe 12 decembrie. Pentru că PSD şi UDMR nu vor al doilea tur la locale, comisia a adoptat o formulare ambiguă: "turul al doilea al alegerilor locale şi parlamentare va avea loc, acolo unde va fi necesar şi legea va prevedea, la două săptămîni de la primul tur". Problema oportunităţii celui de-al doilea tur de scrutin, care ar trebui să aibă loc pe 20 iunie, rămîne în continuare un subiect deschis negocierii în cadrul comisiei. PSD şi UDMR insistă pe derularea alegerilor într-un singur tur, pentru a nu permite opoziţiei să se alieze împotriva candidaţilor lor în turul al doilea. "Protocolul semnat de partidele parlamentare prevede, în premieră, că datele alegerilor să fie stabilite prin lege adoptată de forul legislativ şi nu prin hotărîre de Guvern", a declarat preşedintele comisiei, deputatul PSD Viorel Hrebenciuc. Domnia sa a precizat că această soluţie oferă posibilitatea ca legea să fie contestată la Curtea Constituţională şi problema să fie ast-fel tranşată în timp util, în cazul în care un partid neparlamentar ar fi nemulţumit de datele fixate în calendarul electoral.

Reprezentanţii celorlalte partide din comisie au precizat că îşi menţin punctele de vedere cunoscute în ceea ce priveşte votul uninominal şi organizarea celui de-al doilea tur de scrutin la alegerile locale. PSD doreşte vot uninominal la Senat, iar Alianţa PNL-PD vrea vot mix la ambele Cemere ale Parlamentului.

Comisia electorală va continua astăzi dezbaterea celorlalte puncte ale legii electorale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb