Parlamentarii ne sfidează în continuare cu privilegiile lor neruşinate

Nicolae Mardari
Ziarul BURSA #Politică / 17 februarie 2006

Cu tot tam-tam-ul pe care l-a făcut preşedintele Traian Băses-cu legat de privilegiile neruşinate pe care şi le-au stabilit parlamentarii, privilegiaţii rămîn privilegiaţi. Senatorii şi deputaţii au reexaminat în şedinţă comună proiectul de lege privind statutul parlamentarilor, la cererea şefului statului, dar nu au operat prea multe modificări. Rămîn, aşadar, indemnizaţiile tranzitorii şi pensiile de parlamentar, care vor fi asimilate cu cele de magistrat. Ei au renunţat doar la paşaport diplomatic pentru soţii şi la păstrarea legitimaţiei şi însemnului de parlamentar după încetarea mandatului.

Cel care îşi certa colegii după primul vot al statutului, preşedintele PD Emil Boc, se declară dezamăgit de votul colegilor de coaliţie. El afirmă că colegii săi din PNL, PC sau UDMR nu au respectat angajamentele asumate şi nici deciziile conducerii coaliţiei. Liderul grupului parlamentar PNL, deputatul Crin Antonescu, se arată, însă, cît se poate de relaxat la adresa votului şi indiferent la "dezamăgirile" lui Boc. El declară, cinic, că mare parte din amendamentele pe care le-au făcut democraţii se bazau doar pe dorinţa de a face pe plac opiniei publice. În opinia lui Crin Antonescu, forma actuală a statutului parlamentarilor este rezonabilă şi compatibilă cu cele existente pe plan european.

Nici purtătorul de cuvînt al Partidului Conservator, deputatul Bogdan Ciucă, nu a fost foarte afectat de trădarea colegilor. El remarca filosofic că "nimic nu este perfect, totul este perfectibil" şi că parlamentarii au fost asimilaţi în categoria magistraţilor prin acest statut.

Savuroasă este declaraţia pe această tema a lui Lucian Bolcaş, liderul grupului parlamentar PRM, care este de părere că tot ceea ce a fost considerat privilegiu a fost eliminat din statutul parlamentarilor. Se vede treaba că, dacă aleşii noştri au renunţat la insigne şi la paşapoarte pentru soţii, s-au jertfit suficient ca să mai rămînă şi fără pensii.

Aşa cum era de aşteptat, societatea civilă protestează. Preşedintele Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului, Florentin Scaleţchi, ne-a declarat că ceea ce s-a întîmplat ieri în Parlament, prin votarea statutului aleşilor, este o nouă dovadă a nesimţirii deputaţilor şi senatorilor. "Ca de obicei se gîndesc numai la interesul personal, în dispreţul omului simplu dar şi al intereselor ţării", a afirmat domnul Scaleţchi. El le propune parlamentarilor să mediteze serios la ideea de a institui pensii şi pentru animalele de casă pe care le posedă.

Dincolo de orice, votul de ieri este o palmă la adresa lui Băsescu. Parlamentarii votaseră acum cîteva săptămîni aceeaşi lege într-o formă care nu a fost pe gustul şefului statului tocmai datorită privilegiilor pe care demnitarii şi le arogau. Băsescu a retrimis legea în Parlament, dar s-a dovedit că nu este chiar după cum vrea el: deputaţii şi senatorii au modificat pe ici, pe colo, dar nu în punctele esenţiale. Indiferent de coloratura politică, ei îi arată preşedintelui că nu este chiar de capul lui şi că, la nevoie, atunci cînd interesul o cere, toti parlamentarii fac corp comun şi-l înfruntă. Atenţie, domnule Băsescu: nu luaţi pensia de la gura parlamentarilor că vă muşcă...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb