PARTEA A II-A / ELENA UDREA A DEPUS LA DNA UN DENUNŢ ÎMPOTRIVA DIRECTORULUI INTERIMAR SRI, FLORIAN COLDEA Udrea: "În mod cert, Coldea l-a susţinut pe Iohannis la alegerile prezidenţiale"

Anticorupţie / 31 ianuarie 2015



Udrea: "În mod cert, Coldea l-a susţinut pe Iohannis la alegerile prezidenţiale"


Actualizare 13:40 Ponta: "Guvernul nu are legătură cu schimbarea lui Coldea"

Premierul Victor Ponta a declarat astăzi, răspunzând întrebării dacă directorul interimar al SRI, Florian Coldea, ar trebui schimbat, după acuzaţiile făcute de Elena Udrea la adresa acestuia, că "nu Guvernul are vreo legătură cu chestia asta", transmit surse din presă.

Întrebat dacă Florian Coldea ar trebui schimbat acum, prim-ministrul a răspuns: "Nu Guvernul are vreo legătură cu chestie cu asta. După cum ştiţi foarte bine, serviciile de infomaţii sunt sub supravegherea Parlamentului, iar propunerile (de directori - n.r.) se fac de către preşedinte".

Chestionat dacă preşedintele Klaus Iohannis îl va schimba pe Coldea, Ponta a replicat: "E greu să mă întrebaţi pe mine lucruri care ţin de alţii".

Pe de altă parte, şeful Executivului a arătat că nu crede că serviciile secrete s-ar fi implicat în campania pentru alegerile prezidenţiale: "Nu am niciun fel de sentiment de acest gen şi nu cred că are rost să discutăm de poveşti şi basme".

---

Actualizare 13:29 Atanasiu, despre implicarea SRI la prezidenţiale: "Nu am simţit. Conducerea serviciului va fi audiată în Parlament"

Prim-vicepreşedintele PNL, senatorul Teodor Atanasiu, a afirmat astăzi că nu a "simţit" o implicare a SRI în campania prezidenţială, dar nu exclude această posibilitate, adăugând că şefii serviciului vor fi audiaţi la Comisia de control al SRI.

Întrebat cum vede afirmaţiile Elenei Udrea, privind presupusa implicarea directorului interimar al SRI, Florian Coldea, în zona politică, Atanasiu a răspuns: "Cu siguranţă, în lumina ultimelor declaraţii şi ultimelor scandaluri, Comisia de control a SRI probabil că se va întruni cât mai repede posibil să discutăm aceste aspecte. Dar majoritatea aspectelor nu sunt de competenţa Comisiei, ci de competenţa organelor de cercetare penală, şi cred că se va deschide şi un dosar de cercetare, ca să vedem dacă cele declarate sunt adevărate sau nu, şi dacă sunt adevărate cine se face vinovat. Fiindcă noi, Comisia, nu o să putem să facem o cercetare penală aşa cum ar putea să facă Parchetul. Noi vom putea face, prin metodele noastre specifice, doar o verificare de încălcare a legalităţii în actul de desfăşurare a activităţii SRI".

Chestionat dacă Florian Coldea va fi chemat la audieri, Teodor Atanasiu a replicat: "Concret, va fi toată conducerea chemată: şi domnul Coldea, şi cei care pot să mai dea informaţii relevante despre acest caz".

La întrebarea dacă, în timpul campaniei prezidenţiale, a simţit implicarea SRI, având în vedere că, personal, a făcut parte din echipa de campanie PNL, Teodor Atanasiu a răspuns: "N-am simţit şi, dacă aş fi simţit, vă daţi seama că ar fi fost foarte brutală intervenţia Serviciului şi ar fi văzut-o toată lumea. Deci, cu siguranţă, doar o anchetă a procuraturii poate dovedi dacă acest lucru s-a întâmplat sau nu, fiindcă nu a fost o implicare pe faţă, care, de altfel, s-ar fi văzut. Nu am simţit vreo implicare, dar nu exclud că s-ar fi putut întâmpla şi fără să simt eu".

Întrebat dacă este de părere că Florian Coldea l-a ajutat pe Klaus Iohannis în vreun fel să ajungă preşedinte, Atanasiu a afirmat: "Nu am cunoştinţă de acest lucru, nu am simţit acest lucru, nu cred, dar vă repet, orice e posibil pe lumea asta, cineva trebuie să verifice. Nu putem merge pe < eu nu am văzut, nu s-a întâmplat >".

---

Actualizare 12:16 Blaga îi răspunde lui Udrea: "Nu cred că un şef de serviciu poate interveni să oprească o emisiune TV"

Copreşedintele PNL Vasile Blaga a declarat, astăzi, că nu crede că un şef al unui serviciu de informaţii poate interveni ca să oprească o emisiune televizată, răspunzând, astfel, acuzaţiile Elenei Udrea, potrivit cărora un document despre Blaga ar fi fost retras de la România TV la cererea lui Florian Coldea.

Întrebat dacă îl cunoaşte pe generalul SRI Coldea, Vasile Blaga a răspuns: "Cum să nu-l cunosc pe domnul Coldea? Am fost ministru de Interne şi am lucrat instituţional cu SRI. Îi cunosc şi pe domnul Coldea, şi pe domnul Maior. Dar este o absurditate. Nu am nicio astfel de relaţie. Nu cred că un şef de serviciu poate interveni la o televiziune, să oprească o emisiune. (...) Eu nu am simţit că domnul Coldea s-ar fi implicat pentru noi sau că s-ar fi implicat împotriva noastră domnul Maior".

---

Actualizare 12:11 Blaga, despre presupusele cotizaţii ale lui Gabriel Sandu la campania din 2009: "Lucruri fantasmagorice"

Copreşedintele PNL Vasile Blaga a calificat, în urmă cu puţin timp, drept "lucruri fantasmagorice" declaraţiile fostului ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu şi ale Elenei Udrea, privind presupusele cotizaţii ale lui Sandu la campania prezidenţială din 2009.

Vasile Blaga a afirmat: "Eu am văzut declaraţiile şi ale doamnei Udrea, şi ale domnului Sandu. Sunt lucruri fantasmagorice. Nu înţeleg cum a finanţat, de unde a finanţat. În toate declaraţiile sale de avere, avea zero lei, zero venituri. De unde avea milioane de euro, ca să finanţeze campaniile? Niciodată nu s-a pus problema ca un ministru al PD şi, ulterior, al PDL, să-şi plătească funcţia, aşa cum susţine domnia sa".

Întrebat dacă a fost contactat de procurori, Blaga a răspuns negativ, adăugând: "Nu am nicio implicare nici în dosarul EADS, nici în dosarul Microsoft".

---

Actualizare 11:42 Ponta, pe Twitter: "Udrea a lăudat, timp de zece ani, SRI şi DNA"

Victor Ponta susţine, într-un status publicat, în urmă cu puţin timp, pe Twitter, că Elena Udrea a lăudat, timp de zece ani, SRI şi DNA, premierul cerând "să se facă dreptate până la capăt".

Prim-ministrul a scris: "10 ani, doamna Udrea a lăudat SRI şi DNA! De joi, a început războiul cu aceste instituţii - nimic de mirare! Să se facă dreptate până la capăt!".

---

Actualizare 11:15 Ponta: "Udrea nu m-a influenţat în numirea lui Kovesi la DNA"

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, astăzi, în Sinaia, că nu a fost influenţat de Elena Udrea în legătură cu numirea Laurei Codruţa Kovesi la conducerea DNA, iar fosta şefă a Dezvoltării Regionale şi Turismului a avut o "revelaţie" despre cât de "răi" sunt DNA şi SRI după ce a fost pusă sub urmărire penală.

Premierul a afirmat, la reuniunea Comitetului Executiv Naţional al PSD: "Nu am discutat niciodată cu vreun om politic despre numirea Procurorului şef la DNA. (...) Nu am discutat niciodată cu doamna Udrea despre procurorul-şef. (...) Elena Udrea nu m-a influenţat în niciun fel şi nu au venit să-mi spună de doamna Kovesi că e bună sau rea. Doamna Udrea, ca şi mulţi alţi oameni politici, a avut timp de ani de zile numai cuvinte de laudă la adresa SRI şi DNA. De joi, de când a fost, la rândul său, chemată să răspundă pentru faptele sale, a avut revelaţia de cât de răi sunt cei de la DNA şi SRI. Motiv pentru care, probabil, toată lumea întreabă: < De ce n-ai zis miercuri toată treaba asta? De ce ai zis joi, după ce s-a constatat că ai un dosar penal? >"

Afirmaţiile liderului PSD au fost făcute după ce Udrea a pretins că a trebuit să intervină pe lângă premier ca să accepte numirea Codruţei Kovesi în fruntea DNA.

Potrivit afirmaţiilor sale, Ponta înţelege că "nu e deloc uşor să fii chemat să dai răspunsuri la fapte penale", iar Elena Udrea "are dreptul de a se apăra în faţa unei situaţii dificile".

Prim-ministrul a punctat: "99% din ce spune dna Udrea nu ştiu dacă e adevărat sau nu, pentru că în general sunt lucruri extrem de spectaculoase, care pot fi şi fanteziste. Ceea ce pot să vă asigur este că nici doamna Udrea, nici alte doamne sau domni, nu m-au influenţat în niciun fel şi n-au venit să-mi spună de dna Kovesi că e bună sau rea".

Victor Ponta a precizat că decizia sa de a numire a lui Kovesi la şefia DNA a avut la bază consultări cu parteneri europeni şi americani: "Instituţiile internaţionale cu care România colaborează, Comisia Europeană în primul rând, dar şi SUA, mi-au transmis, în discuţii mai mult sau mai puţin oficiale, că e important pentru România să aibă în fruntea DNA o persoană cu credibilitate în acest domeniu. Nu trebuia să-mi placă mie sau altcuiva".

---

Actualizare 11:05 Sebastian Ghiţă, despre acuzaţiile aduse: "Udrea se autoinculpă"

Deputatul Sebastian Ghiţă a declarat, ieri seară, la România TV, că, prin acuzaţiile pe care i le-a adus Elena Udrea, şefa PMP "se autoinculpă", adăugând că afirmaţiile fostului ministru al Dezvoltării nu sunt "o cale de atac la instituţiile statului".

Sebastian Ghiţă a explicat: "Nu le înţeleg planul şi strategia, nu cred că aceste atacuri la instituţiile statului sunt în ajutorul dânsilor şi îi poate ajuta să îşi dovedească nevinovaţia. Nu ştiu dacă denunţurile din jurul dânşilor sunt reale şi de aceea nu doresc să îmi văd numele prezent în această poveste. Nu cred că sunt o cale de atac la instituţiile statului".

Totodată, Ghiţă a subliniat că nu a avut vreo legătură cu Direcţia Naţională Anticorupţie: "N-am avut legătură cu DNA şi nu cunosc procurorii de acolo. (...) Nu vreau să fiu un activ în aceasă chestiune. Sunt multe lucruri ciudate care s-au întâmplat în România. Până acum nu am înţeles cum a dispărut Elan Schwartzenberg, moartea lui Codruţ Marta, multe lucruri ciudate".

Parlamentarul a reiterat că posturile Realitatea TV şi România TV nu au avut legături cu Dorin Cocoş, Alin Cocoş sau firmele acestora: "Până acum, nimeni nu îşi aducea aminte de nimic. Spune că ştia de bani, de câţi bani au dat şi ce sume au fost şi, dintr-o dată, doamna Udrea se autoinculpă, spunând că ştia de bani, ştie că s-au cheltuit pe sondaje, pe televiziuni şi confirmă declaraţiile lui Gabriel Sandu. Ştia de banii şi de şpăgi sau ameninţă instituţiile statului. Cred că trebuie să lăsăm procurorii să facă lumină în această situaţie. Nici la Realitatea TV şi nici la România TV nu au existat contracte sau legături cu Dorin Cocoş, Alin Cocoş sau firmele acestora".

---

Vă prezentăm, mai jos, continuarea interviului cu Elena Udrea publicat de Hotnews.

DT: Bun, dar sa continuam. Asa cum incepuse sa spuna colegul CP, se intelege ca tot acest dosar nu s-ar baza pe elemente factuale. Si as vrea sa discutam despre aceste elemente factuale si sa incercam sa le lamurim, daca sunteti de acord.

Elena Udrea: Nu, eu nu spun ca nu se bazeaza pe elemente factuale. Dimpotriva, eu spun ca acest dosar in mod cert, la atatea persoane implicate, la atatia ani in care s-au derulat contractele, 3 guverne samd, este clar ca este un dosar consistent.

CP: Nu, vorbeam de dosarul dvs. Nu de tot dosarul Microsoft, ci de dosarul dvs, cel in care ati fost pusa ieri sub urmarire penala. Acolo, in referatul procurorilor prin care s-a dispus retinerea lui Dorin Cocos, in dosarul initial Microsoft, apare o referire la Elena. Probabil ca ati vazut acel pasaj, intr-un dialog din septembrie 2014, cu Dinu Pescariu, referitor la tema imprumutului, care este esentiala, pentru ca de imprumut se leaga procurorii DNA in dosarul dvs. Si dialogul arata asa: Dorin Cocos: Las-o asa, ca e mai bine. Las-o asa. Ca am vorbit si cu ...cu Elena si a zis: Foarte bine.

Elena Udrea: A aparut acest pasaj chiar cand eram in campanie si am incercat sa ma gandesc despre ce ar putea fi vorba. S-a spus atunci ca e vorba de o cu totul alta Elena. Deci, in situatia in care ar fi vorba de mine, ar putea fi vorba despre un singur lucru. Intr-una din aceste intalniri, cand aparuse scandalul Microsoft, numele lui Dorin Cocos si mai ales implicarea mea, intr-una din discutiile cu Dorin Cocos pe subiect - au fost 3 discutii, in care in 2 dintre ele am vorbit despre SRI - in care eu l-am intrebat, inca o data, nu mi-aduceam aminte bine, m-am uitat pe declaratia de avere si am vazut cand era facut creditul, ca era facut in 2011 creditul de la Pescariu. Si care am intrebat inca o data: ce spun eu, ce spun eu cand oamenii ma intreaba despre acest credit? Tu mi-ai spus de un credit, eu l-am trecut. Puteai sa-mi spui de 10, ca eu te treceam 10 credite. Nu ma intereseaza de ce l-ai luat. Ce spun eu despre creditul acesta? Si-a spus: o sa ii restitui banii inapoi, este o tampenie, o sa restitui banii inapoi. Deci a fost o astfel de discutie intre mine si Dorin Cocos. Daca este vorba despre asta. Daca era vorba despre altceva sau despre o alta Elena, atunci trebuie intrebat Dorin Cocos.

DT: Reluam. Cheia de bolta a apararii dvs, dna Udrea, este, in esenta, urmatoarea: Nu stiam de afacerile sotului. Rezumam foarte mult si va intreb asa: Stiati de cele 21 de chitante...

Elena Udrea: Nu.

DT: ... prin care Dorin Cocos ar fi simulat, dupa cum spun procurorii, returnarea unei parti din imprumutul de 9 milioane de euro catre Dinu Pescariu, despre care procurorii sustin ca au fost...

Elena Udrea: era de 500.000 de euro.

DT: ... sau 500.000 de euro, scuzati-ma, despre care procurorii sustin ca au fost falsificate?

Elena Udrea: Nu. Deci tot ce mi-a spus, la un moment dat, sotul, a fost: o sa-i dau acest imprumut inapoi. Nu-mi mai aduc exact aminte cuvintele, ca am vorbit destul de mult atunci. O sa-i dau acest imprumut inapoi si scap de chestia asta. Tu l-ai declarat, nu e treaba ta, nu te-ai bagat tu in chestia asta.

---

Puteţi citi prima parte a articolului AICI.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Atat de destoinici sau crezut pedelistii si ceilalti din anturajul lor incat sau incurcat reciproc,dar daca-i intrebi ce-au facut ei cat au fost la guvernare,se vor umfla ca un curcan si cu mandrie o sa-ti spuna ca au reformat statul de drept "" numai pt ei""" Iti multumim Elena Udrea tu singura ai ales ghilotina.S-au folosit toti de tine fara sa realizezi de ce te tot inaltau ei basistii.

    1. Jura D -nul Ponta cu mana pe biblie ca nu-I adevarat ce spune D-na U drea?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb