Parlamentul a modificat Legea dării în plată

E.O.
Bănci-Asigurări / 29 aprilie 2020

Parlamentul a modificat Legea dării în plată

Actualizare - Piperea: "Sunt semnale că promulgarea legii se va amâna până la Crăciun"

Sunt semnale că atât PNL şi USR, cât şi preşedintele ţării vor ataca legea la CCR, ceea ce va face ca promulgarea să se amâne până la Crăciun, avertizează avocatul Gheorghe Piperea. Specialistul a scris, pe Facebook: "Legea dării în plată, în formula modificată impusă de ultima decizie în materie a CCR este o lege-scut care vă protejează pe toţi cei care aveţi credite/împrumuturi la bănci/IFN sau care sunteţi vânduţi colectorilor de creanţă, şi nu numai pe debitorii în franci elveţieni. Pe toţi cei care aveţi sau urmează să aveţi dificultăţi de plată sau care veţi fi intrat în stare de supra-îndatorare sau de faliment. Impreviziunea este prezumată iar efectele contractului se îngheaţă până la înţelegerea cu creditorul asupra reducerii poverii datoriei sau asupra ştergerii acesteia.

Am semnale clare că atât PNL şi USR, cât şi preşedintele vor ataca legea la CCR, ceea ce va face ca promulgarea (dacă CCR nu găseşte alte motive «extrinseci» de trântire a legii) să se amâne până la Crăciun, când va fi fost prea târziu.

Dacă legea asta este populistă - aşa dădea de înţeles ieri preşedintele - pentru că îşi propune să salveze de la ruină milioane de oameni şi de la faliment 10 bănci, atunci mă mândresc să spun că sunt un nemernic populist".

---

Actualizare - Zamfir: "O mare victorie în favoarea oamenilor cu credite la bănci"

Votul de astăzi este o mare victorie în favoarea oamenilor cu credite la bănci, consideră senatorul PSD Daniel Cătălin Zamfir, care a scris, pe pagina sa de Facebook: "Multumesc în primul rând colegilor de la PSD care au susţinut şi votat proiectul de lege, cât şi celorlalte partide, mai puţin celor de la PNL şi USR care au votat contra.

Sper din suflet ca Preşedintele, care a promulgat Legea dării în plată în 2016, să nu o considere populistă doar pentru că e susţintă de PSD, şi să o promulge. Celor de bună credinţă le aduc aminte că în 2016 legea pe care am iniţiat-o a fost susţinută atunci de colegii de la PNL şi votată în unanimitate în Parlament! Aşadar, PSD cu Marcel Ciolacu şi Victor Ponta, UDMR cu Kelemen Hunor, au votat pentru, deşi proiectul venea de la penelistul Zamfir. În schimb, Ludovic Orban care a votat pentru atunci, a dat ordin acum, nu numai să se voteze împotrivă, ci să se atace şi la CCR! Le mulţumesc lui Marcel Ciolacu, lui Victor Ponta şi lui Kelemen Hunor pentru consecvenţă, îl detest pe Orban şi pe toţi cei care vor să-i ruineze pe români!"

---

Actualizare - CREDERE: "Este un moment istoric"

După votul din Camera Deputaţilor, Asociaţia CREDERE explică: "Toţi cei cu credite în franci elveţieni/dolari, o parte dintre cei cu credite în euro, precum şi împrumutaţii în lei care ar putea suferi de pe urma creşterii excesive a ratei de dobândă variabilă vor avea posibilitatea de a obţine în instanţă o soluţie de reechilibrare a contractului, judecătorul fiind obligat să dispună o asemenea măsură dacă sunt îndeplinite anumite praguri prevăzute în lege".

Sursele citate subliniau, după votul de la comisii: "Este un moment istoric. Şi nu sunt cuvinte mari. Consumatorii aflaţi în dificultate - fie ca urmare a creşterii excesive a cursului de schimb valutar, fie din cauza majorării semnificative a indicilor de referinţă care intră în componenţa dobânzii variabile (ROBOR, IRCC, EURIBOR, LIBOR etc) - au posibilitatea de a obţine reechilibrarea contractelor de credit în instanţă. Apreciem că textul de lege adoptat este echitabil şi în perfectă concordanţă cu cele mai recente decizii ale Curţii Constituţionale. Suntem extrem de încrezători că această lege va intra în vigoare şi va rămâne pentru mult timp un reper pozitiv în Europa în materie de protecţia consumatorilor".

---

Actualizare - Legea pentru reechilibrarea contractelor de credit a fost adoptată în plenul Camere Deputaţilor, cu 205 voturi pentru, 96 împotrivă şi 10 abţineri

---

Proiectul care modifică Legea dării în plată, prevăzând reechilibrarea contractelor de credit, se află, acum, la vot, în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Iniţiativa legislativă a trecut, la începutul lunii martie, de comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor, fiind scos de pe ordinea de zi a şedinţei de plen din 1 aprilie.

Amendamentele aduse Legii dării în plată arată:

"Reprezintă criterii alternative de individualizare a impreviziunii următoarele evenimente;

a) pe durata executării contractului de credit, cursul de schimb valutar, aplicabil în vederea cumpărării monedei creditului, înregistrează la data transmiterii notificării de dare în plată o creştere de peste 52,6% faţă de data încheierii contractului de credit. În vederea calculării procentului de 52,6% se va avea în vedere cursul publicat de Banca Naţională a României la data transmiterii notificării de plată şi cursul de schimb publicat de BNR la data încheierii contractului de credit;

b) pe durata executării contractului de credit, obligaţia de plată lunară înregistrează o creştere de peste 50% ca urmare a majorării ratei de dobândă variabilă".

În cazul intrării în vigoare, legea nu operează de drept în procesele actuale. Procesele pe darea în plată aflate acum pe rol vor merge până la capăt pe legea actuală, conform surselor citate. Acestea adaugă faptul că, în cazul în care debitorul pierde, poate introduce o notificare pe legea nouă.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Am plans destul cei cu credite in CHF

    sa planga banksterii zic  

    1. Exemplu de bune practici: "Creditare responsabilă in Romania sub atenta supraveghere a BNB"

      1. Banca "R" atrage de la populație in 2008 depozite in valoare de 100.000 Lei;  

      2. Banca "R" acorda un credit de 100.000 Lei in baza unui contract in care se stipulează franci elvețieni la cursul de 2 Lei/Franc elvețian (cursul de atunci); ( banca nu a deținut niciun moment franci elvețieni, BNB știe asta)  

      3. Banca "R" cunoaște riscurile francului elvețian (vezi documentele interne apărute in spațiul public);  

      4. Banca "R" minte clientul prin pliante si mass media dând asigurări clientului ca francul elvețian este o monedă stabilă.  

      5. 2008-2020 banca încasează de la client cel puțin 100.000 lei (suma acordată initial)  

      6. Clientul are in continuare de achitat, soldul creditului de 200.000 lei, dublul sumei împrumutate.  

      7. Continuarea contractului ar permite băncii sa încaseze de la client 500.000 lei (de 5 ori suma împrumutată in 2008).  

      Întrebare:  

      1. Este corect față de banca să piarda din profitul de cazinou obținut in urma pokerului contractual? 

      2. Este corect ca prin darea in plată clientul sa "beneficieze" de pierderea avansului si a ratelor plătite timp de 12 ani si banca sa încaseze doar 125.000 lei plus valoarea de piață a imobilului (125.000) adică doar 250.000 lei pentru suma de 100.000 lei împrumutată...? când banca vrea sa încaseze de 5 ori suma împrumutată?! ca așa e la poker  

    Pipera spune ca salveaza de la ruina milioane de romani ; esti un cretin , nu cred sa fie milioane de romani in situatia de-a fi indatorati incat sa poata fi executati. Asa ca esti , asa cum spui , un nemernic populist , si nu pentru ce crezi tu , si n-ai de ce mandri .

    1. Nu sunt milioane dar esti nu nemernic...

      Te-ai activat, oanta? E panica intre mumiile beneriste?

      Marș cu cămătarii cu gulere albe de aici!

      Cretin ești tu și toți “băieții deștepți “ din sistemul bancar pe care ii aperi și din care faci probabil parte. 

      Justice will be served!

      Hai sus!  

    Aceasta lege trebuie sa existe si sa fie functionala. Foarte multi romani vor intra intr-un fel de faliment personal si nu vor mai putea plait si trebuie sa existe o metoda prin care sa poata preda imobilul la banca asa cum predai masina cu chei cu tot societatii de leasing. Banca oricum castiga destul din afacerea cu cei pe care ii imprumuta.

    O lege foarte bună, care va aduce o echilibrare în contractele celor care au fost furați și înșelați de băncile cămătare.

    1. BA , NU TREBUIE SA EXISTE , DOMNULE CRISTIAN !!! FIECARE , SA SE DESCURCE !!! CE DARE IN PLATA ??? ASTEA , NU SANT , DECAT , NISTE TACANELI COMUNISTE !!! CINE I-A PUS , SA FACA CREDITE LA BANCA ??? CE TREABA AU AVUT EI , CU BANCILE ??? DUMNEATA , DACA MERGI LA BANCA , CE VREI , CE URMARESTI ??? EU , AM O CASA , DUMNEATA , AI O CASA , SA ZICEM !!! BUN , SANTEM EGALI !!! CE VREI DUMNEATA , DE FAPT ??? VREI SA MAI AI O CASA , IN PLUS , FATA DE MINE , S-AU UN TEREN , S-AU O MASINA SCUMPA , S-AU SA CUMPERI ACTIUNI , LA DIVERSE BURSE !!! PE SCURT , VREI SA AJUNGI , UN CHIABUR !!! STII CE INSEAMNA CUVANTUL CHIABUR ??? PE SCURT , UN BOGATAS !!! FOARTE BINE , BRAVO TIE !!! ESTI MAI DESTEPT , DECAT MINE , CU 5 MINUTE !!! DAR !!!!! ZIC , DAR !!! CAND AI PLECAT DIN BANCA , CU POALA DE BANI , NU TI-AI PUS IN GAND , SA-I MAI DAI SI INAPOI ??? S-AU , TE-AI DUS LA IDIOTII AIA , DOAR CU GANDUL , SA LE DAI , UN TUN ??? ADICA , SA PLATESTI , O RATA-DOUA , DUPA CARE SA TE CATARI INTR-UN AVION , SA DISPARI DIN ROMANIA , SI RESTUL BANILOR , SA NU-I MAI PLATESTI IN VECI ??? CA , ASA AU FACUT , SUTE DE MII DE ASA - ZISI CLIENTI AI BANCILOR , CARE NU AU INTELES , S-AU NU I-A INTERESAT , CA BANII PE CARE I-AU LUAT , NU SANT BANII BANCILOR , CI AI DEPUNATORILOR IN ACESTE BANCI , ADICA , POATE , SI BANII DUMITALE !!! ASA CA , DE CE TE BUCURI ??? DE ZAMFIR ??? ALA SE LUPTA , PENTRU CREDITUL LUAT DE FRATE-SAU , CARE E O ALTA JIGODIE DE OM !!! DUPA CE , A RISIPIT CEI 700 000 DE FRANCI ELVETIENI , LA RULETA , PRIN CAZINOURI , ACUM AR VREA , SA NU-I MAI DEA NICIODATA INAPOI !!! PAI , CE FACEM ??? AM AJUNS , CA REPUBLICA MOLDOVA , O TARA , A NIMANUI ??? TU , CE PARERE AI ??? SI , VOI TOTI , CU CREDITE LA BANCI , CARE A-TI VRUT ASTFEL , SA VA IMBOGATITI ??? VOI , CE PARERE AVETI ??? AM DREPTATE , S-AU NU AM ??? DACA TU , A-MI DAI MIE , NISTE BANI , EU , NU TREBUIE SA-TI DAU TIE , BANII INAPOI ??? PAI , CE FACEM ??? S-A INTALNIT , ISTETUL , CU DOBITOCUL ???

      In primul rand esti un idiot care nici nu stii sa scrii, daramite sa iti mai dai cu parerea.

      Asa ,.ar fi bine sa inveti sa scrii pentru inceput.Daca ai mai invata si sa socotesti putin,ar fi grozav!Cand banca a luat o casa garantie,le-a ajuns nu?!Acum nu mai e buna,nu le mai ajunge,vor sa ia si casa si sa te jupoaie toata viata pe tine si pe urmasii tai.De ce n-au spus de la inceput "Nu-mi ajunge garantia asta,nu-ti dau!"?CARE-I RISCUL BANCII??!!Toti risca ceva,ei nu?!Ei sunt deasupra tuturor?!

      Just !

      Corect ! Cand accepti conditiile, iti asumi consecintele.

      Exemplu de bune practici: "Creditare responsabilă in Romania sub atenta supraveghere a BNB"

      1. Banca "R" atrage de la populație in 2008 depozite in valoare de 100.000 Lei;  

      2. Banca "R" acorda un credit de 100.000 Lei in baza unui contract in care se stipulează franci elvețieni la cursul de 2 Lei/Franc elvețian (cursul de atunci); ( banca nu a deținut niciun moment franci elvețieni, BNB știe asta)  

      3. Banca "R" cunoaște riscurile francului elvețian (vezi documentele interne apărute in spațiul public);  

      4. Banca "R" minte clientul prin pliante si mass media dând asigurări clientului ca francul elvețian este o monedă stabilă.  

      5. 2008-2020 banca încasează de la client cel puțin 100.000 lei (suma acordată initial)  

      6. Clientul are in continuare de achitat, soldul creditului, 200.000 lei, dublul sumei împrumutate.  

      7. Continuarea contractului ar permite băncii sa încaseze de la client 500.000 lei (de 5 ori suma împrumutată in 2008).  

      Întrebare:  

      1. Este corect față de banca să piarda din profitul de cazinou obținut in urma pokerului contractual? 

      2. Este corect ca prin darea in plată clientul sa "beneficieze" de pierderea avansului si a ratelor plătite timp de 12 ani si banca sa încaseze doar 125.000 lei plus valoarea de piață a imobilului (125.000) adică doar 250.000 lei pentru suma de 100.000 lei împrumutată...? când banca vrea sa încaseze de 5 ori suma împrumutată?! ca așa e la poker  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb