Parlamentul a votat repatrierea rezervei de aur

George Marinescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 25 aprilie 2019

Parlamentul a votat repatrierea rezervei de aur

Repatrierea rezervei de aur a Băncii Naţionale a Româ­niei a trecut de votul Parlamentului. După ce, în urmă cu trei săptămâni, Senatul a aprobat iniţiativa legislativă promovată de liderul PSD Liviu Dragnea şi senatorul social-democrat Şerban Nicolae - care prevede ca doar 5% din totalul rezervei noastre de aur să fie păstrat în băncile străine, în condiţiile în care, acum, 65% din cantitatea totală de aur se află pe alte pieţe, ieri majoritatea parlamentară PSD-ALDE din Camera Deputaţilor, for decizional, beneficiind şi de voturile unor reprezentanţi ai minorităţilor naţionale, a adoptat res­pectivul proiect de lege.

Cu 165 de voturi pentru, 90 împotrivă şi 3 abţineri, dintr-un total de 285 de deputaţi prezenţi la vot, actul normativ a trecut de Camera Deputaţilor şi va fi înaintat spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis.

Dezbaterile privind adoptarea aces­tei legi care modifică art. 30 din legea 312/2004 au fost furtunoase, reprezentanţii opoziţiei parlamentare acuzând coaliţia PSD-ALDE că doreşte decredibilizarea ţării noastre pe plan extern.

Deputatul liberal Pavel Popescu a declarat: "Vorbim despre un proiect de lege care are parte de un populism aparte. În viitor, acest proiect de lege va deveni periculos pentru ţară. Mulţi dintre dumneavoastră nu înţeleg acest concept de rezervă internaţională, ce reprezintă credibilitatea acestei ţări şi nu credibilitatea PSD, credibilitatea lui Eugen Teodorovici, credibilitatea lui Liviu Dragnea şi a lui Şerban Nicolae. Înainte de vot ar trebui să obţineţi permisiunea sau opinia Băncii Centrale Europene pentru acest proiect de lege prin care ştirbiţi credibilitatea acestei ţări. Numai Venezuela, Turcia şi Ungaria şi-au repatriat în totalitate rezerva de aur. PNL va contesta acest proiect la Curtea Constituţională".

Deputatul Claudiu Năsui (USR) a spus: "Argumentul principal care este adus pentru votarea acestei legi este că ne costă să ţinem aurul la Londra. Dar acolo aurul este certificat de un terţ credibil, care nu a minţit niciodată. În comisie ne-aţi spus că vreţi să fim mai flexibili, să folosiţi aurul. Cum vreţi să îl folosiţi? Să îl vindeţi? Dacă doreaţi să îl vindeţi, o puterăţi face la un preţ foarte bun la Londra. Noi credem că vă aşteptaţi la nişte sancţiuni internaţionale grave împotriva României şi vă este teamă ca să nu fie pus sechestru pe aurul de la Londra. Ori vreţi să îl vindeţi pe şest, netransparent, obscur. Nu aţi enunţat motive solide pentru repatrierea acestui aur. USR va vota împotriva acestui proiect şi îl va contesta la CCR".

În replică, deputatul social-democrat Marius Bota a arătat: "Opoziţia nu a invocat niciun document internaţional care să arate că acest proiect de lege este ilegal. În Trezorerie şi în depozitul BNR este suficient spaţiu gratuit pentru depozitarea acestui aur".

Deputatul Attila Korodi a spus că UDMR va vota împotriva proiectului de lege, deoarece nu s-a ajuns la o părere convergentă cu opinia Băncii Naţionale şi cu textele internaţionale în vigoare.

Olguţa Vasilescu (PSD) a precizat: "Ne permitem să depozităm acest aur în ţară. Este o chestiune de naţionalism ca să avem această rezervă de aur. Tezaurul de la Londra şi cel de la Moscova trebuie să revină în Româ­nia. Ambele tezaure trebuie să se întoarcă în ţară. Menţionez că ratingul României nu a fost influenţat de rezerva internaţională de aur, iar în criza din 2010, împrumuturile internaţionale nu au fost girate cu această rezervă".

La rândul său, Cosette Chichirău (USR) a replicat: "Proiectul de lege nu va trece de Curtea Constituţională deoarece încalcă art. 130 din Tratatul de Funcţionare al Uniunii Europene. Scopul acestei rezerve este să dea credibilitate externă pentru ţară, nu să aducă venituri. PSD ar trebui să se ducă la Moscova, să se ocupe de naţionalism. Tezaurul de la Moscova trebuie recuperat, nu cel de la Londra care este al nostru. BNR se ocupă de politica monetară şi are nevoie de independenţă pentru a face acest lucru. Majoritatea parlamentară este ires ponsabilă; din fericire BNR este respons abilă".

Deputaţii ALDE au spus că sunt de acord cu proiectul, deoarece USR şi UDMR votează împotriva actului normativ. Ei au susţinut că BNR nu este stat în stat şi că doar Parlamentul este cel care hotărăşte destinul BNR şi al rezervei internaţionale.

Reprezentanţii PMP au afirmat că proiectul de lege este populist, fără nicio legătură cu realitatea. Ei au menţionat că rezerva de aur are rol de ancoră de stabilitate în situaţii de criză economică sau financiară majoră şi că această rezervă influenţează ratingul de ţară. Aceştia consideră că majoritatea PSD-ALDE vinde himere românilor, legi care nu au legătură cu realitatea.

După depunerea sa în Parlament, proiectul celor doi social-democraţi au condus la controverse aprinse în piaţă, Banca Naţională a României exprimându-şi în mai multe ocazii punctul de vedere pe subiect. Unul dintre cei care s-au exprimat vehement, în ultimii ani, în legătură cu aurul ţării, este analistul economic Lucian Isar. Printre altele, acesta ne-a transmis, recent: "Parte din rezerva de aur a României se află în «custodie» în Rusia deja de 103 ani. (...) Indiferent de forma legii ce va fi aprobată în Parlament, aurul nostru nu va putea fi repatriat uşor. După mutarea aurului la Londra, conform rapoartelor anuale BNR, aurul României a fost folosit în mai multe tipuri de tranzacţii până în 2005 inclusiv. Pe lângă dobânda pe care România a primit-o asemeni celorlalte ţări din regiune, ţara noastră a avut şi pierderi din tranzacţionare, în anii 2004 şi 2005".

Aurul României nu poate fi repatriat la cerere, aşa cum demonstrează repatrierile recente ale aurului Olandei, Ungariei, Austriei şi Germaniei, ne-a mai spus Lucian Isar, care consideră că acesta este folosit şi aduce beneficii altora decât României, aşa cum poate demonstra doar auditul fizic şi verificarea codului de pe fiecare lingou la repatrierea aurului în România.

În cadrul uneia dintre precizările sale pe subiect, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a subliniat că performanţa investiţională cât mai ridicată din rezerva de aur este un obiectiv secundar pentru Banca Naţională a României. Dan Suciu menţionează că administrarea rezervei de aur se face conform prevederilor legale în vigoare, care conferă atribuţii şi responsabilităţi clare BNR, conforme cu practicile celorlalte bănci centrale membre ale Sistemului European al băncilor centrale (art. 30 şi 31 din Legea 312/2004).

Purtătorul de cuvânt al băncii centrale adaugă: "Obiectivele principale urmărite de BNR în activitatea de administrare a rezervelor internaţionale sunt siguranţa şi lichiditatea şi nu obţinerea unor bonificaţii prin dobânzi. Aceasta este menirea rezervei internaţionale, inclusiv a rezervei de aur, care se dimensionează la un nivel adecvat pentru a consolida bonitatea financiară internaţională a României şi pe această bază, a reduce costurile de finanţare internaţională ale ţării. Preocuparea majoră a Băncii Naţionale la nivelul activităţii de administrare a rezervelor internaţionale este, în consecinţă, practicarea unui management prudent şi eficace al rezervelor, centrat pe credibilitate şi diversificarea riscurilor bilanţiere ale instituţiei, siguranţa şi lichiditatea plasamentelor. Obţinerea unei performanţe investiţionale cât mai ridicate este un obiectiv secundar".

Expunerea de motive a proiectului de lege arată, printre altele, că evoluţia economiei româneşti din ultimii ani indică o tendinţă pozitivă, cu creştere economică constantă, solidă şi sustenabilă, cu inflaţie moderată, în limite controlabile şi cu o stabilitate predictibilă a monedei naţionale. Perspectivele se menţin pe linia unei evoluţii similare, fără pericolul unor crize semnificative, blocaje sau alte influenţe negative majore.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb