Parlamentul European (PE) a votat, ieri, două rezoluţii, fără caracter obligatoriu, prin care solicită impozitarea tranzacţiilor financiare din UE, măsură care ar putea aduce venituri de 200 de miliarde de euro, şi combarea evaziunii fiscale, transmite Reuters, potrivit Mediafax.
Chiar dacă rezoluţiile nu sunt obligatorii, ar fi dificil pentru Comisia Europeană să le ignore. "Vrem să dăm un semnal instituţional prin care să arătăm că sectorul privat are res-ponsabilitatea sa pentru criză", a declarat Martin Schulz, liderul grupului social-democrat din PE.
În rezoluţie se arată că UE ar trebui să susţină impozitarea tranzacţiilor financiare la nivel mondial, dar pentru că nu s-a reuşit acest lucru, ar fi bine ca Uniunea să introducă aceas-tă taxare la nivel european, ca primă etapă. Comisia ar trebui să realizeze un studiu de fezabilitate şi să redacteze o propunere legislativă concretă, potrivit PE. Un oficial al CE a declarat că Executivul UE va publica până în vară un studiu de impact.
O taxă aplicată tranzacţiilor precum cele cu instrumente derivate ar reduce speculaţile şi deficitele publice, potrivit rezoluţiei. Un impozit de 0,05% ar aduce în UE aproape 200 de miliarde de euro, iar la nivel global suma s-ar ridica la 650 miliarde euro.
Planul de taxare a tranzacţiilor financiare în UE a atras un sprijin scăzut în rândul ţărilor membre, iar partidul cancelarului german Angela Merkel a sugerat un astfel de impozit pentru unele sau toate ţările din zona euro, ca prim pas.