Parlamentul European începe astăzi audierea comisarilor desemnaţi

E.D.
Politică / 29 septembrie 2014

Corina Creţu va fi audiată miercuri

Comisiile de specialitate ale Parlamentului European încep astăzi audierea comisarilor desemnaţi pentru următorii cinci ani şi se vor încheia pe 7 octombrie, potrivit unor surse europene, cel puţin unul dintre aceştia ar putea fi sacrificat.

Comisarii care vor fi supuşi luni tirului de întrebări al eurodeputaţilor sunt suedeza Cecilia Malmstrom (comerţ), maltezul Karmenu Vella (mediu, afaceri maritime şi pescuit), croatul Neven Mimica (cooperare internaţională şi dezvoltare) şi germanul Gunther Oettinger (economia şi societatea digitală).

Chestionarele, consultate de EUobserver, conţin câteva întrebări generale, precum: ce îi califică pentru post; ce îi motivează; ce garanţii de independenţă pot oferi Parlamentului European; cum intenţionează să răspundă pentru acţiunile lor.

Membrii PE pot respinge un comisar sau pot cere schimbarea portofoliului, lucru pe care l-au făcut atât în 2004, cât şi în 2009. Potrivit site-ului EUbusiness, eurodeputaţii ar putea respinge şi de această dată cel puţin unul dintre comisari.

Francezul Pierre Moscovici, desemnat pentru portofoliul afacerilor economice şi financiare, britanicul Jonathan Hill, desemnat comisar pentru servicii financiare şi pieţele de capital, şi spaniolul Miguel Arias Canete, desemnat comisar pentru acţiune climatică şi energie, vor fi, cel mai probabil, în centrul atenţiei.

Ultima etapă este aprobarea comisiei, ca întreg, în plenul Parlamentului European, pe 22 octombrie. Decizia se ia cu majoritatea voturilor exprimate.

În trecut, au existat cazuri când o evaluare negativă a unui candidat în cadrul audierilor a dus la retragerea candidatului sau schimbarea portofoliului acestuia. Astfel, pe 19 ianuarie 2010, candidata desemnată de Bulgaria pentru un post de comisar european, Rumiana Jeleva, a renunţat la această candidatură, după ce audierea sa în comisia PE a fost un eşec, europarlamentarii reproşându-i că nu ar fi dezvăluit o parte din interesele sale, omiţând să menţioneze acţiunile deţinute la firma bulgară de consultanţă Global Consult. Italianul Rocco Butiglione, comisar desemnat pentru Justiţie, a anunţat, pe 30 octombrie 2004, că renunţă la funcţie, după ce a provocat un scandal în UE din cauza părerilor lui referitoare la homosexuali şi femei.

Dacă totul decurge conform planificării, Comisia lui Juncker îşi va începe mandatul de 5 ani pe 1 noiembrie.

Noua echipă a lui Juncker va supraveghea politica celor 28 de state membre ale UE, cu o populaţie de peste 500 de milioane de locuitori. Blocul comunitar este cea mai mare economie din lume, însă trebuie să facă faţă unor provocări uriaşe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb